- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 17 – Είδη εμπορίας επαγγελματικών αδειών

1. Οι κατηγορίες πωλούμενων προϊόντων για τις επαγγελματικές άδειες υπαιθρίου εμπορίου του παρόντος είναι οι εξής:
Α. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:
i. Nωπά οπωροκηπευτικά, αβγά, ελιές, ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια
ii. Βιολογικά νωπά προϊόντα της κατηγορίας (i), τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων.
B. Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.
Γ. Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα – κατεψυγμένα τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:
i. Τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος
ii. Κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας, παρασκευάσματα ζύμης
Δ. Καλλωπιστικά φυτά, γλάστρες, χώμα, κομμένα άνθη.
Ε. Βιομηχανικά είδη πλην ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών, όπως ενδεικτικά είδη ένδυσης νεωτερισμών, φο μπιζού, λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερμάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), εκκλησιαστικά είδη, είδη ατομικής ή οικιακής φροντίδας, πλαστικές σακούλες.
ΣΤ. Καντίνες προκειμένου για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις
2. Οι κάτοχοι άδειας Επαγγελματία πωλητή υπαιθρίου εμπορίου Λαϊκών Αγορών να πωλούν προϊόντα μόνο μίας από τις ως άνω κατηγορίες «Α» έως και «ΣΤ» υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά είναι γραμμένα στην άδειά τους από την αρμόδια για την έκδοση και ανανέωση της άδειας αρχή. Οι κάτοχοι άδειας Επαγγελματία πωλητή Στάσιμου και Πλανόδιου Εμπορίου μπορούν να πωλούν προϊόντα συνδυαστικά των κατηγοριών Α’, Γ’, Δ΄. 6. Ο πωλητής δύναται να αλλάξει κατηγορία πωλούμενων ειδών κατόπιν αιτήσεώς του, η οποία προκειμένου για λαϊκές αγορές εξετάζεται από την οικεία επιτροπή και εγκρίνεται ή απορρίπτεται αιτιολογημένα από την αρμόδια υπηρεσία για λόγους πληρότητας και ποικιλίας της αγοράς σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο άρθρο 30, παρ.2 για την αναλογία πρωτογενών και βιομηχανικών ειδών.
Η προσαρμογή των υφιστάμενων αδειών στις ως άνω κατηγορίες θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για το Πληροφοριακό Σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 57 παρ.2.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι δυνατό να τροποποιούνται (αφαιρούνται ή προστίθενται) πωλούμενα είδη πέραν των προαναφερομένων καθώς και να τροποποιούνται τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται ανά τομέα δραστηριοποίησης (Λαϊκή, Στάσιμο, Πλανόδιο).