- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 114 – Γενικά τυπικά προσόντα Πυρονόμων – Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών

1. Τυπικά προς προαγωγή προσόντα των Πυρονόμων, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών είναι ο ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό και o συνολικός χρόνος υπηρεσίας, προ της συμπληρώσεως των οποίων, δεν επιτρέπεται η προαγωγή τους.
2. Ο κατά βαθμό ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας αυτών, καθορίζεται ως εξής:
α. Οι Πυροσβέστες προάγονται εφόσον συμπληρώσουν ή διαθέτουν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, το χρόνο παραμονής στο βαθμό για την κάλυψη οργανικών θέσεων, ως εξής:
αα. Μετά από πέντε (5) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη απονέμεται ο βαθμός του Υπαρχιπυροσβέστη.
ββ. Μετά από έντεκα (11) έτη στο βαθμό του Υπαρχιπυροσβέστη απονέμεται ο βαθμός του Αρχιπυροσβέστη.
γγ. Μετά από δεκατρία (13) έτη στο βαθμό του Αρχιπυροσβέστη απονέμεται ο βαθμός του Πυρονόμου.
3. Οι Πυροσβέστες που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη, δύναται να συμμετέχουν σε εξετάσεις για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη. Οι επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν από τη θέση σε ισχύ του π.δ 44/2016 (Α΄ 68) φοιτούν στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών διάρκειας δέκα (10) μηνών, και μετά την ευδόκιμη αποφοίτησή τους ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες. Οι επιτυχόντες που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τη θέση σε ισχύ του π.δ 44/2016 (Α΄ 68), ονομάζονται Αρχιπυροσβέστες (δίχως τη φοίτησή τους στην ως άνω Σχολή) ταυτόχρονα με τους ανωτέρω και τοποθετούνται ιεραρχικά μετά τον τελευταίο αποφοιτήσαντα, βάσει της σειράς επιτυχίας που κατέλαβαν στις μεταξύ τους.
4. Οι Πυρονόμοι, απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, δύνανται, εφόσον έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη στο βαθμό του Πυρονόμου και επιθυμούν, να εισαχθούν κατόπιν εξετάσεων στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του Αντιπυράρχου για κάλυψη οργανικών θέσεων. Για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος περί προαγωγών Αξιωματικών.