- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 04 – Δικαιούχοι

1. Η άδεια Παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου χορηγείται σε:
• φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με το ν. 3874/2010 (Α΄151), όπως εκάστοτε ισχύει.
• αγροτικούς συνεταιρισμούς, γυναικείους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α΄78), όπως εκάστοτε ισχύει, αποκλειστικά για τη διάθεση προϊόντων των μελών τους.
• φυσικά πρόσωπα καλλιτέχνες, χειροτέχνες, οι οποίοι παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καλλιτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας αποκλειστικά δικής τους δημιουργίας.
2. Τα φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες δύνανται να δραστηριοποιούνται σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές, καθώς και στο Στάσιμο και Πλανόδιο Εμπόριο, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 13. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο σε οργανωμένες αγορές, όπως Λαϊκές Αγορές και Αγορές Καταναλωτών.
Κάθε Συνεταιρισμός, Ομάδα ή Οργάνωση Παραγωγών δικαιούται μία άδεια Λαϊκής Αγοράς ανά 20 μέλη και όχι παραπάνω από 10 άδειες, κάθε γυναικείος συνεταιρισμός μία άδεια ανά 10 μέλη και όχι παραπάνω από δύο άδειες. Τα προϊόντα που διατίθενται από τους Συνεταιρισμούς υποχρεωτικά συνοδεύονται από παραστατικά στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται από ποιόν παραγωγό προέρχονται τα είδη. Ειδικά για τους γυναικείους συνεταιρισμούς η πρώτη ύλη των παραγόμενων προϊόντων δεν απαιτείται να είναι ιδίας παραγωγής των μελών του. Σε κάθε Λαϊκή Αγορά οι ως άνω Συνεταιρισμοί δεν επιτρέπεται να κατέχουν παραπάνω της μίας θέσης. Οι Παραγωγοί χειροτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνημάτων δύνανται να δραστηριοποιούνται μόνο στο Στάσιμο Εμπόριο και σε κάθε μορφής οργανωμένη αγορά πλην λαϊκών αγορών.
3. Οι παραγωγοί πωλητές δύνανται να υποβοηθούνται ή να αναπληρώνονται από τη σύζυγο ή τα τέκνα τους, εφόσον αυτοί δεν κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, χωρίς επιπρόσθετες διατυπώσεις πέραν της απλής δήλωσης στον αρμόδιο φορέα, την υποβολή πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και καταχώρισης των στοιχείων αυτών στο έντυπο της άδειάς τους.
Στην περίπτωση Συνεταιρισμού ή αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών, όταν κωλύεται ο δηλωμένος υπάλληλος, τότε αντικαθίσταται με άλλον δηλωμένο υπάλληλο μετά από γνωστοποίηση στο δήμο της έδρας του Συνεταιρισμού. Τις πωλήσεις δύναται επίσης να διενεργεί συνεταιριζόμενος παραγωγός.
4. Για την άσκηση της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί εκδίδουν σχετική άδεια με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.