Άρθρο 40 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν στις επιμέρους διατάξεις του ορίζεται άλλος χρόνος.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:43 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Ελλάδα απο το τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών.
    Οι νόμοι του κράτους δεν τηρούνται στη πράξη με αποτέλεσμα να εισέρχονται καθημερινά εκατοντάδες λαθρομεταναστες. Οι νόμοι πρέπει να γίνουν πολύ αύστηροι, και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν θα βοηθήσει προς αυτη τη κατεύθυνση.
    Η χορήγηση ασύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Και το θέμα ειναι οτι δεν πρεπει να νομιμοποιηθούν χιλιάδες λαθρομετανάστες μέσω χορηγησης ασύλου. Πρέπει να υπάρχει ενα σημαντικό κριτήριο όσο αφορά τη χορήγηση ασύλου. Πόσες γειτονικές ασφαλείς χώρες έχουν μεταβεί οι αιτούντες άσυλο για να εισέλθουν στην ελλάδα και να καταθέσουν αίτηση.
    Γιατί εάν αποδεδειγμένα έχουν μεταβεί αρκετές ασφαλείς χώρες εώς ότου φτάσουν στην Ελλάδα, τότε δεν θα πρέπει να τους δωθεί άσυλο. Διότι, το μονο κίνητρο τους είναι να εισέλθουν στην Ευρώπη, και όχι να σωθούν απο την όποια κατάσταση πίσω στην  χώρα τους.
    Διότι εάν ήθελαν να σωθούν απο την κατάσταση πίσω στη χώρα τους, θα κατέθεταν άσυλο στα γειτονικά κράτη απο τη χώρα προέλευσης τους .
    Δεν μπορεί κάποιος να περνάει από 10 ασφαλείς χώρες στη Μέση Ανατολή για να φτάσει στη πρώτη ευρωπαική χώρα και να καταθέσει εκεί άσυλο.

  • 21 Νοεμβρίου 2010, 01:50 | Αθανάσιος Μ

    Τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν υπάρχουν υποδομές εφαρμόζεται και ο νόμος. Όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά. Αν υπήρχαν, θα λειτουργούσαν και τα περιβόητα Κέντρα Προσφύγων του Υπουργείου Υγείας.  Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τέτοιο Κέντρο. Πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; (γυναίκες,ανήλικα συνθήκες υγιεινής ιατρικές εξετάσεις , εργασία)
    Ποιός θα εξετάσει όλες αυτές τις αιτήσεις;  Στο οκτάωρο δεν είναι δυνατό να εξεταστούν σωστά περισσότερες από έξι υποθέσεις. (σωστή συνέντευξη και όχι στο πόδι). Εύχομαι καλή επιτυχία αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Εν πάσει περιπτώσει πιστεύω ότι δεν θα χρειαζόταν να αλλάξουν και πολλά αν τα ποσοστά χορήγησης με το σημερινό καθεστώς  ασύλου ήταν υψηλότερα.
    Υποθέσεις που διεκπεραιώνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να τις κάνουν οι ήδη διορισμένοι δημόσιοι  υπάλληλοι, (όπως είναι η διαδικασία επαναπατρισμού). Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο θα πρέπει να πληρώνονται τα μέλη των Επιτροπών, αν δουλεύουν στο ωράριό τους.
    Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί πρωτίστως  βαρύτητα στην υποδομή που σχετίζεται με την προσωρινή διαμονή στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και στην πρόσβαση εργασίας. Βεβαίως όσο  δεν υπάρχουν δουλειές οι ασχολούμενοι με το πλανόδιο εμπόριο αλλοδαποί θα αυξάνουν και θα πλημμυρίζουν τους δρόμους και επιπρόσθετα θα φοροδιαφεύγουν. Γιατί λοιπόν σε κάθε νομό να μην ορισθούν κάποιοι χώροι για να πωλούνται αυτού του είδους τα εμπορεύματα και με αποδείξεις;;