- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 13 – Ενεργοποίηση και Οργάνωση των Κέντρων Συντονισμού

1. Τα Κέντρα Συντονισμού, ενεργοποιούνται με ευθύνη των Συντονιστών Έκτακτης Ανάγκης των αντίστοιχων διοικητικών επιπέδων, οι οποίοι αποφασίζουν για την εκπροσώπηση, από το «επίπεδο 1» έως το «επίπεδο 3»,ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης μετά την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ή όταν υφίσταται έγκαιρη προειδοποίηση για επικείμενη εκδήλωσή τους καθώς και στην περίπτωση συμβάντων που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
2. Τα Κέντρα Συντονισμού λειτουργούν σε προκαθορισμένους χώρους, κύριους ή εφεδρικούς, ως κεντρικά σημεία συντονισμού και λήψης εκτελεστικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τις ΛΕ.Ε.Α του αντίστοιχου επιπέδου. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, υποστηρίζονται από κατάλληλη τηλεπικοινωνιακή και υλικοτεχνική υποδομή για την εξασφάλιση της επικοινωνίας με την πληγείσα περιοχή, τους επιχειρησιακούς φορείς, τα Κέντρα Συντονισμού των άλλων διοικητικών επιπέδων και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 58.
3. Σε «επίπεδο 1», ενεργοποιείται ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης ο οποίος, συνεργαζόμενος απευθείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του διοικητικού του επιπέδου, διαχειρίζεται αιτήματα υποστήριξης σε συμβάντα χαμηλού κινδύνου. Ενεργοποιεί κατά την κρίση του το Κέντρο Συντονισμού και διατηρεί ετοιμότητα κλιμάκωσης του επιπέδου στελέχωσής του ανάλογα με την εξέλιξη των προγνώσεων ή του συμβάντος.
4. Σε «επίπεδο 2», το οποίο επιτυγχάνεται ως αύξηση από το «επίπεδο 1» ή ως μείωση από το «επίπεδο 3», ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης ενεργοποιεί το Κέντρο Συντονισμού και συγκεκριμένες ΛΕ.Ε.Α., οι οποίες εκπροσωπούνται από τους αντίστοιχους Συντονιστές ΛΕ.Ε.Α., όταν από την εκτίμηση της κατάστασης δεν προκύπτει απαίτηση πλήρους ενεργοποίησής τους.
5. Σε «επίπεδο 3», ενεργοποιείται πλήρως η οργανωτική δομή, το σύνολο των ΛΕ.Ε.Α. του οικείου επιπέδου και στελεχώνεται το σύνολο των θέσεων εργασίας του Κέντρου Συντονισμού. Το «επίπεδο 3» είναι το αρχικό επίπεδο ενεργοποίησης σε περιπτώσεις σημαντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή όταν υπάρχει βέβαιος κίνδυνος για την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση των οποίων εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυναμικού και μέσων του οικείου διοικητικού επιπέδου. Το Κέντρο Συντονισμού, σε πλήρη ανάπτυξη περιλαμβάνει:
α. Τον Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης, τους Συντονιστές των ΛΕ.Ε.Α. του αντίστοιχου διοικητικού επιπέδου, ή τους αναπληρωτές τους.
β. Συνδέσμους των επιχειρησιακών φορέων (Π.Σ, ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.ΕΠ.Υ./Ε.Κ.Α.Β., Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ) που έχουν παρουσία στο αντίστοιχο διοικητικό επίπεδο για την εκπροσώπηση των ΛΕ.Ε.Α. Πυρόσβεσης και Διάσωσης, Δημόσιας Ασφάλειας και Προστασίας, Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών και Έρευνας και Διάσωσης.
γ. Συνδέσμους των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων του Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, που δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν ΛΕ.Ε.Α. του οικείου διοικητικού επιπέδου.
δ. Προσωπικό των οικονομικών υπηρεσιών του οικείου διοικητικού επιπέδου για τις διαδικασίες ενεργοποίησης του μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς.
ε. Προσωπικό των διοικητικών υπηρεσιών του οικείου διοικητικού επιπέδου για την τήρηση του ημερολογίου ενεργειών και υποστήριξη του προσωπικού και των λειτουργιών του Κέντρου Συντονισμού.
στ. Τις ακόλουθες ομάδες ΛΕ.Ε.Α., με επικεφαλής Συντονιστή Ομάδας ΛΕ.Ε.Α., οι οποίες ενεργοποιούνται κατά περίπτωση ανάλογα με το πλήθος των διατιθέμενων ΛΕ.Ε.Α. στο οικείο επίπεδο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό τους. Ειδικότερα: :
στ.1. Ομάδα Άμεσης Απόκρισης στην οποία συμμετέχουν οι ΛΕ.Ε.Α.: Πυρόσβεσης και διάσωσης, Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών, Δημόσιας Ασφάλειας και Προστασίας, Έρευνας και Διάσωσης, Περιβαλλοντικής Ρύπανσης και Αποκατάστασης Φυσικού Περιβάλλοντος, Προστασίας Αγροτικών Πόρων και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
στ.2. Ομάδα Ανθρωπίνων Αναγκών στην οποία συμμετέχουν οι ΛΕ.Ε.Α.: Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας Πληγέντων.
στ.3. Ομάδα Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στην οποία συμμετέχουν οι ΛΕ.Ε.Α.: Μεταφοράς Πληγέντων, Ανθρώπινου Δυναμικού και Μέσων, Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών, Ενέργειας, και Συγκοινωνιακών Υποδομών.
στ.4. Ομάδα Επικοινωνιών στην οποία συμμετέχουν οι ΛΕ.Ε.Α.: Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Πολιτών και Τηλεπικοινωνιών.
στ.5. Ομάδα Βραχείας Αποκατάστασης στην οποία συμμετέχουν οι ΛΕ.Ε.Α.: Καταγραφής Συνεπειών, Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Υποδομών Μεταφορών.
7. Όπου δεν έχουν συσταθεί ΛΕ.Ε.Α., καλύπτονται επιχειρησιακά από το επόμενο στην τάξη διοικητικό επίπεδο, στο οποίο είναι ενεργοποιημένες και λειτουργούν.