Άρθρο 07 – Είδη εμπορίας παραγωγικών αδειών

1. Τα είδη εμπορίας είναι:
(α) οπωροκηπευτικά
(β) αυγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού
(γ) λοιπά αγροτικά προϊόντα, όπως ενδεικτικά ελιές, καρύδια, κάστανα
(δ) ελαιόλαδο συσκευασμένο, όπως ορίζεται στην απόφαση 323902/18.09.2009 (Β΄2026) « Συμπληρωματικά μέτρα του Κανονισμού 1019/2002»
(ε) οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία
(στ) μέλι τυποποιημένο
(ζ) πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία
(η) νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας
(θ) προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)
(ι) άνθη, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κηπευτικό χώμα, το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, καθώς και πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων, φυτά αμπέλου) υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν ο νόμος 1564/1985 (Α΄164), όπως ισχύει και οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ΄εξουσιοδότησή τους.
(ια) τα προϊόντα οικοτεχνίας που αναφέρονται στο άρθρο 3 της με αριθμό 4912/120862/5-11-2015 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄2468), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή.
(ιβ) είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι δυνατό να προστίθενται ή να αφαιρούνται πωλούμενα είδη πέραν των προαναφερομένων και να προστίθενται ή να αφαιρούνται απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 13:57 | Γιουτίκας Κωνσταντίνος

    Στο άρθ.7 παρ. 1(ιγ)να προστεθεί και χειροτεχνήματα (σελ. 11)

    ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΚΜ

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 12:23 | ΔΑΟΚ ΣΕΡΡΩΝ

    Στο άρθρο 7 παράγραφος 1γ, να αναφερθούν στα προϊόντα του παραδείγματος και τα όσπρια (χύμα η συσκευασμένα-φυσικής αποξήρανσης). Θεωρούμε απαραίτητη αυτή την αναφορά, επειδή έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση αν τα φυσικώς αποξηραμένα όσπρια είναι μεταποιημένα και, συνεπώς, είναι προϊόντα υπαγόμενα στο ΚΗΜΟ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:10 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Στα είδη εμπορίας στη λαϊκή να συμπεριληφθούν τα αλλαντικά, τυροκομικά, ζωοτροφές ιδίας παραγωγής( και όχι εμπορίας)

  • 14 Φεβρουαρίου 2017, 20:10 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

    Στα είδη εμπορίας να προστεθούν τα αλλαντικά, τυροκομικά, ζωοτροφές, εφόσον είναι ιδίας παραγωγής κι όχι εμπορία

  • Εν προκειμένω, ως πωλούμενο προϊόν από τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, θα μπορούσε να προστεθεί και η πώληση νωπού κρέατος.

    Η προσθήκη αυτή θα γίνει, ασφαλώς, υπό την προϋπόθεση ότι:

    (α) η διατήρηση, μεταφορά, διακίνηση και συσκευασία θα γίνεται με ευθύνη των παραγωγών πωλητών και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας για την ασφαλή διακίνηση και την μη διατάραξη της ψυκτικής αλυσίδας (αεροστεγής συσκευασία κ.λπ.), και

    (β) θα εκδίδονται όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά εμπορίας και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων (χρήση ταμειακής μηχανής κ.λπ.).

    Εξάλλου, η διάθεση θα μπορούσε, καταρχήν, να γίνεται εποχιακά, λ.χ. διάθεση χοιρινού κρέατος κατά την διάρκεια των εορτών των χριστουγέννων, διάθεση κρέατος αρνιού/κατσικιού κατά την διάρκεια του Πάσχα κ.ο.κ.

    Έτσι, θα προσκύψει μια πολύ θετική, ασφαλής και «τονωτική» -από οικονομική άποψη- ρύθμιση τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

    Παναγιώτα Βράντζα
    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας – Κτηνίατρος

  • 12 Φεβρουαρίου 2017, 15:02 | ΛΕΝΑ Κ.

    για το μέλι θα πρεπει να διευκρινισθεί αν θα πρέπει να έχει σύμβαση με συσκευαστήριο ή οχι

  • 11 Φεβρουαρίου 2017, 18:34 | Δημήτρης Π.

    Υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια παραγωγοί γαλακτος.Διαθέτουν το γάλα μέσω αυτοκινούμενων οχημάτων, πλησίων των λαικών αγορών και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουν τον έλεγχο. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε να ακμάζει πρόσφατα καθώς οι εταιρείες γαλακτος αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή το γάλα από αυτούς τους παραγωγούς.
    Το διαθέτουν σε πλαστικά μπουκάλια συνήθως νερού. Οι καταναλωτές παραδόξως το προτιμούν και το αγοράζουν, αγνοώντας τους κινδύνους.
    Αν δυναται να δημιουργηθεί ή να θεσπιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο για τους συγκεκριμένους.

  • 10 Φεβρουαρίου 2017, 20:59 | γιωργος

    Εμείς που παράγουμε αρωματικά φυτά ,αιθέρα έλαια ,, ελαιόλαδο φτιάχνουμε με το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά που παράγουμε και φυτικά λάδια …. Από βαλσαμοχορτο (βαλσααμελαιο) κλπ. …… πρέπει εκτός τα αιθέρα έλαια να αναφέρετε κάπου και τα φυτικά έλαια συν των κηραλοιφών ……στα οικοτεχνικά προϊόντα

  • 10 Φεβρουαρίου 2017, 07:35 | νικος

    Στην παράγραφο 1, περίπτωση (γ), θα πρέπει να προστεθεί καιι η λέξη «όσπρια» για να είναι πιο συγρεκριμένο.

    Επίσης στην περίπτωση (στ) για το μέλι θα πρέπει να διευκρινυσθεί ότι το τυποποιημένο μέλι εννοείται μια απλή συσκευασία του παραγωγού-μελισσοκόμου και όχι τυποποίηση σε τυποποιητήριο, που αυτό ξεφεύγει απο τον απλό μελισσοκόμο-παραγωγό και πηγαίνει σε εταιρεία-τυποποιητήριο.