- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 14 – Αρμοδιότητες Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης του Κέντρου Συντονισμού

Ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, στο πλαίσιο του Κέντρου Συντονισμού του οικείου επιπέδου, έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Ενημερώνεται, λαμβάνει κατευθύνσεις και αναφέρεται απευθείας στην Αρχή Πολιτικής Προστασίας του επιπέδου του.
β. Ενεργοποιεί και προΐσταται του Κέντρου Συντονισμού, όπου αυτό υφίσταται, και αποφασίζει για το επίπεδο στελέχωσής του ανάλογα με την κατάσταση του Συστήματος Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 28 και την εκτίμηση της κατάστασης του άρθρου 29.
γ. Διατηρεί ενημερωμένες καταστάσεις με στοιχεία διαθεσιμότητας και ετοιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου του και στις περιπτώσεις Δήμων της παρ. 5 του άρθρου 7 του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων που διατίθενται από το Δήμο, καθώς επίσης και των πόρων που διατίθενται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω των μνημονίων συνεργασίας και τις διαβιβάζει στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
δ. Συντονίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις δράσεις των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου του στη φάση της υλοποίησης και στις περιπτώσεις Δήμων της παρ. 5 του άρθρου 7 απευθείας το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διατίθενται από το Δήμο, για την αντιμετώπιση ή την παροχή υποστήριξης στους φορείς που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των άμεσων συνεπειών τους.
ε. Έχει συνεχή επικοινωνία με το πεδίο επιχειρήσεων και παρακολουθεί την εξέλιξη συμβάντων που έχουν εκδηλωθεί, συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες με σκοπό τη συνεχή εκτίμηση της κατάστασης, ενημερώνοντας παράλληλα την Αρχή Πολιτικής Προστασίας του επιπέδου του και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
στ. Υποβάλλει σχετικές αναφορές και εισηγήσεις:
στ.1. Στην Αρχή Πολιτικής Προστασίας του επιπέδου του
στ.2. Στην Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του επιπέδου του, εφόσον έχει συγκληθεί.
στ.3. Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
ζ. Όταν το δυναμικό και τα μέσα στο επίπεδό του δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ή την παροχή υποστήριξης στους φορείς αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης και των άμεσων συνεπειών της:
ζ.1. Εισηγείται στην αρχή Πολιτικής Προστασίας του επιπέδου του τη μίσθωση μέσων και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
ζ.2. Ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης, εισηγείται στην Αρχή Πολιτικής Προστασίας του οικείου Διοικητικού επιπέδου τη σύγκληση της αντίστοιχης Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης.
ζ.3. Σε περίπτωση που και τα ανωτέρω μέτρα δεν επαρκούν, υποβάλλει αιτιολογημένο αίτημα συνδρομής, κατόπιν εγκρίσεως της αρχής πολιτικής προστασίας του επιπέδου του, στο Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης του υπερκείμενου επιπέδου.
η. Συντονίζει τις δράσεις ενημέρωσης και ειδοποίησης των πολιτών στα όρια του διοικητικού του επιπέδου.
θ. Βεβαιώνει την ανάγκη ενεργοποίησης του μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς του άρθρου 24 για την κάλυψη των αναγκών σε πόρους των ΛΕ.Ε.Α. του επιπέδου του.
ι. Στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το Κέντρο Συντονισμού, ήτοι στις περιπτώσεις Δήμων της παρ. 5 του άρθρου 7, ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης ασκεί ο ίδιος τις εν λόγω αρμοδιότητες στο πλαίσιο των οργανικές μονάδων πολιτικής προστασίας του επιπέδου του.