- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 126 – Διαβαθμίσεις κρίσεων με βάση τα ουσιαστικά προσόντα

1. Οι Αξιωματικοί, με βάση τα ουσιαστικά τους προσόντα, κρίνονται ως εξής:
α) Προακτέοι κατ’ εκλογή. β) Προακτέοι κατ’ αρχαιότητα. γ) Παραμένοντες στον αυτό βαθμό. δ) Αποστρατευτέοι. ε) Διατηρητέοι. στ) Ευδοκίμωςτερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.
2. Προακτέοι κατ’ εκλογή κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Πυραγού, με γενικό χαρακτηρισμό αξιολόγησης απόδοσης, τουλάχιστον «αποτελεσματική».
3. Προακτέοι κατ’ αρχαιότητα κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Πυραγού, με γενικό χαρακτηρισμό αξιολόγησης απόδοσης, «αποτελεσματική».
4. Παραμένοντες στον αυτό βαθμό κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Αντιπυράρχου, με γενικό χαρακτηρισμό αξιολόγησης απόδοσης «χρήζει βελτίωσης».
5. Αποστρατευτέοι κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Ανθυποπυραγού μέχρι και του Αντιστρατήγου, με γενικό χαρακτηρισμό αξιολόγησης απόδοσης «μη ικανοποιητική».
6. Διατηρητέοι κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Επιπυραγού μέχρι και του Αντιστρατήγου, με γενικό χαρακτηρισμό αξιολόγησης απόδοσης τουλάχιστον «αποδεκτή».
8. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίνονται οι Αξιωματικοί από το βαθμό του Πυράρχου μέχρι και του Αντιστρατήγου – Υπαρχηγού, εφόσον συμπληρώνουν τριακονταπενταετή συντάξιμη υπηρεσία και δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική υπηρεσιακή απόδοση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την επιχειρησιακή και διοικητική επάρκεια, το κύρος και την επιτελική συγκρότηση, τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα και ποινικές καταδίκες, καθώς και κάθε άλλο δυσμενές στοιχείο που δύναται να προκύψει από τον ατομικό του φάκελο.
9. Δυσμενείς είναι οι κρίσεις: α) Προακτέος κατ’ αρχαιότητα β) Παραμένων στον αυτό βαθμό. γ) Αποστρατευτέος. δ) Ευδοκίμωςτερματίσας τη σταδιοδρομία. ε) Η παράλειψη αξιωματικού που είναι γραμμένος σε πίνακα διατηρητέων λόγω της επιλογής νεωτέρου του σε ανώτερο βαθμό.