- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/yppol -

Άρθρο 2 Ορισμοί

1. Κινηματογραφικό έργο είναι εκείνο που αποτυπώνεται σε υλικό φορέα εικόνας ή εικόνας και ήχου, οποιασδήποτε διάρκειας, και προορίζεται για προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο και όποιες και αν είναι οι μέθοδοι, τα μέσα και τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την αναπαραγωγή ή την προβολή του, είτε είναι ήδη γνωστά είτε θα εφευρεθούν στο μέλλον.

2. Κινηματογραφικό έργο μεγάλου μήκους είναι το κινηματογραφικό έργο που είτε έχει επινοημένο μύθο (ταινία μυθοπλασίας) είτε είναι έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) είτε είναι κινουμένων σχεδίων (εμψύχωσης) και έχει διάρκεια τουλάχιστον 60΄ λεπτών .

3. Κινηματογραφικό έργο μικρού μήκους είναι το κινηματογραφικό έργο που είτε έχει επινοημένο μύθο (ταινία μυθοπλασίας) είτε είναι έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) είτε είναι κινουμένων σχεδίων (εμψύχωσης) και έχει διάρκεια λιγότερο από 60΄ λεπτά.

4. Όπου στις διατάξεις του παρόντος Νόμου αναφέρεται ο όρος «ταινία», νοείται η το κινηματογραφικό έργο.

5. Από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου εξαιρούνται τα κινηματογραφικά έργα πορνογραφικού χαρακτήρα, τα έργα που εξαίρουν τη βία και εκείνα που προσβάλλουν απροκάλυπτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης, εξαιρούνται τα κινηματογραφικά έργα διαφημιστικού περιεχομένου και σκοπού.

6. Ως δημιουργός οπτικοακουστικού έργου νοείται ο σκηνοθέτης.

7. Ως παραγωγός οπτικοακουστικών έργων νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πρωτοβουλία και ευθύνη του οποίου πραγματοποιείται η πρώτη εγγραφή σειράς εικόνων με ή χωρίς ήχο. Ο παραγωγός οπτικοακουστικών έργων προπαρασκευάζει και πραγματοποιεί οπτικοακουστικά έργα, φροντίζει για την προμήθεια όλων των απαραίτητων μέσων παραγωγής, αναλαμβάνει την ευθύνη των τεχνικών και οικονομικών θεμάτων που είναι συνυφασμένα με την παραγωγή και συνάπτει όλες τις απαραίτητες για την παραγωγή συμβάσεις και συμφωνίες. Oι περιορισμοί του εδαφίου ε της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 2328/1995 για την άσκηση του επαγγέλματος του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων καταργούνται.

8. Ως επιχείρηση κινηματογραφικής αίθουσας νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την εκμετάλλευση κινηματογραφικής αίθουσας ή αιθουσών, σε χειμερινούς (στεγασμένους) ή υπαίθριους χώρους, με μία ή περισσότερες οθόνες προβολής κινηματογραφικών έργων αντιστοίχως, και λειτουργούν υπό την ίδια επωνυμία ή/και το σήμα της ίδιας επιχείρησης.