- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 21 – Απαγορεύσεις σχετικά με τις επαγγελματικές άδειες

Η άδεια επαγγελματία πωλητή υπαιθρίου εμπορίου είναι προσωποπαγής και αμεταβίβαστη, πλην των περιπτώσεων του άρθρου 23. Δεν επιτρέπεται να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί κατά χρήση σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο και για κάθε ενήλικο φυσικό πρόσωπο αντιστοιχεί μία άδεια.
Οι επαγγελματίες αδειούχοι δεν επιτρέπεται να έχουν εισοδήματα από οποιαδήποτε άλλη μορφή επαγγελματικής απασχόλησης. Εισοδήματα από χονδρική πώληση των πωλούμενων προϊόντων που αναγράφονται στην άδειά του, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του ετήσιου τζίρου και εισοδήματα από μισθωτή εργασία το 30% που ισχύει για το εκάστοτε οριζόμενο ποσό για το κατώφλι της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά, όπως αυτό δημοσιεύεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Δε δικαιούται νέας άδειας ο πωλητής ο οποίος μεταβιβάζει την άδειά του. Οι άδειες επαγγελματιών πωλητών υπαιθρίου εμπορίου ισχύουν μέχρι τη συνταξιοδότηση των κατόχων τους. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να κατέχει άλλη επαγγελματική άδεια άσκησης υπαιθρίου εμπορίου οη σύζυγος ή τα προστατευόμενα τέκνα του/της αδειούχου πωλητού. Κάθε επαγγελματίας πωλητής επιτρέπεται να δραστηριοποιείται σε μία μόνο μορφή Υπαίθριου Εμπορίου (Λαϊκή, Στάσιμο ή Πλανόδιο Εμπόριο). Επιτρέπεται να δραστηριοποιείται στις λοιπές υπαίθριες οργανωμένες αγορές (Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες, Χριστουγεννιάτικες, Πασχαλινές, Λοιπές Αγορές).