- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 66 – Κέντρα Ικανότητας Πολιτικής Προστασίας

1. Στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας και σύμφωνα με τους τύπους κινδύνων και απειλών του εθνικού καταλόγου του άρθρου 25 του παρόντος, της Εθνικής Αρχής, με απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής καθορίζονται επιστημονικά, επιχειρησιακά και θεσμικά κριτήρια και αναγνωρίζονται ως «Κέντρα Ικανότητας Πολιτικής Προστασίας» (competence centers) τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι κοινοπραξίες αυτών, που κατέχουν και διαθέτουν γνώση και παρέχουν προϊόντα που προέρχονται από δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στις δραστηριότητες του Εθνικού Συστήματος πολιτικής προστασίας,
2. Με την ίδια διαδικασία, Κέντρα Ικανότητας μπορούν επίσης να αναγνωρισθούν στο πλαίσιο των δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών και νομικών προσώπων, επιπλέον εκείνων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα οποία κατέχουν γνώση και παρέχουν προϊόντα που προέρχονται από δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που μπορούν να ενσωματωθούν σε δραστηριότητες του Εθνικού Συστήματος.
3. Η Εθνική Αρχή, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με τα Κέντρα Ικανότητας για την εξυπηρέτηση κοινού σκοπού.
4. Η Εθνική Αρχή προωθεί και συντονίζει τη διαδικασία για τη ανάπτυξη δικτύων Κέντρων Ικανότητας για τη συνδυασμένη παραγωγή γνώσης και ανάπτυξη προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας σε σύνθετα ζητήματα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα σε περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων.
5. Η Εθνική Αρχή προωθεί μορφές συνεργασίας με τα Υπουργεία που ασκούν τεχνικο-επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, στο πλαίσιο των κινδύνων που αναφέρονται στο άρθρο 25, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το ίδιο θέμα.