- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 124 – Παραλειπόμενοι των κρίσεων

1. Οι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος δεν κρίνονται και δεν προάγονται όταν:
α) Τελούν στην κατάσταση της διαθεσιμότητας, ή, της μακράς αναρρωτικής άδειας.
β) Εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας, ή, τελούν σε προσωρινή κράτηση.
γ) Έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα προσβολής του πολιτεύματος, πλαστογραφίας, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κλοπής, εκβίασης, απάτης, υπεξαίρεσης (κοινή και στην Υπηρεσία), απιστίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
δ) Έχουν τεθεί στην κατάσταση της αργίας με απόλυση, ή, της αργίας με πρόσκαιρη παύση.
ε) Έχουν παραπεμφθεί ενώπιον Ανακριτικού Συμβουλίου.
2. Οι υπαγόμενοι στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου Αξιωματικοί κρίνονται έκτακτα μετά την άρση του κωλύματος εξαιτίας του οποίου παραλείφθηκαν από τις κρίσεις και τις προαγωγές. Εάν εγγραφούν σε πίνακα προακτέων, προάγονται αναδρομικά από τη χρονολογία προαγωγής νεοτέρου τους και ανακτούν την αρχαιότητά τους (εξαιρουμένων των θέσεων που απόλλυνται λόγω επιβολής της ποινής της αργίας με απόλυση).
3. Αξιωματικοί που εγγράφονται σε πίνακα προακτέων, εάν υπαχθούν σε μία από τις περιπτώσεις της παρ. 1, πριν την προαγωγή τους, δεν προάγονται αλλά επανακρίνονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.