- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 22 – Ανανέωση επαγγελματικών αδειών υπαιθρίου εμπορίου

Όλες οι επαγγελματικές άδειες ανανεώνονται κάθε τριετία. Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται από τους πωλητές είναι τα κάτωθι:
α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο αδειούχος δηλώνει υπεύθυνα ότι α) δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή ότι σε περίπτωση που ασκεί το εισόδημα που αποκτά δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο του άρθρου 21 β) ότι ο/η σύζυγος ή τα προστατευόμενα τέκνα δεν κατέχουν άλλη επαγγελματική άδεια υπαιθρίου εμπορίου οποιασδήποτε κατηγορίας και γ) ότι δε συνταξιοδοτείται λόγω σύνταξης ή αναπηρίας από οποιοδήποτε φορέα.
β) εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (3) ετών, βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων με τις μεταβολές και έντυπα Ε1 και Ε3, από τα οποία προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει εισοδήματα από άλλη εμπορική δραστηριότητα ή ότι τυχόν άλλα εισοδήματά του είναι σύμφωνα με το άρθρο 21.
γ) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
δ) υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει οικονομικές εκκρεμότητες με την καταβολή των προβλεπόμενων τελών. Οι αρμόδιες αρχές ανανέωσης οφείλουν να εξετάσουν το αληθές της δήλωσης αυτής.
Οι ως άνω αρμόδιες υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα δικαιολογητικά, θεωρούν την άδεια ή απορρίπτουν το αίτημα ανανέωσης. Σε περίπτωση που ο διοικούμενος επανέλθει εντός ενός (1) έτους με νέο αίτημα ανανέωσης συνοδευόμενο από πλήρη δικαιολογητικά η άδεια ανανεώνεται και ανακτάται το δικαίωμα δραστηριοποίησης. Σε περίπτωση παρέλευσης του ως άνω χρονικού διαστήματος η άδεια ανακαλείται οριστικά αυτοδικαίως.
Ειδικότερα, προκειμένου για επαγγελματικές άδειες λαϊκών αγορών που κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν ανανεωθεί με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, ως έναρξη της τριετίας θεωρείται η ημερομηνία ανανέωσης. Όσοι αδειούχοι δεν ανανεώσουν τις άδειές τους έως 31η Μαρτίου 2017, χάνουν το δικαίωμα δραστηριοποίησης και στις 31 Μαρτίου 2018 οι παραπάνω άδειες ανακαλούνται οριστικά αυτοδικαίως.
Η ανανέωση και καταγραφή των επαγγελματικών αδειών πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 57 του παρόντος.