Άρθρο 08: Απλοποίηση δικαιολογητικών

Το στοιχείο γ.(αα) της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4179/2013, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. αα. Οριοθετείται σε χάρτη κλίμακας 1:500 ή 1:1000 η έκταση της χερσαίας και θαλάσσιας λιμενικής ζώνης.»

  • 27 Φεβρουαρίου 2014, 12:16 | Γεωργουλάκης Ανδρέας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Καλημέρα! Πιστεύω ότι εκτός από την απλοποίηση των δικαιολογητικών θα πρέπει να υπάρξει και μία απλοποίηση των υποχρεωτικών απαιτήσεων (όπως άλλωστε προτίνει και η λίστα του ΟΟΣΑ). Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό για κάποιον να αποκτήσει άδεια για μη-κύριο τουριστικό κατάλυμα αν δεν έχει τουλάχιστον μία σειρά από εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνα και ρεσεψιόν. Αυτό δεν είναι δυνατό στα περισσότερα υφιστάμενα κτίρια στο αστικό περιβάλλον και δεν ααιτείται και από τους τουρίστες που θα επιλέξουν ένα τέτοιο κατάλυμα. Αντιθέτως θέλουν να είναι φθηνό άνα άτομο (π.χ. οικογένειες προτιμούν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα αντί για δωμάτια ξενοδοχείων) και καλά ενταγμένο στον αστικό ιστό. Το πρόβλημα αυτό που καθιστά απαγορευτικό τον αστικό τουρισμό οφείλεται στην μη-έκδοση νέων αδειών κάτω των 3 κλειδιών, τη στιγμή που όμως όλες οι υφιστάμενες συνεχίζουν να ισχύουν και να ανανεώνονται. Πέραν από την έλλειψη ανταγωνισμού, χαμένων ευκαιριών εργασίας για τους νέους με γνώση ξένων γλωσσών, παράλογο περιορισμό του τουριστικού προϊόντος και δημιουργία κρατικώς υποστηριζόμενου καρτέλ για τους «τυχερούς» που έχουν ήδη άδειες, πιστεύω είναι και βαθύτατα αντισυνταγματικό μιάς και δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι πολίτες με τον ίδιο τρόπο. Από τη στιγμή που δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους. Και αν χρειαζόταν, τότε και πάλι θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους με τις απαραίτητες γνώσεις. Οτιδήποτε άλλο (όπως το σημερινό καθεστώς) είναι απολύτως άδικο. Παρακαλώ να ληφθεί πρόνοια για την απελευθέρωση της αδειδότησης, ή των μισθώσεων στα μη-κύρια τουριστικά καταλύματα ώστε να επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση 1 & 2 κλειδιών, ή να προσαρμοστούν οι απαιτήσεις των 3 κλειδιών στις δυνατότητες του αστικού χώρου ή να καταργηθούν εντελώς οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για άδειες μη-κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν επίσης να επιτραπεί η αστική ημερίσια μίσθωση χωρίς την ελάχιστη διάρκεια των 3 μηνών που ισχύει σήμερα.
    Ελπίζω να ληφθούν υπόψην και να αντιμετωπιστούν αυτά που σας γράφω μιάς και αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού ο οποίος δεν ανέχεται πλέον να πριμοδοτούνται και να προστατεύονται ορισμένες ομάδες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.