- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 21 – Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας

1. Σε επίπεδο Περιφέρειας λειτουργεί Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, υπαγόμενη στον Περιφερειάρχη και έχει στο πλαίσιο της αποστολής του Εθνικού Συστήματος του άρθρου 4 τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Συντονίζει το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις μεθόδους οργάνωσης, τα όργανα και την κατανομή αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
β. Οργανώνει και λειτουργεί το Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας επιπέδου περιφέρειας του άρθρου 12 του παρόντος.
γ. Υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ειδοποίησης του πληθυσμού της περιφέρειας για ζητήματα πολιτικής προστασίας.
δ. Συντονίζει τη διαδικασία ανάλυσης της επικινδυνότητας για κάθε κίνδυνο στην περιοχή ευθύνης της σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
ε. Για τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας:
ε.1. Συμμετέχει στην κατάρτιση και ενιαία διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο, ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης δομικού χαρακτήρα, τα οποία περιορίζονται σε δημόσιες δομές και υποδομές με σκοπό την εναρμόνισή τους με τις δράσεις μη δομικού χαρακτήρα και τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών τους επιπέδου Περιφέρειας.
ε.2. Καταρτίζει, σε συνεργασία με τους Συντονιστές ΛΕ.Ε.Α. του οικείου διοικητικού επιπέδου, τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών τους, επιπέδου περιφέρειας, τα οποία εξειδικεύουν τις δράσεις των αντίστοιχων σχεδίων της Εθνικής Αρχής σε περιφερειακό επίπεδο, και τα υποβάλλει μέσω της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας στον Περιφερειάρχη για έγκριση.
στ. Υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα πολιτικής προστασίας, διοργανώνει και συμμετέχει σε ασκήσεις, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή, με σκοπό την αξιολόγηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών τους.
ζ. Συγκεντρώνει, επικαιροποιεί και διατηρεί καταστάσεις διαθεσιμότητας και ετοιμότητας ανθρώπινου δυναμικού και μέσων των ΛΕ.Ε.Α. επιπέδου περιφέρειας και περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που διατίθενται μέσω των μνημονίων συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής, τις οποίες διαβιβάζει στην Εθνική Αρχή. Στις καταστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται το δυναμικό και τα μέσα που μπορούν να διατεθούν εκτός περιφέρειας για την παροχή υποστήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των προβλέψεων της παραγράφου 3 του άρθρου 31.
η. Υποστηρίζει τον Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης για την αξιολόγηση του επιπέδου ικανότητας των ΛΕ.Ε.Α. του οικείου επιπέδου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συντονιστές ΛΕ.Ε.Α., βάση των κατευθυντήριων οδηγιών της Εθνικής Αρχής, με σκοπό τη διαπίστωση ελλείψεων στους τομείς σχεδιασμού, οργάνωσης, εξοπλισμού, εκπαίδευσης και ασκήσεων και υποβάλλει συνοπτική έκθεση της αξιολόγησης στην Εθνική Αρχή.
θ. Υποβάλλει, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των επικεφαλής οργανικών μονάδων των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου του και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής, προτάσεις για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας, με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων της για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων των ΛΕ.Ε.Α. του οικείου επιπέδου.
θ.1. Διατυπώνει γνώμη προς την Περιφέρεια για τις δαπάνες που αφορούν στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των επικεφαλής οργανικών μονάδων των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου του και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής,.
θ.2. Διατυπώνει γνώμη προς την Εθνική Αρχή για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των επικεφαλής οργανικών μονάδων των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου της και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής.
ι. Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του άρθρου 17 του παρόντος.
ι.α. Συνάπτει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς του άρθρου 24 του παρόντος.
2. Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων λειτουργούν Τμήματα Πολιτικής Προστασίας που υπάγονται στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας.