- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 74 – Σύναψη Συνεργασίας και Προϋποθέσεις

1. Η σύναψη σύμβασης συνεργασίας καταρτίζεται με πρόταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ή του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και αποσκοπεί στην παροχή εθελοντικού έργου εκ μέρους της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
2. Οι προϋποθέσεις για την ανωτέρω συνεργασία είναι:
α. Η δράση της μη κυβερνητικής οργάνωσης να μην εξαρτάται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
β. Στο καταστατικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης να μην προβλέπεται οποιαδήποτε σχέση ή συμμετοχή σε κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα.
3. Η σύναψη συνεργασίας εδραιώνεται με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Διοικητή της Εθνικής Αρχής και του νομίμου εκπροσώπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
4. Για τη σύναψη του μνημονίου συνεργασίας η μη κυβερνητική οργάνωση καταθέτει εκτός του καταστατικού της και ότι άλλα στοιχεία της ζητηθούν από την Εθνική Αρχής. Στο μνημόνιο αυτό αναφέρονται το αντικείμενο της συνεργασίας, οι όροι παροχής των εθελοντικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της χωρικής εμβέλειας παροχής αυτών, θέματα ενεργοποίησης για την παροχή των δραστηριοτήτων, η χρονική περίοδος ισχύος της συνεργασίας, όροι λήξης της συνεργασίας και άλλα συναφή θέματα.
5. Με τη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας η μη κυβερνητική οργάνωση δύναται αν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το επίσημο σήμα της Εθνικής Αρχής, αναγράφοντας, υποχρεωτικά, διακριτά και ευανάγνωστα την ένδειξη «Συνεργαζόμενη οργάνωση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (Ε.Α.Π.Π.) Ελλάδας» ή «Collaborating organization of National Agency for Civil Protection (NACP) Greece».
6. Οι δραστηριότητες της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως αυτές αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας εκτελούνται αποκλειστικά με ευθύνη της οργάνωσης. Η ευθύνη της ασφάλισης και της αστικής ευθύνης των εθελοντών και του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της αποτελεί ευθύνη της ιδίας.