- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 03 – Ίδρυση – κατάργηση Επιμελητηρίων

1. Τα Επιμελητήρια ιδρύονται και καταργούνται με προεδρικό διάταγμα στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα και το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και γνώμη της Κ.Ε.Ε. που παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών μετά την αποστολή σχετικού ερωτήματος από τον Υπουργό. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η πρόταση του Υπουργού εκδίδεται χωρίς γνώμη της Κ.Ε.Ε.
2. Η χωρική ενότητα δραστηριότητας κάθε Επιμελητηρίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη της περιφερειακής ενότητας, όπως αυτή ορίζεται στο ν. 3852/2010 (Α’ 87).
3. Δύο ή περισσότερα όμορα Επιμελητήρια ή αμιγή Επιμελητήρια της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας μπορούν να συγχωνεύονται, με χωροταξικά κριτήρια εντός της ίδιας περιφέρειας, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Κ.Ε.Ε. που παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών μετά την αποστολή σχετικού ερωτήματος από τον Υπουργό. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η απόφαση του Υπουργού εκδίδεται χωρίς γνώμη της Κ.Ε.Ε.
3. Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εκδίδει την ανωτέρω απόφαση ιδίως σε περιπτώσεις που τα μέλη Επιμελητηρίου είναι λιγότερα από 5.000 και από τις οικονομικές καταστάσεις Επιμελητηρίου, προκύπτει αδυναμία του να συνεχίσει τη λειτουργία του σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο. Η διαπιστούμενη μείωση των μελών πρέπει να προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, όπως υποβλήθηκαν από το εν λόγω Επιμελητήριο.
4. Οι αποφάσεις συγχώνευσης που εκδίδει ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες και, ιδίως:
(α) τα θέματα που συνδέονται με τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπράγματων δικαιωμάτων, και τις υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων Επιμελητηρίων,
(β) τα θέματα που αφορούν σε εκκρεμείς δικές,
(γ)την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και
(δ)την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων.
5. Οι ανωτέρω αποφάσεις μπορούν να προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων του Επιμελητηρίου το οποίο θα προκύψει από συγχώνευση και σε άλλους δήμους, εκτός της έδρας του, της περιφερειακής ενότητας ή των περιφερειακών ενοτήτων όπου λειτουργεί.