- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/yppol -

Άρθρο 5 Ενίσχυση από τα έσοδα του ειδικού φόρου

1. Στην  τιμή  των εισιτηρίων των κινηματογράφων που λειτουργούν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων, επιβάλλεται ειδικός  φόρος  σε  ποσοστό  8%   που   διατίθεται   για   την   ανάπτυξη   της  κινηματογραφικής   τέχνης.   Για   την  περιοχή  της  Αττικής και της Θεσσαλονίκης το ποσοστό αυτό ορίζεται σε 12%. Τα ανωτέρω ποσοστά μειώνονται κατά  50%  όταν  πρόκειται   για   υπαίθριους   κινηματογράφους.

2. Ο ειδικός φόρος της παραγράφου 1 διατίθεται για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

3. Το ποσό του φόρου αυτού εγγράφεται σε ειδικό άρθρο του προϋπολογισμού εσόδων του Κράτους. Ισόποση πίστωση εγγράφεται σε ειδικό άρθρο του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

4. Από την παραπάνω πίστωση ενισχύονται παραγωγοί ταινιών και επιχειρήσεις κινηματογραφικών αιθουσών σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του παρόντος νόμου.

5. Από την ίδια πίστωση και μετά την αφαίρεση της ενίσχυσης στους παραγωγούς ταινιών και τις επιχειρήσεις κινηματογραφικών αιθουσών, το 80% αποδίδεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την επίτευξη των σκοπών του και το εναπομένον 20% διατίθεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής στον τομέα του κινηματογράφου.

6. Το ύψος της ενίσχυσης της παρ. 5 του παρόντος άρθρου καθορίζεται από το συντελεστή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου και τον αριθμό των εισιτηρίων που πραγματοποίησε η ταινία εντός δώδεκα μηνών από την έναρξη της πρώτης κινηματογραφικής προβολής της.

7. Για την ενίσχυση του παραγωγού ταινίας και της επιχείρησης κινηματογραφικών αιθουσών που προέβαλε αυτή από τα έσοδα του ειδικού φόρου, ο παραγωγός της ταινίας πρέπει να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α.         Να έχει κύρια έδρα δραστηριότητας στην Ελλάδα και να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο παραγωγών που τηρείται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

β.         Η κύρια δραστηριότητά του να είναι η παραγωγή  οπτικοακουστικών έργων και ο κύκλος εργασιών του που πραγματοποιήθηκε την τελευταία τριετία από την δραστηριότητά του αυτή να μην προέρχεται από τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ή την ίδια εταιρία παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεοπτικών προγραμμάτων ή την ίδια εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών ή την ίδια επιχείρηση διανομής ή τον ίδιο δημόσιο φορέα, κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 75%. Ως κύρια δραστηριότητα νοείται αυτή που προσδιορίζεται κατά το φορολογικό νόμο και με βάση την εθνική ονοματολογία οικονομικών δραστηριοτήτων από τον οικείο κωδικό του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων.

γ.         Σε περίπτωση που είναι νομικό πρόσωπο, ποσοστό μεγαλύτερο του 25% της συμμετοχής στο εταιρικό/μετοχικό κεφάλαιο να μην ανήκει σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις τηλεοπτικού σταθμού ή/και  παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεοπτικών προγραμμάτων ή/και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών ή/και επιχειρήσεις κινηματογραφικών αιθουσών ή/και εταιρίες διανομής.

δ.         Σε περίπτωση που είναι φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, να είναι Έλληνας υπήκοος ή/και υπήκοος άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή/και κράτους που συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή τηλεόραση ή/και κράτους που συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κινηματογραφική συμπαραγωγή ή/και κράτους εκτός Ευρώπης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνίες που αφορούν τον οπτικοακουστικό τομέα, ή εφόσον προέρχεται από κράτος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

8. Δεν δικαιούται ενίσχυσης παραγωγός ή συμπαραγωγός που ανήκει στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή δεν έχει κύρια έδρα δραστηριότητας στην Ελλάδα.