- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 138 – Τρόπος επιλογής των Αξιωματικών

1. Οι προαγωγές των Αξιωματικών για τους βαθμούς του Αντιπυράρχου, Πυράρχου, Αρχιπυράρχου, του Υποστρατήγου και των Αντιστρατήγων γίνονται μόνο με επιλογή.
2. Οι Επιπυραγοί, Αντιπύραρχοι, Πύραρχοι, Αρχιπύραρχοι, Υποστράτηγοι και Αντιστράτηγοι επιλέγονται για προαγωγή τους σε ανώτερους βαθμούς, εφόσον έχουν κριθεί και εγγραφεί, σε πίνακες διατηρητέων. Δεν απαιτείται εγγραφή σε πίνακα διατηρητέων των Υποστρατήγων και Αντιστρατήγων για την επιλογή του στο βαθμό του Αντιστράτηγου-Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
3. Κατά τη διαδικασία επιλογής από τους πίνακες διατηρητέων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανωτέρων βαθμών, το οικείο Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να εξετάζει τους Αξιωματικούς αυτούς αυτοτελώς και κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους στον κατεχόμενο βαθμό και να επιλέγει, εκείνους που κρίνει προακτέους, μέχρι την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων. Οι τυχόν παραλειπόμενοι αρχαιότεροι λογίζονται διατηρητέοι και έχουν δικαίωμα προσφυγής. Το Συμβούλιο συντάσσει πρακτικό στο οποίο αιτιολογεί ειδικώς, ορισμένως, επαρκώς και σαφώς την παράλειψη των τυχόν αρχαιοτέρων Αξιωματικών με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου.
4. Η κρίση γίνεται με συνυπολογισμό της απόδοσης των προσόντων των κρινόμενων σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και ιδιαίτερα στον κατεχόμενο βαθμό καθώς και της προσωπικής αντίληψης των μελών των Συμβουλίων με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που προσδιορίζονται και αιτιολογούνται επαρκώς. Η κρίση είναι αυστηρότερη για τους μεγάλους βαθμούς και επιεικέστερη για τους μικρούς βαθμούς. Ελάττωμα, αδυναμία ή έλλειψη προσόντος που δεν επηρέασε δυσμενώς την κρίση στους κατωτέρους βαθμούς δύναται να επηρεάσει την κρίση στους ανωτέρους βαθμούς.
5. Για την κρίση συνεκτιμάται η ευδόκιμη αποφοίτηση από τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, η κατοχή άλλων τίτλων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών) Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφών με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, η καλή γνώση ξένων γλωσσών, οι ηθικές και υλικές αμοιβές του αξιολογούμενου.
6. Στις περιπτώσεις κενώσεως θέσεων Αντιστράτηγων και Υποστρατήγων, επιτρέπεται έκτακτη κρίση και προαγωγή Αξιωματικών, ακόμη και αν δεν πληρούν το τυπικό προσόν του αναγκαίου κατώτερου χρόνου παραμονής στο βαθμό. Η κρίση είναι ουσιαστική και είναι δυνατόν να προκύψει οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες για τους βαθμούς των κρινόμενων Αξιωματικών διαβάθμιση κρίσεων με βάση τα ουσιαστικά τους προσόντα. Οι παραλειπόμενοι των επιλογών αυτών λογίζονται διατηρητέοι.