- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 141 – Συνέπειες των δυσμενών κρίσεων

1. Οι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Υπαρχηγού, που κρίνονται ως παραμένοντες στον αυτό βαθμό τρεις (3) φορές στον κατεχόμενο βαθμό για τους κατώτερους, δύο (2) φορές στον κατεχόμενο βαθμό για τους ανώτατους ή τρείς (3) φορές σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους από τις οποίες η μία στον κατεχόμενο βαθμό, παραπέμπονται, μετά την τελεσιδικία αυτής της κρίσης, υποχρεωτικά στο αρμόδιο Συμβούλιο με το ερώτημα της αποστρατείας.
2. Το Συμβούλιο αποφασίζει περί αποστρατείας για αναίτια υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή παραμονή του κρινόμενου στο Σώμα. Σε περίπτωση που το Συμβούλιο αποφασίζει την αποστρατεία του κρινόμενου, παρέχεται σε αυτόν το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο εντός δεκαήμερης ανατρεπτικής προθεσμίας από την κοινοποίηση της απόφασης του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου.
3. Αξιωματικός που κρίνεται ως παραμένων στον αυτό βαθμό, μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία εντός διμήνου από την ημερομηνία κύρωσης των πινάκων του οικείου Συμβουλίου.