- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 150 – Νομός Συμφερόντων – Υπηρεσία Προτίμησης

1. Oι υπάλληλοι έχουν την υποχρέωση δήλωσης «νομού συμφερόντων» και «Υπηρεσίας προτίμησης» εντός αυτού.
α. Ως «νομός συμφερόντων» ορίζεται εκείνος με τον οποίο ο πυροσβεστικός υπάλληλος συνδέεται με δεσμούς οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς.
β. Ως «Υπηρεσία προτίμησης» ορίζεται η Υπηρεσία ή το Κλιμάκιο που βρίσκεται εντός του επιλεγόμενου νομού συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι εκεί προβλέπεται αντίστοιχη θέση του βαθμού του, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατανομή.
2. Οι υπάλληλοι Ειδικών Καθηκόντων δηλώνουν νομό συμφερόντων, στον οποίο λειτουργεί Υπηρεσία, αντίστοιχη των καθηκόντων τους.
3. Αλλαγή του νομού συμφερόντων ή της Υπηρεσίας προτίμησης επιτρέπεται ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Έναρξη λειτουργίας, κατάργηση, αναστολή λειτουργίας ή υποβιβασμός Υπηρεσίας ή Κλιμάκιου.
β. Γάμος υπαλλήλου ή λύση αυτού.
γ. Σύναψη συμφώνου Συμβίωσης ή λύση αυτού.
δ. Θάνατος συζύγου ή τέκνου.
ε. Απόκτηση κατοικίας από τον υπάλληλο, σύζυγο ή συμβίο σε διαφορετική πόλη.
στ. Μετά την πάροδο έξι (6) ετών από την προηγούμενη αλλαγή νομού συμφερόντων ή Υπηρεσίας προτίμησης, ανεξάρτητα από τις ως άνω προϋποθέσεις.
ζ. Προαγωγή σε ανώτερο βαθμό και έλλειψη θέσης του βαθμού προαγωγής στην Υπηρεσία προτίμησης.
4. Η ως άνω αίτηση υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους από εκείνου που συνέτρεξαν οι σχετικές προϋποθέσεις.
5. Αλλαγή νομού συμφερόντων ή Υπηρεσίας προτίμησης γίνεται κατόπιν απόφασης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων και εφόσον έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα (1) έτος από την προηγούμενη έγκριση αλλαγής. Οι αιτήσεις για αλλαγή νομού συμφερόντων ή Υπηρεσίας προτίμησης οποτεδήποτε και αν έχουν υποβληθεί, εξετάζονται έως 30 Νοεμβρίου έκαστου έτους. Οι Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και Πυροσβέστες δηλώνουν νομό συμφερόντων και Υπηρεσία προτίμησης τρεις (3) μήνες πριν την έξοδό τους από την οικεία Σχολή.