- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 161 – Μετακινήσεις

1. Οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ Υπηρεσιών που βρίσκονται στην «ίδια πόλη» κατά την έννοια του άρθρου 164 δεν θεωρούνται μεταθέσεις ή αποσπάσεις, ενεργούνται αζημίως για το Δημόσιο και γίνονται οποτεδήποτε χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Αρμόδιοι για τη λήψη απόφασης μετακίνησης είναι:
α) Ο Αρχηγός, για τους Διοικητές Υπηρεσιών καθώς και για υπαλλήλους από και προς τις Κεντρικές Υπηρεσίες.
β) Ο κατά τόπον αρμόδιος Συντονιστής Επιχειρήσεων, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της οικείας ΠΕ.ΠΥ.Δ., για υπαλλήλους από και προς Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ) και για υπαλλήλους μεταξύ περισσοτέρων της μίας ΔΙ.Π.Υ.
γ) Ο κατά τόπον αρμόδιος Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ., κατόπιν πρότασης του Διοικητή της οικείας ΔΙ.ΠΥ.Ν., για τους υπαλλήλους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Σταθμών και Κλιμακίων χωρικής αρμοδιότητάς τους.
3. Οι μετακινήσεις δύναται να πραγματοποιηθούν είτε κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου για λόγους επαρκώς αιτιολογημένους είτε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.
4. Ειδικότερα, η μετακίνηση υπαλλήλου πραγματοποιείται, χωρίς αίτηση, στις εξής περιπτώσεις:
α) Προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες.
Στην περίπτωση αυτή προτιμούνται υπάλληλοι που δεν έχουν μετακινηθεί στο παρελθόν και έχουν τα λιγότερα μόρια.
β) Σε περίπτωση τέλεσης σοβαρά πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Οι μετακινήσεις της παρ. 4 δεν μπορεί να είναι πλέον της μίας (1) εντός του αυτού ημερολογιακού έτους για κάθε υπάλληλο.
5. Η χρονική διάρκεια μετακίνησης, όταν αυτή πραγματοποιείται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες για υπαλλήλους μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου και τους τέσσερις (4) μήνες για Αξιωματικούς, εκτός των μετακινήσεων: α) που πραγματοποιούνται για κάλυψη αναγκών της αντιπυρικής περιόδου και β) για ανάληψη καθηκόντων διοίκησης. Στις περιπτώσεις μετακίνησης, εξαιρούμενης της Υπηρεσίας προτίμησης, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε Υπηρεσία που απέχει από την Υπηρεσία όπου ανήκει άνω των τριάντα ενός (31) χιλιομέτρων, ο υπάλληλος λαμβάνει πέντε (5) μόρια ανά μήνα υπηρεσίας εκεί.
6. Στις Ε.Μ.Α.Κ μετακινείται και υπηρετεί μόνο πυροσβεστικό προσωπικό. Οι μετακινήσεις προς τις Ε.Μ.Α.Κ. υπαλλήλων μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου επιτρέπονται, εφόσον η ηλικία τους είναι μέχρι και τριάντα πέντε (35) ετών, προηγουμένων υποχρεωτικά αυτών που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι κάτοχοι πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή αλεξιπτωτιστή, άλλως, αυτών που έχουν υπηρετήσει μόνον σε Ειδικές Δυνάμεις. Έπονται οι κάτοχοι πτυχίων Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε αντικείμενα που σχετίζονται με ορειβασία, αναρρίχηση, κατάδυση και εκπαίδευση σκύλων και ελλείψει αυτών οι κάτοχοι ανάλογων πτυχίων Ιδιωτικών Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.