- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 26 – Ανάλυση κινδύνων και απειλών και εκτίμηση της επικινδυνότητας

1. Η ανάλυση των κινδύνων και απειλών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εκπόνηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών καθώς και για την παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών από την Εθνική Αρχή προς τα όργανα και τους φορείς που έχουν την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού και προς τους πολίτες.
2. Η ανάλυση κινδύνου πραγματοποιείται ανά κίνδυνο από αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και με τη χρήση κοινώς αποδεκτών επιστημονικών μεθόδων. Σε περίπτωση έλλειψης θεσμοθετημένου φορέα για την ανάλυση συγκεκριμένου κινδύνου του εθνικού καταλόγου, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των συναρμόδιων Υπουργών, συνιστάται επιτροπή στην οποία ανατίθεται το συγκεκριμένο έργο.
3. Η εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κινδύνους και τις απειλές του Εθνικού Καταλόγου δύναται να υλοποιείται σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο ανάλογα με τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινδύνου, με ευθύνη των αντίστοιχων φορέων πολιτικής προστασίας και σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου που έχει προηγηθεί.
4. Για επιμέρους θέματα και κάθε συναφή λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη διαδικασία ανάλυσης επικινδυνότητας εκδίδονται κατευθυντήριες οδηγίες από την Εθνική Αρχή.