- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – Άρθρο 20 – Περιφερειακές Αρχές Πολιτικής Προστασίας

1. Ο Περιφερειάρχης αποτελεί την Περιφερειακή Αρχή Πολιτικής Προστασίας, εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας και για τις διοικητικές δομές που ανήκουν ή υπάγονται σε αυτήν, και ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Προεδρεύει της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης Περιφέρειας του άρθρου 17 .
β. Κατευθύνει το έργο της πολιτικής προστασίας, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας.
γ. Εξειδικεύει με απόφασή του τα Πρωτόκολλα Συντονισμού του άρθρου 7 για τις ΛΕ.Ε.Α. που οργανώνονται στο επίπεδο της περιφέρειας και των περιφερειακών της ενοτήτων και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους.
δ. Συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με άλλες περιφέρειες για αμοιβαία συνδρομή, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πολιτικής προστασίας, εφόσον απαιτείται.
δ. Υποβάλλει αιτιολογημένες εισηγήσεις προς τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής για την έκδοση αποφάσεων κήρυξης διοικητικών περιοχών της περιφέρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
2. Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης αποτελεί την Αρχή Πολιτικής Προστασίας επιπέδου Περιφερειακής Ενότητας εντός των διοικητικών της ορίων, και ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Προεδρεύει της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης Περιφερειακής Ενότητας του αρ. 17.
β. Κατευθύνει το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των διοικητικών ορίων της οικείας περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη.