Άρθρο 4 Οργάνωση και Τρόπος Λειτουργίας

1. Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας διαρθρώνεται στα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Υποδοχής και Ενημέρωσης του Πολίτη

β. Τμήμα Υποβολής Καταγγελιών

γ. Τριμελής Εισηγητική Επιτροπή

δ. Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

2. Το Τμήμα Υποδοχής και Ενημέρωσης του Πολίτη απαντά σε ερωτήματα πολιτών που επικοινωνούν με την Επιτροπή αυτοπροσώπως, τηλεφωνικά, διαδικτυακά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεμοιοτύπου.

α. Ενημερώνει τον πολίτη για τα στάδια διαδικασίας υποβολής και εξέτασης καταγγελιών καθώς και για τα δικαιώματα προσφυγής σε άλλες Αρχές ή Υπηρεσίες.

β. Καταγράφει την προσφυγή των πολιτών ενώπιον του Γραφείου, τις περιπτώσεις υποβολής καταγγελίας καθώς και το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξέτασης αυτής και διατηρεί τα σχετικά στατιστικά αρχεία.

3. Το Τμήμα Υποβολής Καταγγελιών παραλαμβάνει επώνυμες καταγγελίες που υποβάλλονται από πολίτες αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου δικηγόρου ή μέσω ΚΕΠ.

α. Εξετάζει την κάθε καταγγελία στο μέτρο των δυνατοτήτων του και υποβάλλει σχετική αιτιολογημένη εισήγηση στην Τριμελή Επιτροπή εντός δέκα (10) ημερών.

β. Το Τμήμα διαμεσολαβεί ανάμεσα στον καταγγέλλοντα και το Γραφείο και είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση του κατά την διάρκεια της διαδικασίας καθώς και για το αποτέλεσμα αυτής.

4. Η Τριμελής Εισηγητική Επιτροπή εξετάζει τις υποβληθείσες καταγγελίες και αποφασίζει για την προώθηση τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή Αρχές εφόσον πιθανολογείται η βασιμότητα της αναφοράς, εντός τριάντα (30) ημερών. Στην περίπτωση που καταγγελία παραπεμφθεί προς εξέταση στα Πειθαρχικά Συμβούλια της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος ή του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή εξετάζεται κατά προτεραιότητα.

5. Το Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων είναι υπεύθυνο για την επικοινωνιακή και υλικοτεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του Γραφείου.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΑ ΕΥΝΟΥΧΙΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΡΕΣ. ΦΑΝΤΑΖΩΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΟΙ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΠΕΔΟΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΓΟΥΣΤΟ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Κ.Α.
    ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΣΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    Οπως σχολίασα και στα προηγουμενα αρθρα , είμαι απολυτα συμφωνως με την δημιουργία του γραφείου , αλλά θα πρέπει να υπάρχει σε αυτό , τμήμα το οποιο σε περίπτωση που ,τελικά κατηγορήθηκε και διασυρθηκε αδικα καποιος ενστολος, να φροντίζει για την ηθική αποκατάσταση του στην Υπηρεσία του και στην κοινωνία. Διαφορετικά ποιος θα το κάνει;;

  • 29 Νοεμβρίου 2009, 20:17 | ΝΙΚΗ

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΒΙΛΛ ΚΑΙ Ι.ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.Η ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΠ,ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 2925,ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΠΔΔ,
    ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ SITE http://WWW.kep.gov.gr-ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ή στα ΚΕΠ.

  • 28 Νοεμβρίου 2009, 12:30 | Θωμοπουλος Νεστορας

    Γεια σας,

    Θαυμασια πρωτοβουλια αρκει να υλοποιηθει σωστα, αφου ως γνωστων οι καλες προθεσεις δεν αρκουν.

    Αστυνομικη αυθαιρεσια υπαρχει σε ολες τις χωρες του κοσμου, πλην όμως στις ανεπτυγμενες σε πολυ μικροτερα επιπεδα.

    Μια προταση: Καμερες (με ηχο) στα περιπολικα/μηχανες και όπου αλλου μπορουν να μπουν. Το υλικο δεν δημοσιοποιειται, αρα δεν μπορει κανεις να υποστηριξει οτι θιγονται τα προσωπικα του δεδομενα. Θα χρησιμεψει ομως πολυ οταν εξεταζονται οι περιπτωσεις αυθαιρεσιας, τοσο ωστε να προστατευτουν οι αστυνομικοι απο ψευδεις καταγγελιες αλλα και οι πολιτες απο περιπτωσεις συγκαλυψης

    Μου εκανε εξαιρετικα αρνητικη εντυπωση η απαγορευση των καμερων στις παιδικες χαρες δηθεν για «προστασια προσωπικων δεδομενων». Με τοσους παιδοφιλους που κυκλοφορουν παραμερισαμε την ασφαλεια των παιδιων για χαρη μιας νομικιστικης δικαιολογιας. Αν βρισκουμε τετοιες «δικαιολογιες» παντου δεν θα παμε πουθενα. Να καταργησουμε λοιπον και την προσβαση στο google earth για τους ιδιους λογους και να γινουμε Ιραν να τελειωνουμε.

    Ο νομος ειναι ξεκαθαρος: «Υπερισχυει το σημαντικοτερο εννομο αγαθο». Μπορειτε να σκεφτειτε εσεις αλλο απο την προστασια της ζωης, της σωματικης ακεραιοτητας, και της αξιοπρεπειας;;

    Υ.Γ.> Επι τη ευκαιρια: Οργανωστε σε Σωμα και την Δημοτικη Αστυνομια. Η ελλειψη συγκεκριμενων κανονων, συνεχους εκπαιδευσης και η εξαρτηση απο αιρετους δημιουργει ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ εκατερωθεν. Εξ αλλου αυτοι εχουν αμεσοτερη επαφη με τον πολιτη απο την ΕΛΑΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 στο τέλος της πρώτης παραγράφου να προστεθεί η φράση «…ή μέσω ΚΕΠ»

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 19:35 | stavrakis

    Να υπάρχει χρονικό περιθώριο υποβολής της καταγγελίας από τη στιγμή που θα γίνει το περιστατικό!
    Οι καταγγελίες να γίνονται άμεσα ( και όχι μετά από μια εβδομάδα )και να ενημερώνονται άμεσα οι εμπλεκόμενοι!!

  • 26 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | Αρης Σταυρόπουλος

    Προσθέστε και ένα άρθρο ή μια παράγραφο που να ορίζει ότι ψευδείς ή ανυπόστατες ή δόλιες κλπ. κατηγορίες κατά αστυνομικών δημιουργούν _το λιγότερο- υποχρέωση υλικής αποζημίωσης (από τον καταγγείλαντα) προς τον αδίκως καταγγελθέντα αστυνομικό, για να βλέπουμε τότε πραγματικές καταγγελίες και όχι…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 23:48 | GEORGIA

    Κύριε Υπουργέ καλή η προσπάθειά σας αλλά με αυτά τα μέτρα θα παταχθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα; Ο πολίτης θα αισθάνεται ασφάλεια όταν θα υπάρχει το γραφείο αντιμετώπισης των περιστατικών αυθαιρεσίας για να καταγγείλει τον αστυνομικό που του αντιμήλησε ή που τον χτύπησε στην διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός του;
    Πρωτεραιότητα θα πρέπει να δώσετε στην ασφάλεια του πολίτη, με την εκπαίδευση των αστυνομικών, δώστε τους τα μέσα να εκτελούν και αυτοί με ασφάλεια τα καθήκοντά τους, εξοπλίστε τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα, σύγχρονα αυτοκίνητα και σύγχρονο οπλισμό. Είναι απαράδεκτο να μην έχουν τα στοιχειώδη μέσα να προφυλάξουν τους εαυτούς τους μετά πως θα προστατεύουν τους πολίτες;
    Δεν χρειάζεται Γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας που θα αναφέρεται στον Υπουργό για ποιό λόγο για να γλυτώνουν οι αρεστοί και να την πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη; Δεν χρειάζονται τριμελείς επιτροπές για να πληρώνει ο Ελληνικός Λαός παχυλούς μισθούς σε αρεστούς;
    Αναβαθμίστε την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας, η αστυνομία διαθέτει άξιους και ικανότατους αξιωματικούς που μπορούν να κάνουν κάθαρση μέσα στο σώμα, ας αναφέρεται η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου σε ανεξάρτητη αρχή στον Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
    Ο πολίτης πρέπει επιτέλους να αισθάνεται ασφάλεια όχι από τους αστυνομικούς αλλά από τους εγκληματίες!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 21:45 | βιλλ

    @ . από Ιωάννης Δεληγιάννης – — 25 Νοεμβρίου 2009 @ 15:31
    Μεσο ιντερνετ, ταχυδρομιου και τηλεφωνου. Γενικευμενο για ολους τους δημοσιους υπαλληλους!

    Σωστός.

    Εντελει, χρειαζεται ειδική υπηρεσια παραπονων/Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας? Και εαν ναι, γιατι οχι για ολους τους δημοσιους υπαλληλους?

    Χωρις να γνωριζω, ειμαι (σχεδον) σιγουρος οτι ηδη υπαρχουν διαδικασιες και αρμοδιοτητες, ομοιες με αυτες που θα αναλαβει το Γ.Α.Π.Α. Σε καθε υπηρεσια, και σε καθε υπουργειο. Μηπως χρειαζεται να εξεταστει συνολικα ο μηχανισμος των Ε.Δ.Ε.? Μηπως τα μελη των Ε.Δ.Ε. ΔΕΝ πρεπει να ειναι συναδελφοι/απο το ιδιο σωμα/υπηρεσια/τομεα/κτλ με αυτους που εξεταζονται? Μηπως για ορισμενα αδικηματα καποιοι πρεπει να φευγουν (μετα απο ΕΔΕ) αμεσως, με τις κλωτσιες, και με υπαγωγη στο ποινικο δικαιο? Μηπως μια υπηρεσια τυπου Internal Affairs να μπορει να εξετασει τους παντες και τα παντα, μεσα στο δημοσιο? Και μηπως οι ιδιοι οι Internal Affairs να εξεταζονται απο 3ους περιοδικα?

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:02 | Ιωάννης Δεληγιάννης

    Μεσο ιντερνετ, ταχυδρομιου και τηλεφωνου. Γενικευμενο για ολους τους δημοσιους υπαλληλους!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 12:35 | Δημητρης

    Πως καθοριζονται τα κριτηρια ελεγχου του ελεγκτη?(δηλ της τριμελους επιτροπης)?
    Αν ο Υπουργος διοριζει την τριμελη εισηγητικη επιτροπη θα ειναι και ο μονος αρμοδιος να την ελεγξει πειθαρχικα?
    Αρα σε περιπτωση παραβασης καθηκοντος η συγκαλυψης υποθεσεως ο πολιτης πρεπει να φτασει στον υπουργο??
    Προτεινω να διατυπωθουν σαφη κριτηρια αξιολογησης του εργου της επιτροπης , αυστηρα χρονοδιαγραμματα περαιωσης υποθεσων και εκδοσεως πορισματων και να λογοδοτουν οχι στον υπουργο αλλα στο Γενικο Επιθεωρητη Δημοσιας Διοικησης που εχει διερυμενες αρμοδιοτητες.
    Ετσι κ.Χρυσοχοιδη εξασφαλιζεται ο πολιτης οτι η τριμελης δεν θα εχει σχεση εξαρτησης με τον προισταμενο της Υπουργο.

    Ευχαριστω.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 09:56 | Αλέξης

    Η ηλεκτρονική καταγγελία γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται? Η προτεινόμενη οργάνωση θυμίζει αρχέγονη μορφή, λίγη νεοτερικότητα αλλά και λίγη αύρα αποτελεσματικότητας δεν βλάπτει. Καλή η πρωτοβουλία αλλά μην προσθέσουμε άλλο ένα θεσμό όμοιο με το αναποτελεσματικό και δυσκίνητο δημόσιο, οι αεροπαγίτες είναι εγγύηση ότι θα μεταλαμπαδεύσουν το αρχαίο πνεύμα της μπαρόκ διοίκησης.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 01:09 | ΝΙΚΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ

    Η οργάνωση είναι καλή, όμως η πορεία θα δείξει αν θέλει επανεξέταση.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 00:51 | mesas

    «εντός τριάντα (30) ημερών.»
    τριάντα ημέρες από την υποβολή της καταγγελίας ή από την εισήγηση προς τη Τριμελή;

    και πάλι ίσως να είναι πολύ οι 30 ημέρες

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 20:44 | λ:ηρ

    Προτείνω τις παρακάτω διευκρινήσεις.

    Να συγκεκριμενοποιηθούν οι πιθανές αποφάσεις του γραφείου σε 3-4 κατηγορίες:

    – Βάσιμη καταγγελία (με αποτέλεσμα τον παραπέρα πειθαρχικό έλεγχο του καταγγελόμενου αστυνομικού)
    – Αβάσιμη καταγγελία (ανεπαρκή δεδομένα ή αδυναμία επιβεβαίωσης)
    – Δικαιολογημένη δράση (σε περίπτωση βάσιμης καταγγελίας, δηλαδή με βεβαιωμένα περιστατικά και αξιόπιστους μάρτυρες, είναι πιθανόν ο καταγγελόμενος αστυνομικός να έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να μην παραβίασε νόμους ή κανονισμούς).

    Επιπλέον προτείνω το Γραφείο να δημοσιεύει ανα τρίμηνο στο διαδίκτυο περιλήψεις (έστω ανωνυμοποιημένες) των Βάσιμων καταγγελιών και ενεργειών που ακολούθησαν.

    Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της αντίστοιχης αρχής στο Σικάγο ίσως να φανεί χρήσιμος κατά την παρούσα διαβούλευση:
    http://www.iprachicago.org/
    Η αντίστοιχη υπηρεσία στο Σικάγο παρέχει στους κατοίκους της πόλης και την δυνατότητα να επαινούν αστυνομικούς.

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 17:03 | Κώστας Γκ

    Η οργάνωση του Γραφείου μπορεί να είναι πολύ καλή και να έχει την δυνατότητα να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
    Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω με την νέα τεχνολογία σήμερα, θα πρέπει να καθιερωθεί και δυνατότητα ενημέρωση των ενδιαφερομένων με e-mail (εφόσον υπάρχει, σε τακτά χρονικά διαστήματα για το στάδιο βρίσκεται η υπόθεση τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρει στοιχεία των ενδιαφερομένων αλλά μόνο τον αριθμό πρωτοκόλλου της υπόθεσης.

    Επίσης ενημέρωση των πολιτών μπορεί να γίνεται με ανάρτηση πίνακα σε ιστοσελίδα του υπό δημιουργία γραφείου όπου θα φαίνεται το στάδιο που βρίσκονται οι διάφορες υποθέσεις, χρησιμοποιώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής της αίτησης.

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 16:50 | dreamdaylost

    Ενισχύστε την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Νομίζω ότι και αυτό το άρθρο απλά πάει να δημιουργήσει κάτι που έως σήμερα θα έπρεπε να έκανε αυτή η υπηρεσία και αν δεν το έκανε τότε κύριοι αποτύχατε πολύ απλά στον έλεγχο και την ενίσχυση της Υπηρεσίας αυτής.

    Αντί να κάνετε ένα νόμο που δημιουργεί τα ίδια και τα ίδια γιατί δεν φτιάξατε ένα που να εντοπίζει την αδυναμία σας στον έγκαιρο έλεγχο της υπηρεσίας και την ενίσχυση της!

  • 24 Νοεμβρίου 2009, 14:22 | Κατερίνα

    Η οργάνωση δείχνει πολύ καλή και λειτουργική.

    Οι απαιτήσεις της εφαρμογής του μέτρου, θα δείξουν
    στην πορεία, αν χρειάζεται βελτίωση και σε ποιούς τομείς.

    Ευχαριστώ,

    ***