- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 135 – Προαγωγές Αξιωματικών ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων

1. Οι Ανθυποπυραγοί, μετά τη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων του παρόντος, προάγονται υποχρεωτικά στο βαθμό του Υποπυραγού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων στο βαθμό αυτό, εφόσον κριθούν προακτέοι από το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσης.
2. Οι Υποπυραγοί, Πυραγοί, Επιπυραγοί και οι Αντιπύραρχοι που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά τη θέση σε ισχύ του π.δ. 44/2016 (Α΄ 68), προάγονται στους αμέσως ανώτερους βαθμούς ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, εάν έχουν συμπληρώσει τον ακόλουθο χρόνο πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί και εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής ως εξής:
α. Υποπυραγοί: Έντεκα (11) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
β. Πυραγοί: Δεκαεπτά (17) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
γ. Επιπυραγοί: Είκοσι τρία (23) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
δ. Αντιπύραρχοι: Είκοσι εννέα (29) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
3. Οι Υποπυραγοί, Πυραγοί, Επιπυραγοί και οι Αντιπύραρχοι που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την θέση σε ισχύ του π.δ. 44/2016 (Α΄ 68), καθώς και οι Αξιωματικοί που προσλαμβάνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα με το π.δ. 127/2016 (Α΄ 226), προάγονται στους αμέσως ανώτερους βαθμούς ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, εάν έχουν συμπληρώσει τον ακόλουθο χρόνο πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί και εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής ως εξής:
α. Υποπυραγοί: Δέκα (10) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
β. Πυραγοί: Δεκατρία τρία (13) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
γ. Επιπυραγοί: Είκοσι (20) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
δ. Αντιπύραρχοι: Είκοσι επτά (27) έτη συνολικής υπηρεσίας ως Αξιωματικοί.
4. Οι Αξιωματικοί που δικαιούνται να προαχθούν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, προάγονται εντός τριάντα (30) ημερών από την κύρωση των Πινάκων που συντάσσονται κατά τις τακτικές κρίσεις του έτους που συμπληρώνουν το χρόνο που καθορίζεται από τις διατάξεις αυτές και καταλαμβάνουν τις κενές οργανικές θέσεις του βαθμού στον οποίο προάγονται. Οι θέσεις του βαθμού από τον οποίο προάχθηκαν δεν θεωρούνται κενές για τους υποδεέστερους βαθμούς.
5. Οι Αξιωματικοί που απώλεσαν αρχαιότητα δεν προάγονται εάν οι αρχαιότεροί τους δεν συμπληρώσουν το χρόνο υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου.