- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 63 – Υπηρεσιακά θέματα, στελέχωση και οργανικές θέσεις

1. Οι οργανικές μονάδες της Εθνικής Αρχής στελεχώνονται από πολιτικό προσωπικό ή από υπαλλήλους που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή από ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετατάσσεται, μετακινείται ή αποσπάται από Υπουργεία, Υπηρεσίες του Δημοσίου, νπδδ ή νπιδ ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, εκτός αν άλλως ορίζεται στον παρόντα νόμο.
2. Οι οργανικές θέσεις (πολιτικού) προσωπικού που συστήνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου αφορούν σε θέσεις προσωπικού, κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ με βαθμούς Α΄ έως και ΣΤ’ και ΥΕ.
3.Οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων του Γραφείου Διοικητή καλύπτονται με απόσπαση από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Οι θέσεις των Ειδικών Συμβούλων του Γραφείου του Διοικητή και οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων που στελεχώνουν την Εθνική Αρχή καλύπτονται είτε με πρόσληψη, που γίνεται με απόφαση του Διοικητή και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είτε με απόσπαση υπαλλήλων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.
5. Για τις ανωτέρω θέσεις που καλύπτονται με πρόσληψη ακολουθούνται οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 55 του π.δ. 63/2005. Η κατοχή των θέσεων αυτών δεν συνεπάγεται αναστολή άσκησης του οικείου ελευθέριου επαγγέλματος. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 63/2005.
6. Για τις αποδοχές των Ειδικών Συμβούλων του Γραφείου του Διοικητή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 4354/2015 που αφορούν στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα πολιτικά γραφεία των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών.
7. Οι αποσπάσεις του προσωπικού για τη στελέχωση των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, είναι πενταετείς και μπορεί να ανανεώνονται έως τρεις φορές και η δαπάνη μισθοδοσίας των αποσπώμενων βαραίνει τον φορέα υποδοχής.
8. Το προσωπικό που μετατάσσεται, μετακινείται ή αποσπάται, τοποθετείται με απόφαση του Διοικητή σε όλες τις θέσεις της Εθνικής Αρχής, ανάλογα με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εμπειρία του.
9. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων σε θέσεις προϊσταμένων λογίζεται ότι έχει διανυθεί στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται για κάθε συνέπεια και καλύπτει και τον τυχόν προβλεπόμενο, από τις διατάξεις που διέπουν την Υπηρεσία τους, χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου, ως προϋπόθεση για προαγωγή σε επόμενο βαθμό ή για επιλογή σε θέση προϊσταμένου, οπότε λογίζεται ως χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου στο επίπεδο της οργανικής μονάδας για την οποία γίνεται η επιλογή.
10. Οι μετατάξεις διενεργούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις.
11. Το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στην Εθνική Αρχή υπάγεται ως προς την υπηρεσιακή του κατάσταση, ιδίως σε ό, τι αφορά την βαθμολογική εξέλιξη, την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων, στις ισχύουσες γενικές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους.
12. Με απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής δύναται να συνιστώνται συλλογικά όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας από υπαλλήλους της Αρχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίες λειτουργούν εντός ή εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας, δυνητικά δε και εκτός έδρας.
13. Αρμόδια για τα θέματα του προσωπικού της Εθνικής Αρχής είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια που είναι αρμόδια για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
14. Ο Διοικητής, δύναται να μετακινεί τους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής σε άλλη θέση ευθύνης του ιδίου επιπέδου, χωρίς σχετική αίτησή τους, όταν επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις το επιβάλουν.
15. Το σύνολο της οργανικής δύναμης του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 26 του Π.Δ. 151/2004 μεταφέρεται αυτοδικαίως στην συνιστώμενη δια του παρόντος Εθνική Αρχή. Οι οργανικές θέσεις της Εθνικής Αρχής ανέρχονται σε διακόσιες (200) θέσεις.