Κεφάλαιο 03 – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ- ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Για να δείτε το περιεχόμενο του κεφαλαίου κάντε κλικ εδώ

  • 24 Απριλίου 2017, 14:04 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 38 – Προτείνεται κατά την χύμα πώληση άρτου και υποκατάστατων του άρτου, η ονομασία πώλησης να περιλαμβάνει τα δημητριακά από τα οποία αποτελούνται τα προϊόντα καθώς ο κάθε παρασκευαστής πουλά πλέον είδη με ονομασίες δικής του επινόησης, από τις οποίες δεν προκύπτει η σύσταση π.χ. άρτος ορεινός, γερμανικός κλπ. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την υποχρέωση αναγραφής των συστατικών που προκαλούν δυσανεξία.

  • 24 Απριλίου 2017, 14:38 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 25 – Προτείνεται στο άρθρο αυτό να γίνει αναφορά α) στην απαγόρευση πώλησης κρέατος με την ονομασία «μοσχάρι» εκτός των κατηγοριών V και Ζ β) στην απόφαση 2379/82701/16 (ΦΕΚ 2330 Β/27-7-16), όσον αφορά την ετικέτα που πρέπει να συνοδεύει το κρέας πουλερικών και λαγόμορφων.

  • 24 Απριλίου 2017, 14:02 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 20 παράγραφος 1 – Η παράγραφος πρέπει να αναδιατυπωθεί καθώς είναι δυσδιάκριτη η επισήμανση α) του βόειου κρέατος το οποίο προέρχεται από ζώα που έχουν σφαγεί στην Ελλάδα και πρέπει να φέρουν ετικέτα επισήμανσης – αναγνώρισης (τοποθετείται στο σφαγείο, μία ανά τεταρτημόριο) και β) του εισαγομένου νωπού κρέατος το οποίο έχει ετικέτα κολλημένη σε αυτό. Επιπρόσθετα η υπάρχουσα διατύπωση δημιουργεί την εντύπωση ότι ο κρεοπώλης μπορεί να αφαιρέσει την ετικέτα επισήμανσης που έχει τοποθετηθεί στο νωπό κρέας και την αναρτήσει στο σημείο έκθεσης του, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

  • 24 Απριλίου 2017, 14:34 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 17 – Διαβάζοντας το κείμενο, δίνεται η εντύπωση ότι μπορεί με απόφαση Περιφερειάρχη να επιτραπεί η σφαγή αμνοεριφίων σε μικρά νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές με ιδιαιτερότητα, βάσει της εξουσιοδότησης που παρέχει το άρθρο αυτό. Θα ήταν ορθότερη η αναφορά των διατάξεων που επιτρέπουν την σφαγή αμνοεριφίων στις παραπάνω περιπτώσεις.

    Προτείνεται η αναγραφή στο άρθρο αυτό και των διατάξεων της 2379/82701/16 (ΦΕΚ 2330 Β/27-7-16), όσον αφορά την σφαγή πουλερικών και λαγόμορφων από παραγωγούς.

  • 24 Απριλίου 2017, 14:47 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 16 – Σύμφωνα με την 412/8932/12 (ΦΕΚ 149 Β/3-2-2012) «Έλεγχος της ελληνικής αγοράς κρέατος σε σχέση με την προέλευση – καταγωγή του και τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος», το βιβλίο σφαγών πρέπει να αναφέρει επίσης την χώρα γέννησης των ζώων προς σφαγή και τον κωδικό εκτροφής τους.

  • 24 Απριλίου 2017, 14:53 | Φ. Σαμιώτης

    Άρθρο 14 – Να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου καταστήματα λιανικής πώλησης (μεγάλες αλυσίδες super market), ανασυσκευάζουν προϊόντα (κυρίως τυροκομικά αλλά και προϊόντα σε άλμη ή σε άλλα υγρά κάλυψης) από τους αρχικούς περιέκτες σε πλαστικά δοχεία (για λόγους υγιεινής όπως επικαλούνται). Τα τελικά δοχεία δεν έχουν ενδείξεις και είναι αδύνατος ο έλεγχος του περιεχομένου, της προέλευσης ή ακόμα και της ημερομηνίας ανάλωσης (η αρχική συσκευασία έχει καταστραφεί). Επίσης προτείνεται σχετική κύρωση για την μη ύπαρξη των ενδείξεων επί των συσκευασιών αυτών.

  • 19 Απριλίου 2017, 16:35 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    Κατά τους ελέγχους μου ως ελεγκτής του Τμήματος Εμπορίου Καβάλας συναντώ προϊόντα που έχουν καταψυχθεί από τους ιδίους τους καταστηματάρχες μαζικής εστίασης και φυσικά χωρίς ενδείξεις.Τα εν λόγω προϊόντα δεν θεωρούνται προσυσκευασμένα και δεν είναι..θα θέλαμε να προστεθεί ένα άρθρο για τις ανάλογες περιπτώσεις με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.Επίσης στο άρθρο 13 και για τα προϊόντα που συναντούμε στο ράφι πώλησης η στην αποθήκη με περασμένη «ανάλωση έως..»
    πέρα των προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

  • 17 Απριλίου 2017, 10:19 | Παναγής Δελακάς

    Πολλές φορές υπάρχει ασάφεια όσον αφορά την προέλευση των αγροτικών κλπ προϊόντων και των προϊόντων των ιχθυοπωλείων. Δεν αναγράφεται η εμφανώς η ακριβής προέλευση τους. Π.χ εάν τα αγρ. προϊόντα είναι από τον τάδε παραγωγό, εαν είναι θερμοκηπίου κλπ. Π.χ εαν τα θαλασσινά προϊόντα είναι ιχθυοτροφείου και ποιου κλπ κλπ
    Όλα αυτά πρέπει να είναι υποχρεωτικά ώστε να ενημερώνετε ο καταναλωτής.
    Επίσης ένα ακόμη σοβαρό θέμα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων (τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτός ορίων )στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (κυρίως τα αγροτικά).
    Αυτό είναι σκόπιμο να γίνει με κατάλληλη θεσμοθέτηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης