- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 160 – Αποσπάσεις

Οι αποσπάσεις κοινοποιούνται από τον Αρχηγό, μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων και επιτρέπονται στις εξής περιπτώσεις:
1. Για υπηρεσιακούς λόγους προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες:
α) Χωρίς δήλωση προτίμησης υπαλλήλου. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος λαμβάνει για κάθε μήνα απόσπασης δέκα (10) μόρια για Υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας και είκοσι (20) μόρια για Υπηρεσίες της νησιωτική χώρας πλην Εύβοιας, Λευκάδας, και Σαλαμίνας.
β) Με αίτηση υπαλλήλου, κατόπιν εκδήλωσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος με μέριμνα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Α.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος λαμβάνει για κάθε μήνα απόσπασης είκοσι (20) μόρια για Υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας και τριάντα (30) μόρια για Υπηρεσίες της νησιωτική χώρας, πλην Εύβοιας, Λευκάδας και Σαλαμίνας.
2. Για λόγους σπουδών. Οι αποσπάσεις αυτές ενεργούνται με αίτηση του υπαλλήλου για προπτυχιακές σπουδές του ιδίου στις Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 127/2016 (Α΄ 226), όπως ισχύει, υπό τον όρο της μη δυνατότητας μεταφοράς της θέσης φοίτησής του στον νομό αυτό ή για μεταπτυχιακές σπουδές σε αντικείμενα συναφή με το πυροσβεστικό έργο. Η διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των προβλεπομένων ετών φοίτησης συν δύο (2) έτη ενώ των μεταπτυχιακών σπουδών δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δυο (2) ετών.
Η αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής εξετάζεται στην πρώτη, μετά την υποβολή της, συνεδρίαση του αρμόδιου Συμβουλίου. Η διάρκειά της ορίζεται από την 1 Οκτωβρίου έως την 30 Ιουνίου εκάστου έτους. Τα έτη φοίτησης υπολογίζονται από την εγγραφή. Το αίτημα ικανοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι στην Υπηρεσία όπου ο υπάλληλος επιθυμεί να αποσπαστεί προβλέπεται θέση του βαθμού του και της ειδικότητας του. Σε διαφορετική περίπτωση αποσπάται, εφόσον επιθυμεί, στην πλησιέστερη Υπηρεσία που πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.
Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει κατά περίπτωση να συνυποβάλονται με την αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής είναι:
α) Βεβαίωση Σχολής ή Τμήματος στην οποία αναγράφονται τα υποχρεωτικά έτη ή εξάμηνα φοίτησης και η ημερομηνία αρχικής εγγραφής.
β) Βεβαίωση της Σχολής ή Τμήματος με αναλυτική κατάσταση μαθημάτων, στην οποία να αποτυπώνεται η πρόοδος της φοίτησης και να προκύπτει ότι έλαβε προαγωγικό βαθμό σε ποσοστό τουλάχιστον 40% των μαθημάτων και των δύο εξαμήνων, στα οποία προστίθενται και τα τυχόν μεταφερόμενα από προηγούμενα εξάμηνα.
Με το πέρας των σπουδών ο υπάλληλος υποχρεούται να υποβάλει αντίγραφο του πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών για ενημέρωση του ατομικού φακέλου.
3. Για λόγους υγείας. Διενεργούνται όταν υπάλληλος ή σύζυγός του ή συμβίος του ή τέκνο του πάσχει από δυσίατο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, νόσημα, όπως αυτό προκύπτει από ιατρική βεβαίωση σχετικής με αυτό ειδικότητας ιατρού Δημόσιου Νοσοκομείου.
Η αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής εξετάζεται στην πρώτη, μετά την υποβολή της, συνεδρίαση του αρμόδιου Συμβουλίου. Σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος η απόσπαση ή ανανέωση αυτής πραγματοποιείται εντός μηνός από τη λήψη της απόφασης.
Η απόσπαση και τα δικαιολογητικά ανανεώνονται κατ’ έτος, συντρεχουσών των ίδιων προϋποθέσεων. Αν εκλείψουν οι λόγοι της απόσπασης ή δεν υποβληθούν επικαιροποιημένα τα σχετικά δικαιολογητικά, οι υπάλληλοι επιστρέφουν στην Υπηρεσία από την οποία αποσπάσθηκαν.
4. Με αίτηση του υπαλλήλου για επαρκώς αιτιολογημένους λόγους, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται επιχειρησιακά προβλήματα στις Υπηρεσίες από τις οποίες πρόκειται να αποσπασθούν και για χρονικό διάστημα έως τέσσερις μήνες συνολικά ανά έτος και όχι πλέον της διετίας για τον ίδιο νομό.
Οι αποσπάσεις διενεργούνται αδαπάνως για το Δημόσιο, πλην της περίπτωσης της παρ. περίπτ. α’ και δεν χορηγούνται τα μόρια της περίπτωσης 2 περίπτ. γ’ του άρθρου 158 του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παραμονής του άρθρου 152 δεν διακόπτεται.