- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 121 – Αξιολογητές – Έννοια – Αρμοδιότητα

1. Οι Εκθέσεις Αξιολόγησης συντάσσονται από Αξιωματικούς ανώτερους (ή αρχαιότερους) του αξιολογούμενου, ο οποίος τελεί σε σχέση άμεσης ιεραρχικής εξάρτησης μαζί του.
2. Αξιολογητές κατά τη διαδικασία σύνταξης των Εκθέσεων Αξιολόγησης είναι δύο:
α) ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος (Α’ Αξιολογητής), του οποίου η βαθμολογία απόδοσης προσμετράται στην τελική βαθμολογία σε ποσοστό 60% και
β) ο προϊστάμενος της αμέσως ανώτερης ιεραρχικά οργανικής μονάδας, ο οποίος αξιολογεί χωρίς να λαμβάνει γνώση των βαθμολογιών του προηγούμενου αξιολογητή (Β’ Αξιολογητής), είναι ανώτερος, ή μεταξύ ομοιοβάθμων, αρχαιότερος του Α’ Αξιολογητή και του οποίου η βαθμολογία απόδοσης προσμετράται στην τελική βαθμολογία σε ποσοστό 30%.
3. Οι υφιστάμενοι του αξιολογούμενου λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία σύνταξης των Εκθέσεων Αξιολόγησης σε ποσοστό 10% (χωρίς ο αξιολογούμενος να γνωρίζει την ταυτότητα του υπαλλήλου που τον αξιολογεί), το οποίο προσμετράται επί της τελικής βαθμολογίας απόδοσης, προκύπτον από τον υπολογισμό του μέσου όρου του αθροίσματος βαθμολογίας απόδοσης έκαστου εκ των υφισταμένων. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση υπαγωγής με υφισταμένους του το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνει αναλογικά τα ποσοστά των αξιολογητών Α’ και Β’, ήτοι 66,7% και 33,3% αντιστοίχως.
4. Σε σχέση με τους υφιστάμενους του αξιολογούμενου που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία σύνταξης των Εκθέσεων Αξιολόγησης, η εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας απόδοσης προκύπτει αντίστοιχα προς την ως άνω διαδικασία με τη διαφοροποίηση της αναγωγής του αθροίσματος των επιμέρους ουσιαστικών προσόντων ανά κατηγορία σε διπλάσια κλίμακα (*2).
5. Μετά το πέρας της αξιολόγησης, ο αξιολογούμενος δύναται μέσω του συστήματος της προσωποποιημένης πληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να λαμβάνει γνώση του γενικού χαρακτηρισμού της βαθμολογίας απόδοσής του, καθώς και όλων των επιμέρους στοιχείων της.
6. Η Έκθεση Αξιολόγησης κοινοποιείται αμελλητί στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων για ενημέρωση των ατομικών βιβλίων του αξιολογούμενου.
7. Οι Αξιολογητές υποχρεούνται να αξιολογούν τους υφισταμένους τους και φέρουν την ευθύνη της αξιολόγησης αυτής. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενική και αμερόληπτη και να απορρέει από γεγονότα και όχι από υπόνοιες, σχόλια ή πληροφορίες. Οι Αξιολογητές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αξιολογούμενο, ανεξάρτητα εάν είναι ευμενή ή δυσμενή και να αποβάλουν κάθε αίσθημα συμπάθειας ή αντιπάθειας. Οι Αξιολογητές οφείλουν να παρακολουθούν συνεχώς το έργο που επιτελούν οι υφιστάμενοί τους και να ελέγχουν την εν γένει απόδοσή τους.
8. Αρμόδιοι για τη σύνταξη των Εκθέσεων Αξιολόγησης των Αξιωματικών είναι οι ακόλουθοι:
α. Ο Αρχηγός, χωρίς Αξιολογητή, για τον Υπαρχηγό και τον Επιτελάρχη.
β. Ο Υπαρχηγός, με Β’ Αξιολογητή τον Αρχηγό, για τους Συντονιστές Επιχειρήσεων, το Διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) και το Διοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων (Υ.Ε.Μ.Π.Σ), το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το Διοικητή της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩ.Μ) και το Διοικητή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πυροσβεστικού Υλικού (Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ.).
γ. Ο Επιτελάρχης, με Β’ Αξιολογητή τον Υπαρχηγό, για τον Κλαδάρχη Α΄ Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, τον Κλαδάρχη Β΄ Διοικητικής Υποστήριξης, τον Διοικητή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Π.Σ. (ΥΓ.ΥΠ.Σ.), τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Μουσείου, τους Αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή σε άλλες πολιτικές ή στρατιωτικές Υπηρεσίες στο Νομό Αττικής, τους Αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Αρχηγού, του Υπαρχηγού, του Επιτελάρχη, του Κλαδάρχη Α΄ Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και του Κλαδάρχη Β΄ Διοικητικής Υποστήριξης.
δ. Ο Κλαδάρχης Α΄ Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, με Β’ Αξιολογητή τον Επιτελάρχη, για τους Διευθυντές των Διευθύνσεων του Κλάδου του.
ε. Ο Κλαδάρχης Β΄ Διοικητικής Υποστήριξης, με Β’ Αξιολογητή τον Επιτελάρχη, για τους Διευθυντές των Διευθύνσεων του Κλάδου του, τους Αξιωματικούς που υπηρετούν στα Γραφεία Κίνησης, Γραμματείας, Προμηθειών και Δαπανών και Διαχείρισης Υλικού του Επιτελείου.
στ. Οι Διευθυντές του Επιτελείου Α.Π.Σ., με Β’ Αξιολογητή τον αντίστοιχο Κλαδάρχη διοικητικής τους υπαγωγής, για τους Αξιωματικούς των τμημάτων και γραφείων της διεύθυνσής τους.
ζ. Οι Διοικητές του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.), της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩ.Μ), της Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΥΓ.Υ.Π.Σ.), της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πυροσβεστικού Υλικού (Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ.) και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με Β’ Αξιολογητή τον Επιτελάρχη, για τους Αξιωματικούς που υπηρετούν σε αυτές.
η. Οι Συντονιστές Επιχειρήσεων, με Β’ Αξιολογητή τον Υπαρχηγό, για τους Διοικητές των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ) που υπάγονται στην περιοχή της γεωγραφικής τους αρμοδιότητας.
θ. Οι κατά τόπον αρμόδιοι Διοικητές των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ) με Β’ Αξιολογητή τον οικείο Συντονιστή Επιχειρήσεων για τους Διοικητές των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ), τους Διοικητές Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), και Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΔΙ.Π.Υ.), τους Προϊσταμένους των Πυροσβεστικών Συνεργείων και τους Αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία, τα κλιμάκια και τα πεζοπόρα τμήματα των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων.
ι. Οι κατά τόπον αρμόδιοι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ.Ν., ΔΙ.Π.Υ., Ε.Μ.Α.Κ, με Β’ Αξιολογητή τον οικείο Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, για τους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Πυροσβεστικών Σταθμών και τους Αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία των ανωτέρω Υπηρεσιών.
ια. Οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Πυροσβεστικών Σταθμών, με Β’ Αξιολογητή τον οικείο Διοικητή ΔΙ.Π.Υ.Ν. ή ΔΙ.Π.Υ., για τους Αξιωματικούς των Πυροσβεστικών Κλιμακίων, Πυροσβεστικών Σταθμών και γραφείων διοικητικής τους υπαγωγής.
ιβ. Οι προϊστάμενοι τμημάτων των Διευθύνσεων του Επιτελείου, με Β’ Αξιολογητή τον οικείο Διευθυντή αυτών για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους έως και το βαθμό του πυρονόμου που υπηρετούν σε γραφεία ή τμήματα αρμοδιότητάς τους.
ιγ. Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με Β’ Αξιολογητή τον Διοικητή, για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους έως και το βαθμό του πυρονόμου που υπηρετούν σε γραφεία ή τμήματα αρμοδιότητάς του.
ιδ. Οι Υποδιοικητές των Ειδικών Υπηρεσιών με Β’ Αξιολογητές τους αντίστοιχους Διοικητές, για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους έως και το βαθμό του πυρονόμου που υπηρετούν σε γραφεία ή τμήματα αρμοδιότητάς τους.
ιε. Οι Υποδιοικητές των Ε.Μ.Α.Κ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Πυροσβεστικών Σταθμών, με Β’ Αξιολογητές τους αντίστοιχους Διοικητές, για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους έως και το βαθμό του πυρονόμου που υπηρετούν σε γραφεία ή τμήματα αρμοδιότητάς τους.
ιστ. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει Υποδιοικητής Υπηρεσίας, ο αρχαιότερος αξιωματικός αυτής, με Β’ Αξιολογητή τους Διοικητές ή Προϊσταμένους αυτών, για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους έως και το βαθμό του πυρονόμου.
ιζ. Στην περίπτωση αποσπασμένων Αξιωματικών στην αλλοδαπή ή φοίτησης σε σχολές για εκπαίδευση ή που για οποιοδήποτε έτερο λόγο δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση από Αξιωματικό του Π.Σ., λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τελευταίων δέκα (10) ετών.
ιη. Αξιωματικός που δεν δοκιμάστηκε και δεν δύναται να βαθμολογηθεί σε κάποιο από τα επιμέρους ουσιαστικά προσόντα, θα λαμβάνει τη βάση εκκίνησης (5) για το προσόν αυτό.