- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 181

1. Το δικαίωμα της περίπτωσης δ’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α’ 122), ασκείται και από την 81η εκπαιδευτική σειρά της σχολής πυροσβεστών εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος.
2. Η παρ. 3 του άρθρου 9 του π.δ. 44/2016 (Α΄ 68) τροποποιείται ως εξής:
«3. Οι φοιτητές που εισάγονται στη Σχολή Αξιωματικών κατατάσσονται ως Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη».
3. Η παρ. 1 του άρθρου 58 του π.δ. 174/1983 (Α΄ 68) καταργείται αυτοδικαίως μετά την ευδόκιμη αποφοίτηση από το εν λόγω προβλεπόμενο Τμήμα των υπηρετούντων Επιπυραγών Γενικών Καθηκόντων που δεν έχουν φοιτήσει σε αυτήν.
4. Οι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι που έχουν τεθεί στην κατάσταση της υπηρεσίας γραφείου, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, υποχρεούνται σε επανεξέταση από την αναθεωρητική υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων.
5. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 147, οι οικείες διατάξεις που αφορούν στο περιεχόμενο, στην κατάρτιση, τήρηση και ενημέρωση των ατομικών βιβλιαρίων των πυροσβεστικών υπαλλήλων παραμένουν σε ισχύ.
6. Στις ΔΙ.Π.Υ.Ν. και ΔΙ.Π.Υ., που λειτουργεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος Γραφείο Ανακριτικού, συνεχίζει τη λειτουργία του με τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. Τη συλλογή πληροφοριών για εγκλήματα εμπρησμού, τη σύλληψη των υπαιτίων, τη διενέργεια όλων των προανακριτικών πράξεων που προβλέπονται από την ποινική δικονομία και την παραπομπή των κατηγορουμένων στον Εισαγγελέα. β. Την διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία εντύπων, βιβλίων και αρχείου.
7. Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. α’ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄ 152), μετά τη φράση «Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημία» προστίθενται οι λέξεις: «και των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας».
8. Στην περίπτ. ε΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄ 152), μετά τη φράση «για όλες τις λοιπές Σχολές ή Τμήματα εκτός των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας» προστίθενται οι λέξεις: «και των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας».
9. Στην περίπτ. ζ΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α΄152), μετά τη φράση «από τις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας» προστίθενται οι λέξεις: «και των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας».
10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του π.δ. 127/2016 (Α΄ 226) τροποποιείται ως εξής:
«1. Από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται κατ’ έτος για εισαγωγή στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ποσοστό 20% καλύπτεται, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που συγκεντρώνουν και τα λοιπά προσόντα του άρθρου 2 του παρόντος, των ακόλουθων Σχολών ή Τμημάτων της ημεδαπής ή αντίστοιχων της αλλοδαπής: Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωλογίας, Δασολόγων, Δασοπόνων Φυσικού Περιβάλλοντος, Μετεωρολογίας, Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.».
11. Το άρθρο 118 του νόμου 4611/2019 (Α΄75) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει τις πάσης φύσεως οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς διεθνείς οργανισμούς που αφορούν σε:
α. Συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις παροχής υπηρεσιών για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη-συντήρηση και εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών των εναέριων μέσων του Π.Σ.,
β. Συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις μίσθωσης εναερίων μέσων αεροπυρόσβεσης μετά των πληρωμάτων πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους,
γ. συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης με μίσθωση ελικοπτέρων, δασοπυρόσβεσης μετά των πληρωμάτων πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους, οι οποίες έχουν συναφθεί ή εκδοθεί αντιστοίχως, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού μέσω των διεθνών αυτών οργανισμών, για τις αντιπυρικές περιόδους από το 2011 μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, καθώς και
δ. τυχόν διοικητικά-λειτουργικά κόστη που συνδέονται με τη σύναψη και εκτέλεση των συμβάσεων αυτών, καλύπτοντας και τυχόν νομισματικές διακυμάνσεις.
2. Οι ως άνω συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις θεωρούνται ότι εκτελέστηκαν πλήρως και οι οφειλές αναγνωρίζονται και εξοφλούνται, σύμφωνα με τα παραστατικά που θα προσκομιστούν από τους διεθνείς οργανισμούς.».
12. Για τις τακτικές κρίσεις των ετών 2020 και 2021, ο κατά βαθμό ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Πυράρχων και Αρχιπυράρχων Γενικών Καθηκόντων που προβλέπεται στις περιπτώσεις β΄, στ΄ και βζ΄ της παρ. 2 του άρθρου 113 του παρόντος, καθορίζεται ως εξής:
α. Πύραρχος ένα (1) έτος στο βαθμό.
Β. Αρχιπύραρχος ένα (1) έτος βαθμό.
13. Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων με τις οποίες θα καθοριστούν η οργάνωση, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες και η διάρθρωση των Υπηρεσιών και των οργάνων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι Υπηρεσίες και τα όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος, εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
14. Διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων που ρυθμίζουν θέματα προσωπικού και Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον δεν αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.
15. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επιτρέπεται να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του. Για το σκοπό αυτόν δύναται να συσταθεί, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετέχει ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως Πρόεδρος, ένα μέλος ΔΕΠ με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης και Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Επιτελικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου. Καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης της επιτροπής ασκεί υπάλληλος της Νομικής Υπηρεσίας που ορίζεται από τον προϊστάμενό του. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των ισχυουσών διατάξεων, η νέα διάρθρωσή του, όπως διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων, η απάλειψη διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και μεταβατικών διατάξεων που δεν ισχύουν.