- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 109 – Κατάσταση Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.)

1. Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.) είναι η κατάσταση στην οποία τίθενται α) μέχρι τη συμπλήρωση τεσσαρακονταετούς συντάξιμης υπηρεσίας, οι Πύραρχοι που για δύο φορές παραλείπονται κατά τις τακτικές κρίσεις για την επιλογή στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και β) όσοι Πύραρχοι ανεπιτυχώς ολοκληρώνουν τη δοκιμασία και τον έλεγχο του υπό στοιχείου γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 116.
2. Οι τιθέμενοι στην κατάσταση Ε.Ο.Θ. δεν εκτελούν μάχιμη υπηρεσία αλλά αμιγώς διοικητικά καθήκοντα, δεν δύνανται να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, κρίνονται κάθε έτος μέχρι το έτος συμπληρώσεως της τεσσαρακονταετούς συντάξιμης υπηρεσίας τους, οπότε και αποστρατεύονται αυτοδικαίως, σύμφωνα με τις κείμενες περί αποστρατείας διατάξεις, προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό.
3. Οι ανωτέρω εμπίπτουν σε όλες τις κείμενες διατάξεις της πυροσβεστικής νομοθεσίας, με εξαίρεση όσων απορρέουν και αφορούν στην άσκηση επιχειρησιακού έργου.
4. Με απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, κατόπιν πέρατος των τακτικών κρίσεων και με εισήγηση Επιτελάρχη, καθορίζονται οι θέσεις εκτέλεσης υπηρεσίας, τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και λοιπά λειτουργικά θέματα των τιθέμενων στην κατάσταση Ε.Ο.Θ.
5. Οι τιθέμενοι στην κατάσταση Ε.Ο.Θ. δύνανται με αίτησή τους και σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής, να τοποθετούνται με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, κατόπιν πρότασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται οι θέσεις εκτέλεσης, τα καθήκοντα, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.