- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 09 – Δικαιολογητικά για έκδοση παραγωγικής άδειας

1. Προκειμένου για την έκδοση παραγωγικής άδειας επαγγελματία αγρότη προσκομίζονται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συνοδευόμενη από Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν κατέχει οποιασδήποτε άλλης μορφής άδεια υπαιθρίου εμπορίου. Στη δήλωση αναγράφεται και ο αριθμός Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, για τις περιπτώσεις που απαιτείται.
β) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (ΦΕΚ Α΄151), όπως εκάστοτε ισχύει, στην οποία να αναγράφεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης.
γ) Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος και Αντίγραφο Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ
δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας
ε) Βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS
στ) Βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS
η) Πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
Προκειμένου για αγροτικούς συνεταιρισμούς, γυναικείους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α΄78), όπως εκάστοτε ισχύει, υποβάλλονται τα εξής νομιμοποιητικά στοιχεία:
2. Για τους Συνεταιρισμούς, βεβαίωση εγγραφής από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, πράξη συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου, κατάσταση μελών, στην οποία θα αναφέρεται και το ΑΦΜ κάθε παραγωγού, μητρώο μελών, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως και βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS.
Για τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, απόφαση αναγνώρισης από τις αρμόδιες επιτροπές αναγνώρισης που λειτουργούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου έχει την έδρα της η ομάδα ή η ένωση παραγωγών, η οποία αναζητείται αυτεπαγγέλτως, κατάσταση μελών αρμοδίως υπογεγραμμένη από το όργανο εκπροσώπησης, στην οποία θα αναφέρεται και το ΑΦΜ κάθε παραγωγού. Τα ως άνω αναφερόμενα στοιχεία, οι νόμιμοι εκπρόσωποι υποχρεούνται αμελλητί να τα προσκομίζουν εκ νέου στην αδειοδοτούσα αρχή σε κάθε περίπτωση μεταβολής αυτών.
Οι άδειες εκδίδονται στο όνομα του Συνεταιρισμού ή της ομάδας παραγωγών και έχουν αντικείμενο εμπορίας αποκλειστικά προϊόντα που παράγονται από τα μέλη τους.
3. Προκειμένου για Παραγωγούς χειροτέχνες ειδών πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν κατέχει οποιασδήποτε άλλης μορφής άδεια υπαιθρίου εμπορίου και β) βεβαίωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), στην οποία θα αναφέρονται τα είδη, τα υλικά, ο τρόπος δημιουργίας αυτών, καθώς και ότι τα είδη λαϊκής τέχνης, χειροτεχνήματα, καλλιτεχνήματα, κοσμήματα και έργα τέχνης πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας παράγονται από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο γ) έναρξη δραστηριότητας από το TAXIS με τις μεταβολές της.
4. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες αρχές έκδοσης και ανανέωσης ενημερώνουν αμελλητί το πληροφοριακό σύστημα και τα σχετικά μητρώα και διεκπεραιώνουν εξ’ αρχής κάθε θέμα σχετικό με την άδεια.
Οι ως άνω ρυθμίσεις καταλαμβάνουν αυτοδικαίως και τις υφιστάμενες άδειες.