- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 08 – Αρμόδια Αρχή έκδοσης και ανανέωσης των παραγωγικών αδειών

Αρμόδια αρχή έκδοσης και ανανέωσης των παραγωγικών αδειών είναι ο δήμος μόνιμης κατοικίας του παραγωγού. Για χορήγηση παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών σε παραγωγούς που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε δήμο που γεωγραφικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αρμόδια αρχή έκδοσης και ανανέωσης της άδειας ορίζεται η Περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, οι οποίες είναι αρμόδιες και για την ανανέωση των αδειών που έχουν εκδοθεί από τους πρώην Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Για τις παραπάνω άδειες αρμοδιότητας των ως άνω Περιφερειών, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος να ενημερώσουν τους δήμους μόνιμης κατοικίας των παραγωγών, στους οποίους έχουν εκδώσει διαχρονικά παραγωγική άδεια αποστέλλοντας σχετικές καταστάσεις αδειούχων.
Προκειμένου για Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Γυναικείους Συνεταιρισμούς αρμόδια αρχή έκδοσης των αδειών ορίζεται ο δήμος, στον οποίο οι παραπάνω έχουν την έδρα τους, πλην αυτών που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, για τους οποίους αρμοδιότητα έχει η οικεία Περιφέρεια. Για τη μετέπειτα δραστηριοποίηση των αδειούχων παραγωγών πωλητών, ανάλογα με τον χώρο που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στα αντίστοιχα κεφάλαια του παρόντος.
Προκειμένου για είδη τέχνης-χειροτεχνήματα αρμόδια αρχή έκδοσης της άδειας είναι ο δήμος, στον οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται τη δραστηριοποίησή του, ο οποίος ορίζει και τη διάρκεια ισχύος της άδειας αυτής.
Για την έκδοση της άδειας ο ενδιαφερόμενος καταθέτει υπέρ της αρμόδιας αρχής έκδοσης και ανανέωσης παράβολο ύψους 15 Ευρώ και σε κάθε ανανέωση της άδειάς του παράβολο ύψους 5 €.