- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 59 – Διάρθρωση του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π.

1. Το Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π. διαρθρώνεται ως εξής:
α. Συνιστάται Γραφείο Διοικητή, το οποίο υποστηρίζει αυτόν στην άσκηση των καθηκόντων του, είναι αρμόδιο για την γραμματειακή του υποστήριξη, την τήρηση των σχετικών αρχείων και στοιχείων και οργανώνει την επικοινωνία του με τις υπηρεσίες και τους πολίτες.
β. Ομάδα Επιχειρησιακών Συνδέσμων που αποτελείται από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, του ΕΚΑΒ και των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ρόλο συνδέσμων και για τη συγκέντρωση πληροφοριών εκτίμησης της κατάστασης από τους αντίστοιχους επιχειρησιακούς φορείς που επιχειρούν σε συμβάντα έκτακτης ανάγκης (οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής).
γ. Ειδική Ομάδα Εκτίμησης Κατάστασης, η οποία συνιστάται και συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης με τη διαδικασία του άρθρου 29 και τη διατύπωση σχετικών εισηγήσεων προς το Διοικητή της Εθνικής Αρχής και το Διοικητή του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π., συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης προς τον διοικητή της Εθνικής Αρχής για την κήρυξη καταστάσεων του συστήματος ετοιμότητας και κινητοποίησης πολιτικής προστασίας του άρθρου 28.
δ. Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης που είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π., την τήρηση ημερολογίου ενεργειών, την έκδοση του ημερήσιου δελτίου συμβάντων και την κοινοποίησή του στους προβλεπόμενους αποδέκτες.
ε. Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακής Υποστήριξης που είναι αρμόδιο:
ε.1. Για την τήρηση ενημερωμένης κατάστασης με στοιχεία επικοινωνίας των Συντονιστών ΛΕ.Ε.Α. επιπέδου κεντρικής διοίκησης και των αναπληρωτών τους, τους οποίους, όταν κηρύσσεται κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ή κατάσταση επιφυλακής πολιτικής προστασίας θέτει κατά περίπτωση σε ετοιμότητα ή καλεί στο Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π., κατόπιν σχετικής εντολής του Διοικητή του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π..
ε.2. Για την επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη διαχείριση αιτημάτων υποστήριξης σε συμβάντα χαμηλής επικινδυνότητας, τα οποία, όταν δεν έχει ενεργοποιηθεί το Τμήμα Επιχειρήσεων, διαβιβάζονται στους κατά περίπτωση Συντονιστές ΛΕ.Ε.Α. ή στους αρμόδιους φορείς και παρακολουθούνται κατά την υλοποίησή τους.
ε.3. Για την ανάπτυξη επιχειρησιακών βοηθημάτων για την υποστήριξη των λειτουργιών του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π. και την αποστολή συνδέσμων στα Περιφερειακά και Τοπικά Κέντρα Συντονισμού σε περιπτώσεις παροχής οργανωμένης υποστήριξης στα αντίστοιχα επίπεδα από το επίπεδο της κεντρικής διοίκησης,
ε.4. Για την οργάνωση της ανάπτυξης του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π. στην πληγείσα περιοχή, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης,
ε.5. Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας συνδρομής του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας
ε.6. Για τη σύνταξη μνημονίων ενεργειών, ανάλογα με το είδος του κινδύνου, για την υποστήριξη των λειτουργιών του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π.
στ. Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Επιστημονικών Πληροφοριών, στο οποίο υπηρετεί σύνδεσμος από την Ε.Μ.Υ., που είναι αρμόδιο για τη συγκέντρωση, διαχείριση και αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών και προγνώσεων για επικείμενα ή σε εξέλιξη καταστροφικά φαινόμενα και συμβάντα, από τους αρμόδιους προς τούτο φορείς, και η διατύπωση σχετικής εισήγησης προς την Ομάδα Εκτίμησης Κατάστασης και τον Διοικητή του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π..
ζ. Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Πολιτών, το οποίο είναι αρμόδιο:
ζ.1.Για τη συγκέντρωση, επαλήθευση, συντονισμό και μετάδοση πληροφοριών σχετικών με την αιτία, το μέγεθος, την τρέχουσα κατάσταση των συμβάντων και τους δεσμευθέντες πόρους, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών αυτοπροστασίας των πολιτών, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δίκτυα επικοινωνιών.
ζ.2. Τη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης «112» και της υλικοτεχνικής του υποδομής για τον γεω-εντοπισμό του καλούντος και την αποστολή μηνυμάτων ενημέρωσης και προειδοποίησης του πληθυσμού, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων του παρόντος νόμου, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό τα διαθέσιμα δίκτυα επικοινωνιών.
η. Συνιστάται Τμήμα Επιχειρήσεων το οποίο χειρίζεται τα ακόλουθα θέματα:
η.1. Οργάνωσης των ΛΕ.Ε.Α. επιπέδου κεντρικής διοίκησης στις Ομάδες Συντονισμού ΛΕ.Ε.Α. της περ. στ της παρ. 6 του άρθρου 13, συντονισμού των δράσεών τους καθώς και των δράσεων παροχής υποστήριξης στους φορείς που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των συνεπειών τους.
η.2. Ανάθεσης δράσεων στους Συντονιστές των ΛΕ.Ε.Α. επιπέδου κεντρικής διοίκησης και παρακολούθησης της υλοποίησής τους.
η.3. Οργάνωσης και ενεργοποίησης διακριτών κλάδων συντονισμού, εντός του τμήματος, σε περιπτώσεις πολλαπλών συμβάντων, με ιδιαίτερες απαιτήσεις συντονισμού το καθένα λόγω γεωγραφικής διασποράς ή άλλων κριτηρίων.
η.4. Μέριμνας για την τήρηση ημερολογίου ενεργειών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων.
θ. Συνιστάται Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό των δράσεων πολιτικής προστασίας, επιπέδου κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και τους διαθέσιμους πόρους πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ή άλλες χώρες, στην περίπτωση σχετικού αιτήματος συνδρομής. Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού διαρθρώνεται ως εξής:
θ.1. Συνιστάται Γραφείο Γεωχωρικών Πληροφοριών που είναι αρμόδιο για την παραγωγή προϊόντων θεματικής χαρτογραφίας, με σκοπό την υποστήριξη των λειτουργιών του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π..
θ.2. Συνιστάται Γραφείο Δυναμικού & Μέσων Πολιτικής Προστασίας, που είναι αρμόδιο για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών διαθεσιμότητας και ετοιμότητας των πόρων του Εθνικού Συστήματος καθώς και της διάθεσης και δέσμευσής τους σε δράσεις πολιτικής προστασίας.
ε. Συνιστάται Τμήμα Οικονομικού-Διοικητικού για τη διεκπεραίωση αιτημάτων προμηθειών μέσω του μνημονίου συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα του άρθρου 24, τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη του προσωπικού του Ε.Σ.ΚΕ.Π.Π., καθώς και την τήρηση ημερολογίου ενεργειών.