Άρθρο 17 – Είδη εμπορίας επαγγελματικών αδειών

1. Οι κατηγορίες πωλούμενων προϊόντων για τις επαγγελματικές άδειες υπαιθρίου εμπορίου του παρόντος είναι οι εξής:
Α. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:
i. Nωπά οπωροκηπευτικά, αβγά, ελιές, ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια
ii. Βιολογικά νωπά προϊόντα της κατηγορίας (i), τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων.
B. Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.
Γ. Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα – κατεψυγμένα τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:
i. Τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος
ii. Κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας, παρασκευάσματα ζύμης
Δ. Καλλωπιστικά φυτά, γλάστρες, χώμα, κομμένα άνθη.
Ε. Βιομηχανικά είδη πλην ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών, όπως ενδεικτικά είδη ένδυσης νεωτερισμών, φο μπιζού, λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερμάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), εκκλησιαστικά είδη, είδη ατομικής ή οικιακής φροντίδας, πλαστικές σακούλες.
ΣΤ. Καντίνες προκειμένου για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις
2. Οι κάτοχοι άδειας Επαγγελματία πωλητή υπαιθρίου εμπορίου Λαϊκών Αγορών να πωλούν προϊόντα μόνο μίας από τις ως άνω κατηγορίες «Α» έως και «ΣΤ» υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά είναι γραμμένα στην άδειά τους από την αρμόδια για την έκδοση και ανανέωση της άδειας αρχή. Οι κάτοχοι άδειας Επαγγελματία πωλητή Στάσιμου και Πλανόδιου Εμπορίου μπορούν να πωλούν προϊόντα συνδυαστικά των κατηγοριών Α’, Γ’, Δ΄. 6. Ο πωλητής δύναται να αλλάξει κατηγορία πωλούμενων ειδών κατόπιν αιτήσεώς του, η οποία προκειμένου για λαϊκές αγορές εξετάζεται από την οικεία επιτροπή και εγκρίνεται ή απορρίπτεται αιτιολογημένα από την αρμόδια υπηρεσία για λόγους πληρότητας και ποικιλίας της αγοράς σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο άρθρο 30, παρ.2 για την αναλογία πρωτογενών και βιομηχανικών ειδών.
Η προσαρμογή των υφιστάμενων αδειών στις ως άνω κατηγορίες θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για το Πληροφοριακό Σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 57 παρ.2.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι δυνατό να τροποποιούνται (αφαιρούνται ή προστίθενται) πωλούμενα είδη πέραν των προαναφερομένων καθώς και να τροποποιούνται τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται ανά τομέα δραστηριοποίησης (Λαϊκή, Στάσιμο, Πλανόδιο).

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:00 | Γιουτίκας Κωνσταντίνος

    Στο άρθ. 17 παρ. 1(Ε)να προστεθούν : υαλικά, χειροποίητα είδη τέχνης(σελ. 19)

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:18 | Μιχαλης Δρούγκας

    Η τοποθέτηση ζαχωρώδη προϊόντων στις λαϊκές αγορές δημιουργεί αυτόματα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο εμπόριο.Οι συνθήκες υγιεινής και οι προδιαγραφές πώλησης είναι αδύνατο να μπορούν να τηρούνται στις λαϊκές αγορές ενώ αντίθετα οι έλεγχοι στα εργαστήρια και στα πωλήτηρια ζαχαροπλαστικής είναι καθημερινοί όπως και η επιβολή προστίμων στους παρανομούντες.Η υποτίμηση και εκποίηση του κλάδου των Ζαχαροπλαστών συνεχίζεται..

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 12:28 | Μικροπωλητής

    Να συμπεριληφθούν όλα τα βιομηχανικά είδη και τα παιχνίδια και οι μικρές φορητές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μικροσυσκευές και τα βιβλία. Στις υπαίθριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο κλάδος μας όπως εμποροπανηγύρεις, εθιμοτυπικές και παραδοσιακές αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές κλπ στις περισσότερες εκ των οποίων υπάρχει και ψυχαγωγικό τμήμα π.χ λούνα παρκ, παγοδρόμιο κλπ τα παιδιά πρωτοστατούν. Δεν νοείται λειτουργία αυτού του είδους αγοράς χωρίς την πώληση παιχνιδιών. Σε κάθε περίπτωση προσκρούει στο Σύνταγμα ο περιορισμός δεδομένου ότι επιχειρείται ο αποκλεισμός των παιχνιδιών, βιβλίων, μικρών ηλεκτρικών συσκευών από τα εν γένει βιομηχανικά είδη και άρα δημιουργείται διαχωρισμός μεταξύ των εμπόρων και μάλιστα εξ αιτίας των ειδών προς πώληση. Γιατί μπορεί να πωλεί παιχνίδι ο στεγασμένος έμπορος και όχι ο υπαίθριος έμπορος συνάδελφος του;;; Δεν υφίσταται λόγος ή σκοπός δημοσίου συμφέροντος αυτής της αυθαίρετης εξαιρέσεως .
    Επιπλέον να συμπεριληφθούν τα παραδοσιακά είδη, παραδοσιακά γλυκίσματα, παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων, λουκουμάδες, παστέλια, γλυκίσματα σοκολάτας, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, κάθε είδος ζαχαρωτών, καραμέλες διαφόρων ειδών και τύπου τσάρλεστον, είδη ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων κλπ. Επίσης, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως όσπρια, μέλι, κρητικά τυριά, κρασί, ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, πλούσια συλλογή από τα βότανα της ελληνικής υπαίθρου, κλπ.

  • Στην κατηγορία α, γ, στ να προστεθεί το είδος φυσικοί χυμοί άμεσης χυμοποίησης

  • Η κατηγορία Ε βιομηχανικά είδη να χωριστεί σε δύο κατηγορίες Ε α)βιομηχανικά και βιοτεχνικά είδη ατομικής και οικιακής φροντίδας, εκκλησιαστικά είδη, πλαστικά με το μέτρο, τάπητες, μικροσυσκευές ενεργειακά αυτόνομες, εποχιακά είδη, εργαλεία, είδη καπνιστού.
    Ε β) είδη ένδυσης και υπόδησης, δερμάτινα είδη, είδη νεωτερισμών, φο μπιζού, λευκά είδη, ψιλικά (που σχετίζονται με τα προηγούμενα είδη)

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 12:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΥΚΟΣ

    Σύμφωνα με την παράγραφο 1περ.Ε του άρθρου 17 του παρόντος σχεδίου νόμου : »…οι κατηγορίες πωλουμένων προϊόντων για τις επαγγελματικές άδειες υπαιθρίου εμπορίου του παρόντος είναι οι εξής:
    Βιομηχανικά είδη πλην ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών , όπως ενδεικτικά ειδη ένδυσης νεωτερισμών, φο μπιζού…. »
    Υφίσταται αυθαιρέτως και όλως αναιτιολογήτως ο αποκλεισμός από τα βιομηχανικά είδη των μικρών ηλεκτρικών συσκευών και παιχνιδιών αφού θέτει προς κατηγοριοποίηση τους εμπόρους του υπαιθρίου εμπορίου με τους εμπόρους που διατηρούν καταστήματα παραβιάζοντας κατάφωρα συνταγματικά δικαιώματα όπως αυτά της ίσης μεταχείρισης και ισότητας των πολιτών.
    Έτι περαιτέρω οι εμποροπανηγύρεις αποτελούν χώρο έλξης και ψυχαγωγίας πολλών νεανίδων οι οποίοι προσέρχονται προκειμένου να αγοράσουν τα συγκεκριμένα βιομηχανικά είδη.
    Ως εκ τούτου καμία εξαίρεση από τις κατηγορίες των βιομηχανικών ειδών δεν πρέπει να τεθεί αφού ο οποιοσδήποτε περιορισμός προσκρούει σε βασικές έννοιες του Συντάγματος .

  • Να θεσπιστεί η κατηγορία πωλούμενων ειδών μέσα συσκευασίας, διάθεση και υποστήριξη με αναλώσιμα ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών, πάγκων και εξαρτημάτων αυτών και να αφαιρεθεί το προϊόν πλαστικές σακούλες από την κατηγορία ε.
    Στο επάγγελμα αυτό απασχολούνται ήδη δεκάδες επαγγελματίες πωλητές οι οποίοι έχουν αποκλειστικούς πελάτες τους υπόλοιπους πωλητές της λαϊκής αγοράς τους. Η κατάργηση της δραστηριότητάς τους θα δημιουργήσει τόσο βιοποριστικό πρόβλημα σε αυτούς όσο και στην εξυπηρέτηση των πωλητών.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 12:30 | ΜΑΡΙΑ

    Σαν καταναλώτρια η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να επιτρέψει η κάθε αρχή και θεσμός του κράτους να πωλούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα ( ειδή ζαχαροπλαστικής) σε λαϊκές αγορές διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λόγου υγειονομικής κατάστασης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των ευαίσθητων προϊόντων και πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές από τα ζαχαροπλαστεία που είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα από υπηρεσίες ( υγειονομικό, ΕΦΕΤ)
    Τέλος συζήτησης
    Γράψτε ένα μήνυμα…

  • Τέλεια…Τώρα που έγινε το νόμιμο ας κλείσουμε και εμείς τα μαγαζιά μας και να βγούμε στις λαϊκές αγορές,χωρίς πολλούς ελενχους και τόσα έξοδα…

  • Τέλεια…. Αφού έγινε και νόμιμο…Ας κλείσουμε και εμείς τα μαγαζιά μας μίας και αυτα που μας ζητάνε (Ε.Φ.Ε.Τ, Υγειονομικό)είναι πολλά και τρελά και να βγούμε στις λαϊκές αγορές…Θα μας κοστίζει και λιγότερα…

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:54 | Λεωνίδας Παπάς

    Με την διεύρυνση των κατηγοριών πωλούμενων προϊόντων με τα «Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα – κατεψυγμένα τρόφιμα», διευρύνεται σημαντικά το αντικείμενο εργασιών σε προϊόντα «μακράς διαρκείας» με αποτέλεσμα οι εβδομαδιαίες προμήθειες των νοικοκυριών να υπερκαλύπτονται εις βάρος των τοπικών καταστημάτων λόγω του άνισου ανταγωνισμού.
    Και είναι άνισος καθώς τα καταστήματα εκτός των άλλων οφείλουν εκ της νομοθεσίας να ακολουθούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας (Σύστημα HACCP) το οποίο αν θελήσουμε να εφαρμοστεί «πραγματικά» στις συνθήκες του δρόμου θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο καθώς χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις (πατώματα, τοίχους, ταβάνι, παράθυρα, κλπ) καθώς και σε διαδικασίες ορθής πρακτικής (απεντόμωση, μυοκτονία, απολυμάνσεις κλπ) καθιστώντας έτσι την ανταγωνιστικότητά των τοπικών καταστημάτων a priori μειωμένη.
    Παλιότερα τα τοπικά καταστήματα είχαν να αντέξουν την απώλεια του τζίρου τους για μία ημέρα από Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης τα οποία και χρειάζονται σαφώς λιγότερο απαιτητικές συνθήκες διακίνησης (οπότε είναι και πιο δίκαιος ο ανταγωνισμός) και έχουν και μικρότερο χρόνο κατανάλωσης (οπότε ο καταναλωτής θα επισκεφτεί και τα τοπικά καταστήματα).

    Επιπλέον θα πρέπει να σκεφτούμε και την ώθηση του καταναλωτή να προμηθεύεται «χύμα» προϊόντα (από όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέχρι κουλουράκια, γλυκά, κλπ) η προέλευση των οποίων είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί και η πληροφόρηση του καταναλωτή σχετικά με το αγοραζόμενο προϊόν είναι τις περισσότερες φορές προφορική (άρα και παραπλανητική) και δεν συνοδεύει το προϊόν για μεταγενέστερη αναφορά, με όποιο διατροφικό αλλά και οικονομικό κίνδυνο αυτό εν τέλει ενέχει.

    Δεν απομένει από το να επιτραπεί να προμηθευτεί κάθε βιομηχανία-παραγωγός «Μεταποιημένων διατροφικών προϊόντων» παραγωγική άδεια και να μετατραπούν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές σε υπαλλήλους τους.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:29 | Βλασσης

    όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 στην παράγραφο Γi για τα ζαχαρώδη προϊόντα θα συνεχίζουν να πωλούνται με την είδει υπάρχουσα μορφή. δηλαδή εκτεθειμένα στην σκόνη στον ήλιο και στην ανάλογες καιρικές συνθήκες που επικρατούν την κάθε εποχή που αυτό δημιουργεί την αλλοίωση των προϊόντων. όταν αντίθετα σε ένα κατάστημα πού πουλάει ζαχαρώδη προϊόντα τηρεί όλες της υγειονομικές διάταξης. τα προϊόντα προστατευονται από της ανάλογες προθήκες (ντουλάπια κλειστά, ψυγεία με της σωστές θερμοκρασίες για κάθε προϊών).

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 22:11 | Αμυράνης Αναστάσιος

    Διατηρούμε κατάστημα ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο απο το 1979 και τώρα είμαστε δεύτερης γενιάς επαγγελματίες σας το αναφέρω θέλοντας να δώσω έμφαση στο ότι εμείς σαν καταστήματα παραγωγής και πώλησης ακολουθούμε και συμβαδίζουμε με την εκάστοτε νομοθεσία εσκυγχρονιζόμαστε και ελεγχόμαστε για αυτό. Αντιθέτως στις λαϊκές αγορές βλέπουμε το φαινόμενο να πουλιούνται πίσω από την λέξη ¨ζαχαρώδη προϊόντα ¨είδη ‘όπως πάστες , τούρτες, σιροπιαστά και άλλα προϊόντα ζαχ/κης ευπαθή μιας και περιέχουν αυγό γάλα. Παρουσιάζονται συνήθως στους πάγκους χωρίς να βρίσκονται σε ψυγείο ούτε καν σε βιτρίνα. Και ενώ εμείς ελεγχόμαστε τακτικά και καλώς, καλούμαστε να εκπαιδεύουμε πωλητές ανά πάσα στιγμή να εξηγήσουν τον καταναλωτή για τα αλλεργιογόνα συστατικά των γλυκών , από την άλλη φαίνεται να επικρατεί στις λαϊκές το δόγμα «οτι πρόλαβες το έβγαλες το πούλησες».Μήπως ήρθε η στιγμή να γίνεται πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιώντας τον όρο ζαχαρώδη προϊόντα;Ευχαριστώ

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 20:25 | Ευαγγελία

    Δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να μπορούν να πουλούν προιόντα από όλες τις κατηγορίες δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς τους παραγωγους.

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 19:26 | Χριστίνα

    Εφόσον μιλάμε για πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος μήπως να δημιουργηθεί και μία κατηγορία σούπερ μάρκετ; Θεωρώ ότι στις λαικές αγορές ο στόχος θα πρέπει να είναι ο όσο το δυνατόν περισσότερο ίσος καταμερισμός των κερδών και όχι ο συγκεντρωτισμός σε συγκεκριμένους πάγκους όπου θα μπορούν να πωλούνται τα πάντα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:37 | Μούσιος Μιχάλης, Ιωάννης Γλύκος

    Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε πως στις κατηγορίες των πωλουμένων προϊόντων για τις επαγγελματικές άδειες υπαίθριου εμπορίου εντάσσονται τα ζαχαρώδη προϊόντα, είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.
    Ποιος όμως είναι ο σαφής ορισμός των ζαχαρωδών προϊόντων σύμφωνα με την νομοθεσία ; Εννοείτε ότι στα ζαχαρώδη προϊόντα περιλαμβάνονται και οι πάστες, τούρτες και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που είναι ευπαθή και περιέχουν γάλα, αυγά και χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο για την σωστή συντήρησή τους ; πως θα εξασφαλιστεί η σωστή αλυσίδα ψύξης στις υπαίθριες αγορές για αυτά τα προϊόντα ;
    Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια προϊόντα των κλάδων μας πωλούνται παράνομα χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές με προφανείς κινδύνους για την Δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία του Βιοτέχνη αρτοποιού και ζαχαροπλάστη.
    Πως λοιπόν τώρα θα εξασφαλιστούν οι σωστές διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία στις υπαίθριες αγορές ; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιμόλυνσης εφόσον τα προϊόντα θα προσφέρονται προς πώληση χύδην και μη προσυσκευασμένα και δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί σωστή ιχνηλασιμότητα.
    Επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για την υποχρεωτική παροχή πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα στα προϊόντα που θα πωλούνται στις υπαίθριες αγορές ενώ τα αρτοποιεία και τα καταστήματα ζαχαροπλαστικής είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους πελάτες τους πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και τα προϊόντα τους.
    Τα προϊόντα που διατίθενται στα καταστήματά μας υπόκεινται σε ελέγχους από το υγειονομικό, τον ΕΦΕΤ και άλλες συναφείς υπηρεσίες ενώ εμείς ως σωστοί επαγγελματίες τηρούμε όλους τους Νόμους και τις Οδηγίες που κατά καιρούς θεσπίζονται σεβόμενοι έτσι και τον καταναλωτή και τον επάγγελμά μας.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, εκπροσωπώντας τα μέλη μας, ζητάμε την άμεση απόσυρση της κατηγορίας «προϊόντα σφολιάτας», «παρασκευάσματα ζύμης» και «ζαχαρώδη προϊόντα» ως μια κίνηση υπευθυνότητας τόσο απέναντι στην Δημόσια Υγεία όσο και στον επαγγελματία αρτοποιό και ζαχαροπλάστη.

    Μιχάλης Μούσιος- Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος
    Κώστας Κεβρεκίδης – Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος
    Ιωάννης Γλύκος- Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος
    Κων/νος Νικολάτος- Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:18 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟΥΝ Η ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΥΘΟΥΝ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. ΧΥΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ , ΓΛΥΚΑ , ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ , ΕΛΙΕΣ Κ.Α.ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ΜΟΝΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ. ΕΝΝΤΥΠΩΣΗ (ΑΡΝΗΤΙΚΗ) ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ) ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΚΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΤΕΥΤΟΥΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 00:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΟΣ

    Στο άρθρο 17, παραγρ. 1 Γi, αναφέρεται ότι τα ζαχαρώδη προϊόντα θα επιτρέπονται προς πώληση στις υπαίθριες αγορές. ποιος είναι ο σαφής ορισμός των ζαχαρωδών προϊόντων σύμφωνα με την νομοθεσία;
    εννοείτε ότι στα ζαχαρώδη προϊόντα περιλαμβάνονται και οι πάστες, τούρτες και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που είναι ευπαθή και περιέχουν γάλα, αυγά και χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο για την σωστή συντήρηση τους; πως θα εξασφαλιστεί η σωστή αλυσίδα ψύξης στις υπαίθριες αγορές για αυτά τα προϊόντα;
    πως θα εξασφαλιστούν σωστές διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία στις υπαίθριες αγορές; υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιμόλυνσης εφόσον τα προϊόντα θα προσφέρονται προς πώληση χύδην και μη προσυσκευασμένα και δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί σωστή ιχνηλασιμότητα.
    επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για την υποχρεωτική παροχή πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα στα προϊόντα που θα πωλούνται στις υπαίθριες αγορές.
    από την άλλη πλευρά, όμως τα καταστήματα ζαχαροπλαστικής είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους πελάτες τους πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα για τα προϊόντα τους.

  • 13 Φεβρουαρίου 2017, 12:03 | Σταθης

    Οσο αφορα το σχολιο για το παργωγο κ το πως θα ανταγωνιστη τον πωλητη ειναι αστοχο τελειος.και μια κατηγορια να πουλαει ο επαγγελματιας μπορει να βαλει στο παγκο του 15 ειδη φρουτα,μηπως να βαλουμε κ σε αυτο οριο;Ο παραγωγος υποχρεουτενα πουλαει φθηνοτερα μιας κ τα παραγει κ τα πουλαει χωρις μεσαζοντες,κ ας μην εξετασουμε το τι παραγει κ το τελικα πουλαει ..

  • 12 Φεβρουαρίου 2017, 18:50 | Mητρου Βαγγελης αντιπροεδρος σωματειο Διας ζ λαικης αγορας

    Η τροποποιηση του ισχυοντα νομου 4264/2014 θα λειτουργησει εις βαρος τοσο των πωλητων οσο και του αγοραστικου κοινου,το μονο που θα καταφερει η καταργηση της δυνατοτητας αυτης ειναι να οφελειθει το μονοπωλειακο καθεστος, να εκτοξεθυουν οι τιμες στα προιοντα τα οποια θα υπαρχουν πλεον σε περιορισμενο αριθμο πωλητων και τη συρικνωσση του μεροκαματου για πολλους πωλητες.Ο ισχυοντας νομος εδωσε τη δυνατοτητα στους πωλητες να εμπλουτισουν τα εμπορευματα τους,να προσφερουν ανωτερης ποιοτητας και σε χαμηλοτερες τιμες προιοντα στο πλαισιου του υγιους ανταγωνισμου κατι που ωφελησε και τον καταναλωτη και τον ιδιο τον εμπορο πωλητη.Η συνεπεια ενος επαγγελματια δεν καθοριζεται απο τα ποσα ειδη πουλαει ανα εποχη αλλα απο τον τροπο που τα διαθετει στο καταναλωτη,ο οποιος ειναι και ο τελικος κριτης και αποδεκτης της δουλειας μας.Η λαικη αγορα ειναι θεσμος και πρεπει να προσασπιζει το συμφερον του αγοραστη και οχι να προαγει τα μονοπωλεια.Αυτος ο νομος δεν συμφερει κανεναν.Κανενας δεν αναρωτιεται γιατι στα σουπερ μαρκετ η τα μεγαλα μινι μαρκετ βρισκει κανεις τα παντα στα ραφια και στην λαικη να μην μπορει να υπαρχει πλουραρισμος αγαθων σε ενα παγκο?γιατι ο νομος ζητηται να αλλαξει μονο στις λαικες αγορες κ οχι σε καποιο αλλο ειδος στασιμοy η πλανοδιου εμποριου?μηπως γιατι κρυβονται συμφεροντα και μαλιστα προωθουνται εναντια στο κοινο καλο?

  • 12 Φεβρουαρίου 2017, 17:34 | ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝ.

    Είμαι συνταξιούχος 70 ετών. Αφορμή για την συμμετοχή μου στην δημόσια διαβούλευση στάθηκε η τελευταία επίσκεψή μου στην τοπική λαϊκή αγορά της περιοχής μου. Η επιλογή μου για αγορά προϊόντων από τις λαϊκές αγορές συναρτάται από την φρεσκάδα των προϊόντων που παρέχεται, τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές (σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ) και την ιδιαίτερη σχέση πωλητή – πελάτη που αποκτάται με τον χρόνο. Προχθές ψωνίζοντας φρούτα και όσπρια από συγκεκριμένο πωλητή που έχω επιλέξει και εμπιστεύομαι τον τελευταίο χρόνο, με πληροφόρησε ότι σε λίγο καιρό με τον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα του επιτρέπεται η πώληση όσπριων. Τα όσπρια παλαιότερα συνήθιζα να τα προμηθεύομαι από τα σούπερ μάρκετ επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο τρείς μάρκες μεγάλων βιομηχανιών ή εισαγωγέων. Επιλέγοντας την προμήθειά τους από τις λαϊκές αγορές και μετά από δοκιμές μεταξύ διαφόρων πωλητών, κατέληξα σε συγκεκριμένο πωλητή που για τα προϊόντα που ενδιαφερόμουνα προσέφερε καλές τιμές αλλά και ποιότητα, προμηθευόμενος από μικρές μονάδες συνεταιρισμών ή παραγωγών. Επί πλέον για κάθε παράπονο που είχα για την ποιότητα των προϊόντων, υπήρξε η προσωπική επαφή, αφού την επόμενη βδομάδα ήταν στην ίδια θέση της λαϊκής. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση θέλει να του αποστερήσει το δικαίωμα να πωλεί κάποια προϊόντα. Διαβάζοντας τα σχόλια στην συγκεκριμένη διαβούλευση περί τυχοδιωκτικών επαγγελματιών θα ήθελα να επισημάνω ότι ως πελάτης απορρίπτω τον πωλητή που θα προσπαθήσει να με κοροϊδέψει και να με εξαπατήσει γιατί ξέρω ποιος ήτανε και την ερχόμενη εβδομάδα ξέρω που θα τον βρω. Ως πελάτης απλά επιλογές θέλω να έχω. Στην ζωή μου κυβερνήσανε αυτόν τον τόπο Βασιλικοί, Δεξιοί, Κεντρώοι, Σοσιαλιστές και τώρα Αριστεροί. Τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πρώτα τα συμφέροντα και μετά ο λαός… Γιατί, το να με υποχρεώσουν να αγοράσω από τους λίγους, τους εκλεκτούς δεν μπορούν. Μάλλον θα κατευθυνθώ ξανά στα ξένων συμφερόντων σούπερ μάρκετ. Τι να πω στα εγγόνια μου που θέλουν να φύγουν απ΄τη χώρα, μείνετε σ’ αυτό τον τόπο και αγωνιστείτε; Στον τόπο των παντοδύναμων συμφερόντων; !!!!

  • 12 Φεβρουαρίου 2017, 11:57 | γιαννης

    Επιτελους να αποκατασταθει η αδικεια σε βαρος των παραγωγων. Πώς ενας παραγωγος να ανταγωνιστει εναν πολυπαγκο με 50 ειδη ξηρων καρπων, 15 ειδη φρουτων και λαχανικων και 10 οσπριων; σκοτωνουν την τιμη σε ενα, δυο ειδη που πουλανε και παραγωγοι και ανεβαζουν τις τιμες σε ολα τα αλλα. Και αν αυτο συμβαινει σε δυο τρεις παγκους εχει καλως αν σε μια λαικη υπαρχουν 10 παγκοι δεν υπαρχει ελπιδα για τον παραγωγω.

  • 10 Φεβρουαρίου 2017, 16:57 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Στον προηγούμενο νόμο 4264/2014 στην κατηγορία Α συμπεριλαμβανότανε και η δυνατότητα πώλησης της νέας Κατηγορίας Γ1 (ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές). Αυτό ουσιαστικά σήμανε ένα ακόμη βήμα στην πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματός μας και έδωσε την δυνατότητα για αμοιβαία οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, αφού ο ανταγωνισμός λειτούργησε πραγματικά και οι καταναλωτές είδαν πραγματική πτώση τιμών, όσο και για τους επαγγελματίες που είχαν την δυνατότητα να διευρύνουν την γκάμα των πωλούμενων προϊόντων τους ώστε να αυξήσουν τους πενιχρούς τζίρους τους στις πραγματικά δύσκολες σημερινές συγκυρίες. Η προσπάθεια του «κλεισίματος» και πάλι της επαγγελματικής μας δραστηριότητας εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα (που καταργούσε ο ισχύον σήμερα νόμος), συμφέροντα που όπως φαίνεται θα λειτουργήσουν εις βάρος πρώτα του καταναλωτή και έπειτα της πλειοψηφίας των επαγγελματιών που θα δουν το πεδίο δραστηριότητάς τους να συρρικνώνεται. Η τόσο επιδιωκόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματός μας αντί να διευρύνεται οδηγείται σε δραματική συρρίκνωση προς εξυπηρέτηση ολίγων και εις βάρος της κοινωνίας μας. Το επιχείρημα του καλύτερου επαγγελματισμού των εξειδικευμένων πωλητών που επικαλούνται «οι ολίγοι» μέσω της μείωσης του ανταγωνισμού, είναι άστοχο την σημερινή δύσκολη εποχή και αποβαίνει εις βάρος του καταναλωτή και του επαγγέλματός μας.

  • 10 Φεβρουαρίου 2017, 11:33 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ.

    Πολύς λόγος γίνεται από τους δήθεν εξειδικευμένους πωλητές για το καλό που κάνει ο περιορισμός και πάλι των κατηγοριών πωλούμενων προϊόντων. Οι υπερθεματιστές αυτού θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους είναι οποιασδήποτε άλλης μορφής καταστήματα εκτός λαϊκών αγορών (π.χ. σούπερ μάρκετ κλπ). Η αγωνιώδης προσπάθεια που κάνει ο κάθε πωλητής να πουλήσει στον πελάτη του όσα περισσότερα από τα προϊόντα διαθέτει δεν αποστερεί από συναδέλφους του τζίρο και κέρδη αφού ο εν δυνάμει ανταγωνιστής του είναι εκτός των υπαίθριων αγορών. Ολιγοπωλεικά συμφέροντα εντός των λαϊκών αγορών δεν ωφελούν κανένα. Να παραμείνει η πολλαπλή δυνατότητα επιλογών των κατηγοριών πωλούμενων προϊόντων σύμφωνα με τον Ν. 4264/14. Το «κλείσιμο» του επαγγέλματός μας και πάλι ποιους άραγε ωφελεί? Πάντως όχι την πλειοψηφία των επαγγελματιών και σίγουρα όχι την «τσέπη» του κοσμάκη. Και αυτό θα φανεί και στην πράξη.

  • 9 Φεβρουαρίου 2017, 23:26 | Παριανος

    Αυτός ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει αλλά προωθεί το μονοπώλειο. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο όσοι ήθελαν πρόσθεσαν μια ακόμη επιτρεπόμενη κατηγορία στις άδειες τους γεγονός που δεν ζημίωσε κανέναν.Ολοι οι πωλητές επενδύουν στα εμπορεύματα τους,κ Ολοι είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν το τι θα πουλούν, Αυτός είναι κ ο υγιής ανταγωνισμός,ο οποίος εξυπηρετεί το θεσμό των λαϊκών αγορών κ είναι υπέρ του καταναλωτή τόσο με την τιμή που σαφώς όταν υπάρχει ανταγωνισμός είναι προσιτή ,Ναι αυτό δεν εξυπηρετεί το συμφέρον λίγων αλλά πολλών εδώ εγκυται κ το θέμα μονοπωλειου.Οσοι έννομα προσθέσανε μια 2η κατηγορία πρέπει τώρα να έχουν και το δικαίωμα επιλογής.Οι λαϊκή αγορά ανήκει σε όλους.

  • 9 Φεβρουαρίου 2017, 23:28 | Σαρριδου

    Είναι πιο δελεαστικό να μπορεί στα σούπερ μάρκετ να Υπάρχουν όλες οι κατηγορίες προϊόντων κ να Υπάρχουν λαϊκές χωρίς ο.χ αυγά η ξηρούς καρπους;ποιον εξυπηρετεί αυτο;ποιον ζημιώνει εάν πωλητής συνδυάζει προϊόντα 2 κατηγοριων;ποιον βλάπτει ;ίσα ίσα που υπάρχει περισσότερος υγιής ανταγωνισμός,καλύτερα προϊόντα κ φυσικά τιμές προσιτές κ όχι τιμές μονοπωλειου. Επιτέλους πρέπει το μονοπώλειο και οι πελατειακές σχέσεις εξυπηρέτησης συμφερόντων για κάποιους να πάψουν να ισχύουν σε όλους τους κλάδους.

  • 9 Φεβρουαρίου 2017, 23:03 | Παριανό Χαράλαμπος

    Αυτός ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα, προωθεί το μονοπώλειο, την εκτίναξη των τιμών κ δεν προωθεί τον υγειη ανταγωνισμό κ τον πλουραλισμό. Όταν οι ξηροκαρπιτες είναι ένας σε κάθε λαϊκή αγαπητέ συνάδελφε οι τιμές ξέρετε ότι θα φτάνουν στα υψηλής γεγονός που εξυπηρετεί λίγους μας είναι ενάντια στο καταναλωτή.Απολυτα δίκαιο κ δημοκρατικό κ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο όσοι είχαν προσθέσει στις άδειες τους μια κατηγορία επιπλέον,έννομα, να έχουν κ το δικαίωμα της επιλογής της κατηγορίας που θα πωλούν .Ολοι μας δίνουμε αγώνα κάτι επαγγελμα αυτό.Ο σωστός επαγγελματίας δεν κρίνεται από τα είδη που πουλάει αλλά από την συνέπεια α,την σωστή λειτουργία ,την τήρηση των κανόνων κ το μεράκι για Ολοι ειδος αν πουλάει.

  • 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:35 | Νικολόπουλος Κώστας

    Και νωπά προϊόντα τροφίμων

  • 8 Φεβρουαρίου 2017, 18:19 | Σιούτης Πέτρος

    Το άρθρο 17 επιτέλους βρίσκεται στον σωστό δρόμο! Στην προηγούμενη μορφή του έδινε το δικαίωμα στους πωλητές των Λαϊκών Αγορών να λειτουργούν τυχοδιωκτικά απέναντι σε συναδέλφους τους και να πωλούν εποχικά τα είδη που είχαν αυξημένη ζήτηση ανά εποχή (Π.χ. Αυγά το Πάσχα, Ξηρούς καρπούς τα Χριστούγεννα και φρούτα το καλοκαίρι), κάνοντας οικονομική ζημεία έτσι σε πωλητές που έχουν επενδύσει με συνέπεια στα συγκεκριμένα είδη πώλησης, έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και επαγγελματισμό. Αυτές οι πρακτικές έπρεπε να σταματήσουν δια νόμου ώστε να μπεί ένα τέλος σε όσους αποζητούσαν το ευκαιριακό κέρδος θυσιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και επαγγελματισμού που θα έχουν οι πωλητές που ασχολούνται αποκλειστικά με τα πωλούμενα είδη που αναγράφει η κατηγορία άδειας τους, χωρίς να κάνουν εποχική επιδρομή στα είδη των άλλων κατηγοριών αποβλέποντας στο ευκαιριακό κέρδος και μόνο!
    Χειροκροτώ την νέα μορφή του Άρθρου 17 που πλέον ανοίγει τον δρόμο ώστε να γίνουμε ακόμη καλήτεροι στην δουλειά μας!

  • 8 Φεβρουαρίου 2017, 13:23 | Μήτρου Νικόλαος

    Με τον προηγούμενο νομο 4264 προσθέσαμε την κατηγορία Γi και την πώληση ξηρών καρπών στις άδειες μας,κ ως εκ τούτου επένδυσαμε στο συγκεκριμένο προϊόν.Τωρα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να μπορούμε κ μετά τις νέες τροποποιήσεις να επιλέξουμε μια κατηγορία από τις αναγραφόμενες στη επαγγελματική άδεια μας και να συνεχίσουμε την πώληση ειδών της κατηγορίας. Μην μας επιβληθεί η κατηγορία ας έχουμε το δικαίωμα επιλογής.