- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 72 – Υπηρεσιακή άδεια οδηγού-χειριστή πυροσβεστικών οχημάτων-μηχανημάτων

1. Οι εθελοντές πολιτικής προστασίας δύνανται να αποκτήσουν υπηρεσιακή άδεια οδηγού-χειριστή πυροσβεστικών οχημάτων-μηχανημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4029/2011 που εφαρμόζονται αναλογικά για την περίπτωση αυτή.
2. Μετά το τέλος του εδαφίου α’ της παρ. 6 του άρθρου 36 του ν.3801/2009 προστίθεται εδάφιο β’ ως ακολούθως:
«Οι εθελοντές πολιτικής προστασίας που είναι κάτοχοι της άδειας οδηγού-χειριστή μηχανημάτων έργου (συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστικών οχημάτων-μηχανημάτων, υδροφόρων οχημάτων κ.α.) δύνανται να οδηγούν τα αντίστοιχα οχήματα του δημοσίου. Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση οδήγηση μηχανημάτων έργου που ανήκουν στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού από τους ανωτέρω εθελοντές, για την αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών και μόνον εφόσον έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδηγού χειριστή και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής, αποζημίωσης ή επιδόματος και η κατ’ εξαίρεση έγκριση οδήγησης μπορεί να ισχύει για όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να είναι απαραίτητη η ανανέωσή της μετά τη λήξη της.»
3. Μετά το τέλος του εδαφίου β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 47 του ν.4250/2014, προστίθεται εδάφιο γ΄ ως ακολούθως:
«Η ανωτέρω αναβλητική αίρεση και χρονικός περιορισμός δεν εφαρμόζονται ειδικά για όσους έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Ε.Ο. της Εθνικής Αρχής και η κατ’ εξαίρεση έγκριση οδήγησης μπορεί να ισχύει για όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να είναι απαραίτητη η ανανέωσή της μετά τη λήξη της.»