- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 113 – Γενικά τυπικά προσόντα Αξιωματικών

1. Τα γενικά τυπικά προς προαγωγή προσόντα συνιστώνται στον ελάχιστο χρόνο υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας ως αξιωματικού.
2. Ο κατά βαθμό ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Αξιωματικών γενικών καθηκόντων αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας αυτών ως Αξιωματικών, καθορίζεται ως εξής:
α. Οι Αξιωματικοί που προσλαμβάνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα με το π.δ. 44/2016 (Α΄68) προάγονται, εφόσον συμπληρώσουν κατά το έτος κρίσης τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό, ως εξής:
αα. Ανθυποπυραγός: Τέσσερα (4) έτη στο βαθμό.
ββ. Υποπυραγός: Πέντε (5) έτη στο βαθμό.
γγ. Πυραγός: Έξι (6) έτη στο βαθμό ή δεκατέσσερα (14) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία πέντε (5) έτη στο βαθμό.
δδ. Επιπυραγός: Έξι (6) έτη στο βαθμό ή είκοσι (20) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία πέντε (5) έτη στο βαθμό.
εε. Αντιπύραρχος: Έξι (6) έτη στο βαθμό ή εικοσιπέντε (25) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία πέντε (5) έτη στο βαθμό.
στστ. Πύραρχος: Τρία (3) έτη στο βαθμό ή εικοσιοκτώ (28) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία δύο (2) έτη στο βαθμό.
ζζ. Αρχιπύραρχος: Δύο (2) έτη στο βαθμό ή τριάντα έτη (30) συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία ένα (1) έτος στο βαθμό.
ηη. Υποστράτηγος: Τρία έτη (3) ως ανώτατος αξιωματικός, από τα οποία ένα (1) έτος στο βαθμό.
β. Οι Αξιωματικοί που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν από τη θέση σε ισχύ του π.δ 44/2016 (Α΄ 68), καθώς και οι Αξιωματικοί που προσλαμβάνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα με το π.δ 127/2016 (Α΄ 226) προάγονται, εφόσον συμπληρώσουν κατά το έτος κρίσης, τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό, ως εξής:
αα. Ανθυποπυραγός: Τρία (3) έτη στο βαθμό.
ββ. Υποπυραγός: Τέσσερα (4) έτη στο βαθμό.
γγ. Πυραγός: Πέντε (5) έτη στο βαθμό ή δέκα (10) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία δυο (2) έτη στο βαθμό.
δδ. Επιπυραγός: Πέντε (5) έτη στο βαθμό ή δεκαεπτά (17) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία τρία (3) έτη στο βαθμό.
εε. Αντιπύραρχος: Τέσσερα (4) έτη στο βαθμό ή δεκαοκτώ (18) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, από τα οποία δυο (2) έτη στο βαθμό.
στστ. Πύραρχος: Δύο (2) έτη πραγματικής άσκησης καθηκόντων στο βαθμό.
ζζ. Αρχιπύραρχος: Δύο (2) έτος πραγματικής άσκησης καθηκόντων στο βαθμό.
ηη. Υποστράτηγος: Ένα (1) έτος στο βαθμό.
3. Ο κατά βαθμό ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Αξιωματικών ειδικών καθηκόντων, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό και με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας αυτών ως Αξιωματικών, καθορίζεται ως εξής:
αα. Ανθυποπυραγός τρία (3) έτη.
ββ. Υποπυραγός τέσσερα (4) έτη.
γγ. Πυραγός πέντε (5) έτη.
δδ. Επιπυραγός πέντε (5) έτη.
εε. Αντιπύραρχος τέσσερα (4) έτη στο βαθμό.
στστ. Πύραρχος τέσσερα (4) έτη στο βαθμό.
ζζ. Αρχιπύραρχος τρία (3) έτη στο βαθμό.