- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Βασικές μορφές ενίσχυσης

Παρέχει τα εξής κίνητρα

  1. Επιχορήγηση κεφαλαίου
  2. Επιχορήγησης χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου διάρκειας έως 10 έτη
    1. Το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 65% του κόστους της επένδυσης και το υπόλοιπο καλύπτεται από εισφορά μετρητών για αύξηση κεφαλαίου
  3. Φορολογικές απαλλαγές
    1. Μη διανεμόμενα κέρδη
    2. Αυξημένες αποσβέσεις
  4. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού έως 7 έτη

Ολα τα κίνητρα είναι επιλέξιμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων ή κύκλος εργασιών άνω των € 50 εκατ.) και για τις επενδύσεις άνω των 50 εκατ. € ισχύει μόνο το φορολογικό κίνητρο.

Η ίδια συμμετοχή ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του ύψους της επένδυσης. Μεγαλύτερα ποσοστά ίδιας συμμετοχής λαμβάνονται υπόψη θετικά στα κριτήρια αξιολόγησης.

Η προκαταβολή ανέρχεται στο 25% του συνολικού ύψους επιχορήγησης. Προβλέπεται ενδιάμεση δόση η οποία αθροιστικά ανέρχεται στο 50% της επιχορηγούμενης επένδυσης. Το τελευταίο 5%  της επιχορήγησης καταβάλλεται 3 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης

Υπάρχουν δύο επίπεδα επιλογής επενδύσεων: το κεντρικό και το περιφερειακό, τα οποία λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες κατευθύνσεις. Το περιφερειακό επίπεδο εξετάζει επενδυτικά σχέδια ύψους έως 3 εκ. ευρώ, ενώ το κεντρικό επίπεδο, εξετάζει σχέδια ύψους πάνω από 3 εκ. ευρώ.