Άρθρο 79 – Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 • 6 Μαΐου 2019, 13:47 | Στέφανος Κουτσούκης

  Καλημέρα. Επιγραμματικά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών και Γενικότερα Δασικής Πολιτικής Προστασίας:
  1.ΠΑΙΔΕΙΑ Δασικής Πολιτικής Προστασίας στην Εκπαίδευση, ΠΑΙΔΕΙΑ Δασικής Πολιτικής Προστασίας στην Κατάρτιση Ενηλίκων, δυστυχώς ΠΑΙΔΕΙΑ και στους εργαζόμενους στην Δασική Πολιτική Προστασία για να καταλάβουν ότι δεν είναι απλοί υπάλληλοι αλλά εκτελούν «λειτούργημα».
  2.Πυροπροστασία με εστίαση στο Πρώτο Επίπεδο Αντιμετώπισης Κινδύνου που είναι η Πρόληψη:
  a.Οι 5066 εργαζόμενοι στο Κοινωφελές Πρόγραμμα της Πυροπροστασίας αποτελούν ένα καλό πρώτο παράδειγμα της εφαρμογής σε όλη την επικράτεια από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο της ρήσης του Καθηγητή μας Σπ. Ντάφη: «Πυροπροστασία ίσον πρόληψη» και της απόφασης της Πολιτείας, για πρώτη φορά, μετά από 20 τουλάχιστον έτη, να εστιάσει στην ΠΡΟΛΗΨΗ και ΟΧΙ στην Καταστολή.
  b.Διασπορά Πυροφυλακίων – περιπολιών (εδώ επιβάλλεται να έχουν εμπλοκή οι εργαζόμενοι στο Κοινωφελές της Πυροπροστασίας), αστυνομικής επιτήρησης αλλά και Πυροσβεστικών Μηχανών και Αυτοκινήτων με χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.). Θα ήταν ευχής έργο να γίνει και Χρήση Drones.
  3.Το 2b μας οδηγεί και στο Δεύτερο Επίπεδο Αντιμετώπισης Κινδύνου που είναι η Πυρανίχνευση εξίσου σημαντική με την ΠΡΟΛΗΨΗ.
  4.Το Τρίτο Επίπεδο Αντιμετώπισης Κινδύνου είναι η Δασοπυρόσβεση όπου:
  a.Το μεγαλύτερο Πρόβλημα είναι ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ των Δυνάμεων. Πρέπει να υπάρχει μία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ στην οποία οφείλουν να υπακούουν ΟΛΟΙ οι ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ. Εδώ κρίνεται απαραίτητη η Πρόσληψη Δασολόγων – Δασοπόνων με Προϋπηρεσία και Ειδίκευση στην Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων (και ειδικά στις Δασικές Πυρκαγιές).
  b.Επειδή είναι σημαντική η άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση του Κινδύνου στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής του είναι σημαντικό να υπάρχει ορθή χρήση των Αεροπλάνων, Ελικοπτέρων, Μηχανών και των Πεζοπόρων Τμημάτων.
  c.Σε περίπτωση επέκτασης ΠΧ. Της Δασικής Πυρκαγιάς θα πρέπει:
  i.Με την χρήση εφαρμογών behave, iris κλπ. να παρακολουθείτε η πορεία της φωτιάς και ή ένταση αυτής.
  ii.Να γίνεται ορθή διαχείριση ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων δυνάμεων με ορθή διαχείριση αυτών από ΜΙΑ κεντρική εξουσία.
  iii. Nα δίνεται άμεση βαρύτητα στην πρόληψη της ζωής και να οργανώνεται συντεταγμένη απομάκρυνση ΟΛΩΝ όχι μόνο από τις περιοχές εστίας αλλά και από τις γειτονικές περιοχές. (Χρήση της τηλεόρασης, των ραδιοφώνων, των social media καθώς και Ανάπτυξη Σχετικής Εφαρμογής θα βοηθούσε πάρα πολύ).
  5.Το Τέταρτο Επίπεδο είναι η Αποκατάσταση όπου και εδώ αιτείται να έχουν εμπλοκή οι 5.066 εργαζόμενοι στο Κοινωφελές της Πυροπροστασίας.
  Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι στη Δασική Υπηρεσία απαιτείται στελέχωση του υπάρχοντος ελλειπούς Προσωπικού για την Καλύτερη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών και γενικότερα των Περιβαλλοντικών Κινδύνων και θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα ΔΑσικό ΣΩμα, που θα δημιουργηθεί από τα προγράμματα της Ε.Ε. για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και το οποίο αρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μορφή 5ετιας καθώς και πλήρη εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων.
  Καλή Επιτυχία σε ΟΛΟΥΣ. Η προσπάθεια που γίνεται και πρωτοποριακή είναι και αξιέπαινη.

  Με εκτίμηση
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ
  Δασολόγος
  Πρώην Επικεφαλής Δασοκομάντος Κεντρικης Ελλάδας με έδρα το Βόλο.
  Εργαζόμενος ως Ειδικός Δασικής στο Κοινωφελές της Πυροπροστασίας.