- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 11 Διαχωρισμός και παραπομπή

1. Αφού ενημερωθούν για την κατάσταση και τα δικαιώματά τους, παρέχεται στους υποκείμενους στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας παραπέμποντας τους ενδιαφερομένους στο κλιμάκιο του κατά τόπο αρμόδιου Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής η συνεργάζεται με τη Μονάδα Πρώτης Υποδοχής. Σε κάθε στάδιο των διαδικασιών πρώτης υποδοχής, η διατύπωση της πρόθεσης υποβολής αιτήματος υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας υποχρεώνει στο διαχωρισμό του αιτούντος και τη παραπομπή του στο κατά τόπο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου. Η παραλαβή των αιτημάτων και οι συνεντεύξεις των αιτουμένων αιτούντος μπορούν να διεξάγονται εντός των εγκαταστάσεων της Πρώτης Υποδοχής, οι ίδιοι δε παραμένουν στις εγκαταστάσεις για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία ταχείας εξέτασης του αιτήματός τους. Εφόσον το αίτημά τους απορριφθεί ενόσω παραμένουν υπό την ευθύνη του επικεφαλής του Κέντρου ή της Μονάδας, αυτοί παραπέμπονται στην αρμόδια αρχή για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες επιστροφής ή επανεισδοχής.

2. Ο προϊστάμενος του κλιμακίου εξακρίβωσης με τη συνδρομή του κλιμακίου ιατρικού ελέγχου και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εντοπίζει τα πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εισηγείται στον επικεφαλής του Κέντρου ή της Μονάδας τον διαχωρισμό και παραπομπή τους στον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα κοινωνικής στήριξης ή προστασίας. Ως ευάλωτες ομάδες νοούνται για τις ανάγκες του παρόντος :

α. οι ασυνόδευτοι ανήλικοι,

β. τα άτομα με αναπηρία,

γ. οι υπερήλικες,

δ. οι γυναίκες σε κύηση ή λοχεία,

ε. οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα,

στ. τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού ή άλλης σοβαρής μορφής ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευση και

ζ. τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

3. Οι εναπομένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών παραπέμπονται στην αρχή που είναι αρμόδια να αποφασίσει σύμφωνα με τις αν κατηγορία εφαρμοστέες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, την υπαγωγή τους σε διαδικασία επιστροφής ή, εφόσον καταλαμβάνονται από σχετική διεθνή συμφωνία που δεσμεύει τη Χώρα, σε διαδικασίας επανεισδοχής. Μέχρι την έκδοση της απόφασης επιστροφής ή επανεισδοχής τα εν λόγω πρόσωπα παραμένουν στις εγκαταστάσεις Πρώτης Υποδοχής, όταν δε αυτή εκδοθεί μετάγονται με τη συνδρομή της υπεύθυνης για την ασφάλεια των διαδικασιών αστυνομικής αρχής στις εγκαταστάσεις διοικητικής κράτησης υποκειμένων σε διαδικασία αναγκαστικής επιστροφής. Εφόσον η αρχή που είναι αρμόδια να αποφασίσει την αναγκαστική επιστροφή του υπηκόου τρίτης χώρας κρίνει ότι αυτή δεν είναι εφικτή και πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του παρόντος νόμου, να αναβληθεί αυτός εφοδιάζεται με την προβλεπόμενη γραπτή βεβαίωση και του επιτρέπεται να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις Πρώτης Υποδοχής, υπό τους περιοριστικούς όρους που του έχουν τυχόν  επιβληθεί.

4. Την παραπομπή αποφασίζει ο επικεφαλής του Κέντρου ή της Μονάδας, κατόπιν εισήγησης του κλιμακίου εξακρίβωσης, με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν κατά τη σχετική διαδικασία. Σε περίπτωση διαφωνίας, την απόφαση λαμβάνει τριμελής επιτροπή που συγκροτείται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας, τον προϊστάμενο του κλιμακίου εξακρίβωσης και τον προϊστάμενο του κλιμακίου Ενημέρωσης και Νομικής Συμβουλής, και ενημερώνεται σχετικά η Κεντρική Υπηρεσία.

5. Το παραπεμπτικό σημείωμα προς την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή εκδίδεται το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υπαγωγή του υπηκόου τρίτης χώρας σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χρόνος υπαγωγής στις διαδικασίες εξακρίβωσης και διαχωρισμού μπορεί να παρατείνεται αιτιολογημένα για άλλες δέκα (10) το πολύ ημέρες. Με τη παρέλευση των εν λόγω προθεσμιών, εφόσον δεν έχει περατωθεί η εξέταση του αιτήματος διεθνούς προστασίας, το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου χορηγεί στον ενδιαφερόμενο δελτίο αιτήσαντος ασύλου και τον παραπέμπει σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας για τη λειτουργία των οποίων μεριμνά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε κάθε άλλη περίπτωση όσοι με το πέρας των παραπάνω προθεσμιών παραμένουν υπό διαδικασίες πρώτης υποδοχής παραπέμπονται υποχρεωτικά στην αρμόδια να αποφασίσει την επιστροφή τους αρχή, η οποία μπορεί να αναβάλει την εκτέλεση του μέτρου υπό τους όρους του άρθρου 23 του παρόντος νόμου. Εφόσον η καθυστέρηση της εξακρίβωσης οφείλεται σε υπαίτια ή καταχρηστική συμπεριφορά του υποκείμενου στη διαδικασία πρώτης υποδοχής, αυτός λογίζεται ως αρνούμενος να συνεργαστεί για τη προετοιμασία της επιστροφής του και μετάγεται σε προβλεπόμενα από το άρθρο 30 του παρόντος κατάστημα διοικητικής κράτησης.