- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 06 – Σχεδιασμός και Στόχευση των Ελέγχων

1. Πρωταρχικός στόχος των ελέγχων είναι ο περιορισμός ή η μείωση των πιθανών κινδύνων μέσω της αξιολόγησης συμμόρφωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και η παροχή κατευθυντήριων γραμμών , οδηγιών και πληροφόρησης για τη συμμόρφωση στον οικονομικό φορέα για τον περιορισμό ή τη μείωση των πιθανών κινδύνων.
2. Οι έλεγχοι διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων που σχεδιάζεται από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.
3. Το πρόγραμμα ελέγχων καταρτίζεται από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σε ετήσια ή πολυετή βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας, περιλαμβάνονται σε μητρώα, συλλέγονται μέσω των ελέγχων από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, ή προκύπτουν μέσω καταγγελιών ή άλλων εισερχόμενων στοιχείων εφόσον κρίνονται επαρκώς αξιόπιστες και φανερώνουν άμεσο κίνδυνο σημαντικής βλάβης.
4. Το πολυετές πρόγραμμα ελέγχων περιλαμβάνει τον όγκο των δραστηριοτήτων εποπτείας που πρέπει να διενεργηθούν καθώς και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Περιλαμβάνει επίσης τα γενικά χαρακτηριστικά των οικονομικών φορέων που υπόκεινται σε εποπτεία, το σύνολο των ενεργειών εποπτείας που πρέπει να υλοποιηθούν ανά έτος, τους ειδικούς στόχους και τους σχετικούς δείκτες ανά πεδίο εποπτείας καθώς και πρόβλεψη για τη διενέργεια κοινών ελέγχων. Τα πολυετή προγράμματα ελέγχων κοινοποιούνται στην Ομάδα Διαχείρισης Έργου του άρθρου 15.
5 Η μεθοδολογία κατάρτισης του προγράμματος ελέγχων των εγκαταστάσεων βασίζεται στο συνδυασμό του μεγέθους και της πιθανότητας επέλευσης κινδύνου από τη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης.
Η μεθοδολογία κατάρτισης του προγράμματος ελέγχων εγκαταστάσεων βασίζεται ιδίως σε τέσσερα ειδικά κριτήρια:
5.1 Το βαθμό κινδύνου που ενέχει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

5.2 Το μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας μιας συγκεκριμένης εγκατάστασης.

5.3 Το ιστορικό συμμόρφωσης του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα ή της εγκατάστασης.

5.4 Την ύπαρξη συστήματος διαχείρισης κινδύνων ή την έλλειψη αυτού.

6. H μεθοδολογία κατάρτισης του προγράμματος ελέγχων των προϊόντων βασίζεται στο συνδυασμό της σοβαρότητας και της πιθανότητας της βλάβης που το προϊόν δύναται να επιφέρει στην υγεία του καταναλωτή και περιλαμβάνει ιδίως δύο κριτήρια:
6.1. Τον βαθμό κινδύνου του προϊόντος ο οποίος προσδιορίζεται με βάση την περιγραφή, τα χαρακτηριστικά και τη σκοπούμενη χρήση του, το συνολικό χρόνο ζωής του και την ύπαρξη ή μη προειδοποιητικών ετικετών και επισημάνσεων, στο προϊόν. Για τον προσδιορισμό του βαθμού κινδύνου λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης για παρόμοια προϊόντα μέσω των διαφόρων ενωσιακών μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών.
6.2 Την ομάδα και τον αριθμό των καταναλωτών για τους οποίους προορίζεται το προϊόν. Ιδίως εξετάζεται εάν το προϊόν χρησιμοποιείται ή όχι από ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.
7. Με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προσδιορίζεται η μεθοδολογία σχεδιασμού των ενεργειών εποπτείας που περιλαμβάνει:
7.1 Τη γενική διαδικασία προγραμματισμού

7.2 Τη μεθοδολογία για την παρακολούθηση μετά τη διενέργεια του ελέγχου, τον προσδιορισμό των περιπτώσεων για τις οποίες η επανάληψη του επιτόπιου ελέγχου κρίνεται απαραίτητη και των περιπτώσεων στις οποίες οι εποπτεύουσες αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον οικονομικό φορέα.