Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων

1. Το πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, για το οποίο τηρείται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων Α.Π.Σ. αντίστοιχη, ανά κατηγορία, επετηρίδα διακρίνεται ως εξής:
Α. Κατηγορία Διοικητικών:
α. Νομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. Νομικού Τμήματος της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
β. Οικονομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Φοροτεχνικών Εφαρμογών, τραπεζικών εφαρμογών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη Λογιστική, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη χρηματοοικονομική, Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
γ. Μηχανικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Αεροναυπηγών, Μηχανολόγων Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών, Πυρομηχανικών και Αρχιτεκτόνων.
Β. Κατηγορία Τεχνικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) του ηλεκτρονικού τομέα ή αντίστοιχου τομέα ή κλάδου των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (Τ.Ε.Λ.) και Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (Ε.Π.Λ.) αντίστοιχα, κάτοχοι τίτλου σπουδών Β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Αμαξωμάτων ή Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Αυτοματισμού Αυτοκινήτων ή ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Αμαξωμάτων ή Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (Τ.Ε.Λ.) ή του τμήματος Ειδίκευσης Κλάδου 13 (Μηχανικός Αυτοκινήτων) ή των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (Ε.Π.Λ.) και έχουν πρακτική εμπειρία σε συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων σε ειδικότητα αντίστοιχη του τίτλου σπουδών τους.
Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού.
Δ. Κατηγορία Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στους οποίους περιλαμβάνονται πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Επιστήμης Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανικών Η/Υ ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Επιστήμης των Επικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρονικού ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής ή πτυχιούχοι Δημόσιας ή αναγνωρισμένης ιδιωτικής Σχολής κατεύθυνσης Ηλεκτρονικών – Επικοινωνιών της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
Ε. Κατηγορία Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, στους οποίους, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα πτητικά μέσα που διαθέτει και συντηρεί η Υπηρεσία, περιλαμβάνονται κάτοχοι κατάλληλου πτυχίου σε ισχύ επαγγελματία χειριστή και κάτοχοι πτυχίου προσωπικού συντηρήσεως αεροπορικού υλικού, που εκδόθηκε ή αναγνωρίσθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
ΣΤ. Κατηγορία Υγειονομικών, στους οποίους περιλαμβάνονται ιατροί ειδικότητας Παθολόγου, Καρδιολόγου, Πνευμονολόγου, Χειρουργού, Ορθοπεδικού, Γενικής Ιατρικής, Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, Οφθαλμιάτρου, Γυναικολόγου, Δερματολόγου, Ακτινοδιαγνώστη, Αναισθησιολόγου – Καταδυτικού Ιατρού, Ιατρού Εργασίας, Ουρολόγου, Ωτορινολαρυγγολόγου και Οδοντιάτρου.
2. Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων όλων των κατηγοριών προέρχονται:
α. Από ιδιώτες που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Πυραγού Ειδικών Καθηκόντων όσον αφορά στους ιατρούς και με το βαθμό του Υποπυραγού Ειδικών Καθηκόντων όσον αφορά στους λοιπούς Αξιωματικούς. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ύστερα από γραπτές εξετάσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων και τα σχετικά με την υγειονομική εξέταση αυτών ζητήματα, η διαδικασία κατάταξης, τα σχετικά με την εκπαίδευσή τους ζητήματα, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Από μετάταξη πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων που διαθέτουν έναν από τους αναφερόμενους στην παρ. 1 του παρόντος τίτλο σπουδών και επιθυμούν να μεταταγούν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και ειδικότητα. Στην περίπτωση αυτή καταρτίζεται ενιαίος πίνακας επιτυχόντων κατά κατηγορία και ειδικότητα. Οι Αξιωματικοί μετατάσσονται στην αντίστοιχη κατηγορία Αξιωματικών ειδικών καθηκόντων με το βαθμό που κατέχουν, όχι όμως κατώτερο από το βαθμό του Υποπυραγού, οι δε Πυρονόμοι, Αρχιπυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Στην κατηγορία Υγειονομικών όπου ως εισαγωγικός βαθμός προβλέπεται ο βαθμός του Πυραγού, η μετάταξη γίνεται με το βαθμό αυτό, εφόσον ο μετατασσόμενος διαθέτει την προβλεπόμενη ειδικότητα. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων προς μετάταξη, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ. Από αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, όσον αφορά στους ιατρούς, οδοντιάτρους και ψυχολόγους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις.
δ. Από τη βαθμολογική εξέλιξη του πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων της επόμενης παραγράφου.
3. Το χαμηλόβαθμο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων κατηγορίας Διοικητικών, Τεχνικών, Πλοηγών – Μηχανικών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων προέρχεται:
α. Από ιδιώτες που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων, πλην των τεχνικών αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Πυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2α, καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ύστερα από γραπτές εξετάσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων και τα σχετικά με την υγειονομική εξέταση αυτών ζητήματα, η διαδικασία κατάταξης, τα σχετικά με την εκπαίδευσή τους ζητήματα, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Από μετάταξη πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων που διαθέτουν έναν από τους αναφερόμενους στην παρ.1 του παρόντος τίτλο σπουδών και επιθυμούν να μεταταγούν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και ειδικότητα. Το ως άνω πυροσβεστικό προσωπικό εντάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων με το βαθμό που κατέχει. Οι Πυροσβέστες και Υπαρχιπυροσβέστες που μετατάσσονται σε ειδικότητες με εισαγωγικό βαθμό Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων, εντάσσονται με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2β, καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων προς μετάταξη, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 21:00 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Στο άρθρο 101 1E δεν περιγράφεται τι προβλέπει ο νόμος για την εξέλιξη των Ήδη Ειδικών Καθηκόντων Πυρονόμους Υπαξιωματικούς (αυτοί που έχουν μεταταχθεί σε προγενέστερο χρόνο θα ήθελα να προτείνω την πρόβλεψη που έγινε αντίστοιχα με την πληροφορική πριν από ενάμισι χρόνο Π.Δ 67 17 Ιουλίου 2018
    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
    (Έχοντας υπόψη τις Διατάξεις
    Του Ν.2800/2000 Άρθρο 25
    Του Π.Δ 103/2001 Προσόντα ιπτάμενου προσωπικού Άρθρο 1 παρ. α, β, γ, δ, ε ,στ ,ζ . Άρθρο 2
    Σύμφωνα με την τροποποίηση της υπ αριθ. 58019 Φ. 109.1/04-01-2007 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας και οικονομικών <>( ΑΔΑ: ΒΕΧΟΙ-109 ) Άρθρο 21 Γενικά Προσόντα Ιπτάμενου Προσωπικού.
    Τον Ν.4249 /2014 σύμφωνα με το Άρθρο 74 παρ 4 β΄ .
    Οι προκύπτουσες λοιπές κενές θέσεις Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων Χ.Α και του Κλάδου Τεχνικών στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του πυροσβεστικού Σώματος δύνανται να καλύπτονται από ιδιώτες χειριστές και Τεχνικούς Αεροσκαφών πτυχιούχους σύμφωνα με τις παραπάνω ισχύουσες διατάξεις για την κατάταξη πτυχιούχων , ως δοκίμων Ανθποπυραγών . Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς αυτούς έχουν και οι Πυροσβεστικοί υπάλληλοι που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα , εκτός ορίου ηλικίας και οι οποίοι, εφόσον επιτύχουν ονομάζονται Ανθυποπυραγοί Ειδικών Υπηρεσιών )

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 20:07 | ΓΙΏΡΓΟΣ Σ

    Υπάρχουν κάνα δυο συνάδελφοι που ζητάνε την αυξηση της υπηρεσίας ακόμα και στα 4 χρόνια, αυτοί όμως δεν κανουν ούτε λόγο για όριο ηλικίας που είναι από ιδιώτες 35 και από μεταταξη 40.εγώ διαφωνώ με το όριο ηλικίας διότι ενδεχομένως αφήνει κάποιους συναδέλφους έκτος,αλλά μην ερμηνεύουμε κάποια πράγματα κατά το δοκούν,όπως και για την ξένη γλώσσα στη σχολή κάναμε ειδικο μάθημα για ναυτικούς όρους από τα αγγλικά στα ελληνικά που ένας που έχει lower δεν έχει κάνει την ναυτική ορολογία. Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 19:24 | Σταυρόπουλος Ανδρέας

    Άρθρο 101/παράγραφος 1.Ε
    Προτείνεται να συμπεριληφθούν στην κατηγορία Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, εκτός από τους κατόχους πτυχίου προσωπικού συντηρήσεως αεροπορικού υλικού, που εκδόθηκε ή αναγνωρίσθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι κάτοχοι τίτλου σπουδών Β’ Κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), με ειδικότητα Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών, αντίστοιχα με την παράγραφο 1.Β του ίδιου άρθρου, κατηγορία Τεχνικών.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 14:46 | ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ Γ.

    Ειναι αβάσιμο να ζητήται θαλάσσια προϋπηρεσία σε ήδη πιστοποιημένους πτυχιούχους την στιγμή που σε καμία άλλη ειδικότητα δεν απαιτητηται,και αντιβαίνει στον ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κάποιον με ίδια προσόντα που προηγουμενα χρονια άλλους τους τοποθετείς ΠΚ-ΠΜ απευθείας στο βαθμό του Ανθυποπυραγου και άλλους αφήνεις απλά στο βαθμό του Πυροσβέστη.
    Επίσης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα ο Κυβερνήτης και ο Μηχανικός ενός πλοίου να είναι κατώτερος και από το πλήρωμα του.Ειναι Αξιωματικός.
    Σαφώς οι τίτλοι επαγγελματικών σχολών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν είναι ισότιμοι με τους τίτλους των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (τριτοβάθμια εκπαίδευση).
    Ούτε στο Lower ούτε στο Proficiency σου μαθαίνουν όρους ναυτικούς και ιδίως μηχανολογικους που μαθαίνεις στις ΑΕΝ και χρήζουν αναγκαίοι για την καλή λειτουργία του πλοίου.
    Και δεν χρειάζεται κάποιο άλλο παραπάνω χαρτί που να σε καθιστά ικανό για την δουλειά και τα καθήκοντα στα οποία είσαι ορισμένος απο το Δίπλωμα Πλοιάρχου και Μηχανικού αντίστοιχα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 14:48 | Γιαλιτακης Γ

    Ειναι αβάσιμο να ζητήται θαλάσσια προϋπηρεσία σε ήδη πιστοποιημένους πτυχιούχους την στιγμή που σε καμία άλλη ειδικότητα δεν απαιτητηται,και αντιβαίνει στον ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κάποιον με ίδια προσόντα που προηγουμενα χρονια άλλους τους τοποθετείς ΠΚ-ΠΜ απευθείας στο βαθμό του Ανθυποπυραγου και άλλους αφήνεις απλά στο βαθμό του Πυροσβέστη.
    Επίσης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα ο Κυβερνήτης και ο Μηχανικός ενός πλοίου να είναι κατώτερος και από το πλήρωμα του.Ειναι Αξιωματικός.
    Σαφώς οι τίτλοι επαγγελματικών σχολών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν είναι ισότιμοι με τους τίτλους των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (τριτοβάθμια εκπαίδευση).Δυστυχώς το προφανές εδώ το αγνοεί ο συντάκτης του άρθρου 101 παράγραφος 1.
    Ούτε στο Lower ούτε στο Proficiency σου μαθαίνουν όρους ναυτικούς και ιδίως μηχανολογικους που μαθαίνεις στις ΑΕΝ και χρήζουν αναγκαίοι για την καλή λειτουργία του πλοίου.
    Και δεν χρειάζεται κάποιο άλλο παραπάνω χαρτί που να σε καθιστά ικανό για την δουλειά και τα καθήκοντα στα οποία είσαι ορισμένος απο το Δίπλωμα Πλοιάρχου και Μηχανικού αντίστοιχα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 12:33 | Γιαλιτακης Γ

    Είναι αβάσιμο να ζητήται θαλάσσια προϋπηρεσία σε ήδη πιστοποιημένους πτυχιούχους την στιγμή που σε καμία άλλη ειδικότητα δεν απαιτητηται,και αντιβαίνει στον ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κάποιον με ίδια προσόντα που προηγουμενα χρονια άλλους τους τοποθετεί ΠΚ-ΠΜ απευθείας στο βαθμό του Ανθυποπυραγου και άλλους αφήνεις απλά στο βαθμό του Πυροσβέστη.
    Επίσης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα ο Κυβερνήτης και ο Μηχανικός ενός πλοίου να είναι κατώτερος και από το πλήρωμα του.Ειναι Αξιωματικός.
    Σαφώς οι τίτλοι επαγγελματικών σχολών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν είναι ισότιμοι με τους τίτλους των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (τριτοβάθμια εκπαίδευση).Δυστυχώς το προφανές εδώ το αγνοεί ο συντάκτης του άρθρου 101 παράγραφος 1.
    Ούτε στο Lower ούτε στο Proficiency σου μαθαίνουν όρους ναυτικούς και ιδίως μηχανολογικους που μαθαίνεις στις ΑΕΝ και χρήζουν αναγκαίοι για την καλή λειτουργία του πλοίου.
    Και δεν χρειάζεται κάποιο άλλο παραπάνω χαρτί που να σε καθιστά ικανό για την δουλειά και τα καθήκοντα στα οποία είσαι ορισμένος απο το Δίπλωμα Πλοιάρχου και Μηχανικού αντίστοιχα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 12:10 | Βίλλιας Μιχάλης

    Τα 3 έτη θαλάσσιας προϋπηρεσίας κακός απαιτούνται, αναφερόμενος στης εξής λογική. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εισέρχεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού αμέσως μετά την Τρίτη λυκείου δλδ στα 18 του χρόνια ηλικιακά. Η διάρκεια της Σχολής είναι 4 έτη (χωρίς φυσικά να χάσεις κάποιο έτος). Αμέσως είμαστε στα 22 χρόνια.
    14μηνες στρατιωτική θητεία ή 19 μήνες στρατιωτική θητεία όσοι υπηρετούσαν ως έφεδροι αξιωματικοί (να υπολογίσουμε μέσα σε όλο αυτό ότι για να στρατευτείς στην αμέσως επόμενη σειρά θα πρέπει να έχεις κόψει την αναβολή τουλάχιστον 4-5 μήνες πριν σε καλέσουν στο στρατό. Άρα 14μηνες θητεία + 4-5 μήνες η αναμονή ή 19 μήνες θητεία (έφεδροι αξιωματικοί)+ 4-5 αναμονή. Άρα συζητάμε για 18-19 μήνες η πρώτη περίπτωση ή 23-24 μήνες η δεύτερη περίπτωση.
    Αμέσως μόλις εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις θα πρέπει να γραφτείς στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού ώστε να ξεκινήσεις με το επόμενο διαθέσιμο σχολείο. Τα προαπαιτούμενα σχολεία ώστε να είσαι κατάλληλος αξιωματικός είναι τα 1) GMDSS (όργανα επικοινωνιών του πλοίου), 2) GENERAL OPERATOR, 3) SHIP SECURITY OFFICER, 4) TANKER SAFETY ή RO RO PASSENGER (ανάλογα κατά περίπτωση τα πλοία στα οποία θα ταξιδέψει καποιος), 5) ECDIS (ηλεκτρονικοί χάρτες) .
    Για να εκπληρωθούν αυτά τα 5 προαπαιτούμενα σχολεία θέλεις το λιγότερο 1 χρόνο αν λάβουμε υπόψιν και το χρόνο που απαιτούν οι ιατρικές εξετάσεις των αξιωματικών, την έκδοσης visas ώστε να μπορέσεις να ταξιδέψει σε χώρες όπως Αμερική. Επίσης τα εμβόλια για τις τρίτες χώρες ( κίτρινου πυρετού).
    Άρα 22 ετών + 18-19 ή 23-24 μήνες θητεία + 12 μήνες προαπαιτούμενα σχολεία υπολογίζουμε 24-25 ετών. Σε αυτά να υπολογίσουμε τα 3 έτη προϋπηρεσίας πουζητάει η πυροσβεστική. Για να εκπληρωθούν τα θαλάσσια 6μηνα απαιτούν 6 μήνες μέσα στο πλοίο και 4-6 μήνες έξω. Άρα για να συμπληρωθούν 3 έτη (6 εξάμηνα) θαλάσσιας προϋπηρεσίας απαιτούν 24 μήνες επιπλέον (υπολογίζοντας δλδ 4 μήνες ότι είσαι εκτός πλοίου ) 4×6=24.
    Αν υπολογίσουμε ότι κάποιοι είναι 6 τότε 6×6=36.
    Άρα συνοψίζοντας και κλείνοντας 25 ετών +3 θαλάσσια προϋπηρεσία + 24μήνες (με 4μηνο ή 36 με εξάμηνο) το σύνολο μας κάνει 30-31 ετών.
    Για να εισέλθουν στο Πυροσβεστικό Σώμα οι πτυχιούχοι της προκύρηξης το όριο ήταν 29 ετών. Άρα πως θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στην πυροσβεστική αφού θα έχουμε περάσει το όριο.

  • 9 Ιανουαρίου 2020, 12:34 | Πάνος Ζαμ

    Τα 3 έτη θαλάσσιας προϋπηρεσίας κακός απαιτούνται, αναφερόμενος στης εξής λογική. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εισέρχεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού αμέσως μετά την Τρίτη λυκείου δλδ στα 18 του χρόνια ηλικιακά. Η διάρκεια της Σχολής είναι 4 έτη (χωρίς φυσικά να χάσεις κάποιο έτος). Αμέσως είμαστε στα 22 χρόνια.
    14μηνες στρατιωτική θητεία ή 19 μήνες στρατιωτική θητεία όσοι υπηρετούσαν ως έφεδροι αξιωματικοί (να υπολογίσουμε μέσα σε όλο αυτό ότι για να στρατευτείς στην αμέσως επόμενη σειρά θα πρέπει να έχεις κόψει την αναβολή τουλάχιστον 4-5 μήνες πριν σε καλέσουν στο στρατό. Άρα 14μηνες θητεία + 4-5 μήνες η αναμονή ή 19 μήνες θητεία (έφεδροι αξιωματικοί)+ 4-5 αναμονή. Άρα συζητάμε για 18-19 μήνες η πρώτη περίπτωση ή 23-24 μήνες η δεύτερη περίπτωση.
    Αμέσως μόλις εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις θα πρέπει να γραφτείς στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού ώστε να ξεκινήσεις με το επόμενο διαθέσιμο σχολείο. Τα προαπαιτούμενα σχολεία ώστε να είσαι κατάλληλος αξιωματικός είναι τα 1) GMDSS (όργανα επικοινωνιών του πλοίου), 2) GENERAL OPERATOR, 3) SHIP SECURITY OFFICER, 4) TANKER SAFETY ή RO RO PASSENGER (ανάλογα κατά περίπτωση τα πλοία στα οποία θα ταξιδέψει καποιος), 5) ECDIS (ηλεκτρονικοί χάρτες) .
    Για να εκπληρωθούν αυτά τα 5 προαπαιτούμενα σχολεία θέλεις το λιγότερο 1 χρόνο αν λάβουμε υπόψιν και το χρόνο που απαιτούν οι ιατρικές εξετάσεις των αξιωματικών, την έκδοσης visas ώστε να μπορέσεις να ταξιδέψει σε χώρες όπως Αμερική. Επίσης τα εμβόλια για τις τρίτες χώρες ( κίτρινου πυρετού).
    Άρα 22 ετών + 18-19 ή 23-24 μήνες θητεία + 12 μήνες προαπαιτούμενα σχολεία υπολογίζουμε 24-25 ετών. Σε αυτά να υπολογίσουμε τα 3 έτη προϋπηρεσίας πουζητάει η πυροσβεστική. Για να εκπληρωθούν τα θαλάσσια 6μηνα απαιτούν 6 μήνες μέσα στο πλοίο και 4-6 μήνες έξω. Άρα για να συμπληρωθούν 3 έτη (6 εξάμηνα) θαλάσσιας προϋπηρεσίας απαιτούν 24 μήνες επιπλέον (υπολογίζοντας δλδ 4 μήνες ότι είσαι εκτός πλοίου ) 4×6=24.
    Αν υπολογίσουμε ότι κάποιοι είναι 6 τότε 6×6=36.
    Άρα συνοψίζοντας και κλείνοντας 25 ετών +3 θαλάσσια προϋπηρεσία + 24μήνες (με 4μηνο ή 36 με εξάμηνο) το σύνολο μας κάνει 30-31 ετών.
    Για να εισέλθουν στο Πυροσβεστικό Σώμα οι πτυχιούχοι της προκύρηξης το όριο ήταν 29 ετών. Άρα πως θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στην πυροσβεστική αφού θα έχουμε περάσει το όριο.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 18:03 | Ηλιας

    Στο άρθρο 101 2β δεν περιγράφεται τι προβλέπει ο νόμος για την εξέλιξη των Ήδη Ειδικών Καθηκόντων Πυρονομους Υπαξιωματικούς (αυτοί που έχουν μεταταχθεί σε παρελθοντικο χρόνο )

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 18:54 | Μ.Τ.

    Οσο αναφορα στους πλοηγους κυβερνητες και μηχανικους,θα πρεπει σαφως να δοθει προτεραιοτητα στους διπλωματουχους που υπηρετουν ηδη στο Σωμα.Η τριετη θαλασσια προυπηρεσια δεν θα πρεπει να ειναι κριτηριο στους ηδη πυροσβεστες.Αυξηση των οργανικων θεσεων για σωστη λειτουργια των Πυροσβεστικων Λιμενικων Σταθμων.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 17:07 | Γιώργος Παπ

    Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων, 1. Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών
    Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε κάτι τόσο σημαντικό και να πω την γνώμη μου έγγραφα, για το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και για την χώρα όπως είναι η κάλυψη κενών θέσεων σε Πλοηγούς Κυβερνήτες και Μηχανικούς. Επειδή τους υπαλλήλους τους πληρώνει ο Ελληνικός λαός, πιστεύω πως το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να προάγει ανθρώπους άξιους και δουλεμένους επάνω στον κλάδο, μιας και η ειδικότητα και των δύο κατηγοριών, θέλει εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο. Το Πυροσβεστικό Σώμα απ’ όσο ξέρω δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα να κάνει αξιωματικούς καλά παιδιά. Όσοι απέτυχαν σαν Ναυτικοί (Κυβερνήτες και Μηχανικοί) με 6 μήνες και ένα χρόνο υπηρεσία(είτε δε τους άρεσε η δουλειά είτε τους έδιωξαν σα μη ικανούς) δεν μπορούν τώρα να πάρουν την εμπειρία και να συνεργαστούν με ανθρώπους της δουλειάς.
    Θα πρότεινα λοιπόν να αυξηθούν τα ελάχιστα έτη από τρία (3), σε τέσσερα (4) εφόσον υπολογίζεται σε αυτά και η υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Σας ευχαριστώ πολύ !

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 17:59 | Μ.Τ.

    Αναφερομενος στον κλαδο των πλοηγων μηχανικων και κυβερνητων εχω να προτεινω να μπορουν ολοι οι αποφοιτοι εμπορικου ναυτικου και ισοτιμων σχολων να λαβουν μερος σε μια μελλοντικη προκηρυξη.Οι υποψηφιοι μετεπειτα να μοριοδοτουνται αναλογα με την θαλασσια προυπηρεσια και την αρχαιοτητα στο Π.Σ.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 14:02 | Γιώργος

    Ούτε στο Lower ούτε στο Proficiency σου μαθαίνουν όρους ναυτικούς και ιδίως μηχανολογικους που μαθαίνεις στις ΑΕΝ και χρήζουν αναγκαίοι για την καλή λειτουργία του πλοίου.
    Και δεν χρειάζεται κάποιο άλλο παραπάνω χαρτί που να σε καθιστά ικανό για την δουλειά και τα καθήκοντα στα οποία είσαι ορισμένος απο το Δίπλωμα Πλοιάρχου και Μηχανικού αντίστοιχα του Υπουργείου Ναυτιλίας.
    Είναι αβάσιμο να ζητήται θαλάσσια προϋπηρεσία σε ήδη πιστοποιημένους πτυχιούχους την στιγμή που σε καμία άλλη ειδικότητα δεν απαιτητηται,και αντιβαίνει στον ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κάποιον με ίδια προσόντα που προηγουμενα χρονια άλλους τους τοποθετείς ΠΚ-ΠΜ απευθείας στο βαθμό του Ανθυποπυραγου και άλλους αφήνεις απλά στο βαθμό του Πυροσβέστη.
    Επίσης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα ο Κυβερνήτης και ο Μηχανικός ενός πλοίου να είναι κατώτερος και από το πλήρωμα του.Ειναι Αξιωματικός.
    Σαφώς οι τίτλοι επαγγελματικών σχολών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν είναι ισότιμοι με τους τίτλους των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (τριτοβάθμια εκπαίδευση).Δυστυχώς το προφανές εδώ το αγνοεί ο συντάκτης του άρθρου 101 παράγραφος 1.

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 14:51 | ΖΗΣΗΣ

    Θα επιθυμουσα να διορθωθουν οι παραλειψεις και οι αδικιες προηγουμενων ετων.Εχουμε προσληφθει με προσοντα καταταξης και ειδικοτητας πλοηγων και αντι για αυτου εκτελουμε καθηκοντα αναλογων των περιστασεων το οποιο δεν γινεται πουθενα αλλου αυτο σε ολο τον δημοσιο τομεα.Ενω στα επισημα καθηκοντα μας αναγνωριζομαστε ως πυροσβεστες γενικων υπηρεσιων ηδη αρκετοι απο εμας σε σταθμους οπου υπαρχει μεγαλυτερη αναγκη λογω ελλειψης προσωπικου,απο το 2017 εκτελουμε καθηκοντα Αξιωματικων Πλοηγών λογω τυπικων προσοντων και γνωσεων του αντικειμενου συμφωνα με το ΦΕΚ Β 4748 χωρις καμια βαθμολογικη και μισθολογικη ανταμοιβη.
    Η μετάταξη των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη και που έχουν προσληφθεί με τα εν λόγω προσόντα (Πλοηγοί Κυβερνήτες και Πλοηγοί Μηχανικοί) αποτελεί μονόδρομο και να διορθωθει αυτη η αδικια που υφισταται μεχρι σημερα.Σας ευχαριστω

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 14:12 | Πέτρος Κ.

    Καλησπέρα,
    Όσο αφορά το θέμα τόν πλοηγών θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει απαξίωση εδώ και κάποια χρόνια..δεν θέλω να φανταστώ από πού προέρχεται και ούτε να ασχοληθώ και παραπάνω.
    Αυτό πού θέλω να τονίσω είναι η απλή λογική..
    Τα λιμάνια είναι απαξιωμενα γιατί όντας πρώην ναυτικός έχω εικόνα λιμανιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
    Εφόσον θέλουμε να λεγόμαστε ευρώπη.θα πρέπει να επανδρωσουμε αυτούς τούς σταθμούς με προσωπικό που μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα και τι πιο λογικό να γίνει η μετάταξη πυροσβεστών που κατέχουν αυτή την ειδικότητα σε θέσεις πού μπορούν να βοηθήσουν… είμαι πυροσβέστης γενικών υπηρεσιών, κάτοχος διπλώματος ανθυποπλοιαρχου και δεν μπορώ να ασκήσω αυτά τα οποία διορίστηκα για να προσφέρω, ώντας έρμαιο αποφάσεων του παρελθόντος, αναμένω να μου αναγνωριστεί το παρελθόν (πτυχίο) και είναι υ ποχρέωση δικιά σάς να γίνει…η 3ετης προϋπηρεσία που αναφέρεται αποτρέπει αυτήν την λογική.
    Είναι χρέος σάς εφόσον θέλετε να αλλάξετε προς το καλό το σώμα.να διευκολύνετε την απορρόφηση όλων εμάς που άδικος εδώ καί καιρό είμαστε παροπλισμενοι σε ένα καθεστώς παρελθόντικο.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σάς…

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 13:02 | Σαββας

    Καλησπερα!θα ηθελανα προσθεσω οτι με την σειρα των 725 ατομων εχουν μπει 20 ατομα πλοηγοι μηχανικοι και 15 ατομα πλοηγοι κυβερνητες!τα ατομα με αυτα τα προσοντα που βρισκονται ηδη μεσα στο αωμα διαθετουν και την εμπειρια οσον αφορα τις φωτιες και την εμπειρια των καραβιων των πυροσβεστικων σταθμων διοτι ειναι μοιρασμενοι στους πυροσβεστικους σταθμους!σαν οργανικη θεση κακως διαθετουν οργανικη θεση πυροσβεστη γενικων καθηκοντων διοτι θα επρεπε ηδη να ειναι αξιωματικοι ειδικων υπηρεσιων.να αυξηθουν τα οργανικα κενα των εκαστοτε υπηρεσιων διοτι δεν υπαρχουν αξιωματικοι και να γινει η ματεταξη αυτων ωστε να καλυφθουν οι θεσεις και να λειτουργησουν οι σταθμοι κανονικα..
    Σας ευχαριστω!

  • 8 Ιανουαρίου 2020, 13:41 | Ιωάννης Παπάς

    Με βάση τα Π.Δ. και τα άρθρα που έχουν γραφτεί από τους υπόλοιπους σχολιαστές εδώ, θα πρέπει το υπουργείο να αποσύρει τα 3 έτη θαλάσσιας προϋπηρεσίας. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κατανοήσει απόλυτα τον κίνδυνο που ελλοχεύει τον κλάδο των πλοηγών, οι μέχρι πρότινος υπουργικές αποφάσεις, που απέκλειαν κάθε δυνατότητα και περιόρισαν όλα τα προγενέστερα χρόνια τον αριθμό των πλοηγών.Η ασφάλεια των λιμένων και των πλοίων της χώρας, βασίζεται στους επιχειρησιακά αξιόμαχους και οι ΠΛΟΗΓΟΙ (Κυβερνήτες & Μηχανικοί) επιβάλλεται στο σύνολό τους, να συντηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν την οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί. Από τη στιγμή που το κράτος εκδίδει πτυχία, μέσω των αναγνωρισμένων σχολών του, οφείλει να αποκαταστήσει το προσωπικό το οποίο είναι απόφοιτο αυτών των σχολών. Αρχικά θα πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των Πλοηγών (Κυβερνητών & Μηχανικών), ώστε να μεταταχθούν εσωτερικά υπαλληλοι ήδη υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα, απόφοιτοι Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Οι ελλείψεις είναι αρκετές, αν λάβετε υπόψιν ότι από το 2006 οι Λιμενικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα Πυροσβεστικά Πλοιάρια δεν έχουν κάνει προσλήψεις. Θα πρέπει να δοθούν πίσω οι οργανικές θέσεις των Πλοηγών, που άτυπα δόθηκαν στους κλάδους των Γενικών Υπηρεσιών.
    Μείζων θέμα είναι και η επαναλειτουργία του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού της Καβάλας, που με βάση την Κ.Υ.Α. ΑΔΑ: Ω3ΜΙ4653ΠΩ-ΖΔΚ (Α.Π.: 3113.10-6/60387/2017) που υπογράφηκε την 22/8/2017 και έχει ισχύ για 3 έτη. Θα πρέπει μέχρι την 22/8/2020 να έχει επαναλειτουργήσει, διότι όπως γνωρίζετε και εσείς το ΤΑΙΠΕΔ από τη στιγμή που παρέχει δωρεάν εγκαταστάσεις στην Πυροσβεστική και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για το άνοιγμα του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού, το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας θα προβεί σε εκμετάλλευση του κτηρίου, ώστε να του αποφέρει και έσοδα. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά σε συναντηση των φορέων της Καβάλας συζητήθηκαν και κατέληξαν στην παραπάνω κερδοφόρα απόφαση.
    Του χρόνου άλλωστε συνταξιοδοτείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Πλοηγών, και οδηγεί τον κλάδο προς διάλυση.
    Οι μετατάξεις όλων των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων και η αναβάθμισή τους σε αξιωματικούς (διότι δεν γίνεται ο κυβερνήτης να ειναι κατώτερος του πληρωματός του-ο καπετανιος έχει πάντοτε την εποπτεία και την ευθύνη για ότι γίνεται στο πλοίο) αποτελούν σωτήρια λύση στο μείζων πρόβλημα της υπηρεσίας.
    Στους υπόλοιπους κλάδους (νομικών, υγειονομικών, πληροφορικής κ.α.) δεν είναι προϋπόθεση η προϋπηρεσία. Εάν δεν δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους για ποια ισότητα-ισονομία μιλάμε

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 21:48 | MD

    Κατά τη διαδικασία μετάταξης Πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων σε Ειδικών Καθηκόντων και στο στάδιο της κατάρτισης ενιαίου πίνακα πτυχιούχων επιτυχόντων κατά κατηγορία και ειδικότητα από τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων του Α.Π.Σ. (παρ.2.β.) προτείνεται η μοριοδότηση της κατοχής του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (3 εξάμηνα φοίτησης).
    Το αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) και την Πυροσβεστική Ακαδημία, είναι απόλυτα συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης και την Aποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.
    Η εθελοντική συμμετοχή από το Πυροσβεστικό προσωπικό στο παραπάνω Μεταπτυχικό Πρόγραμμα είναι μία συνειδητή επιλογή για βελτίωση σε επαγγελματικό επίπεδο και ως τέτοια θα πρέπει να επιβραβευτεί και να ληφθεί υπόψη από Α.Π.Σ.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 21:22 | Παναγιώτης

    Στην κατηγορία διοικητικών αξιωματικών με πτυχίο μηχανικού πολυτεχνείου (πολιτικών/αρχιτεκτόνων/ναυπηγών/μηχανολόγων κ.τ.λ.) δεν πρέπει να ενταχθεί άλλη ειδικότητα όπως οι φυσικοί/χημικοί. Μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο, με διαφορετικές προεκτάσεις και διοικητικά προσόντα και για αυτό το λόγω δεν πρέπει να ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία άλλες ειδικότητες.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 21:38 | Κωνσταντίνος Περ.

    Με βάση το Αρ. Φύλλου 82 26 Μαίου 1994 άρθρο 1 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ (Ρύθμιση θεμάτων Πλοηγών – Κυβερνητών παρ.2) αναφέρει τα προσόντα των Πλοηγών Κυβερνητών που απαλλάσσει από τη θαλάσσια προϋπηρεσία, μόνο όσους υποψηφίους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
    Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και τώρα, όπως στο παρελθόν αξαιρούσε από τη θαλάσσια προϋπηρεσία, τους ήδη υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τουλάχιστον αυτοί που το είχαν ως προσόν κατάταξης, με τα χρόνια που υπηρετούν στους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς εχουν απόδειξη την αξία τους ως Κυβερνήτες και ως Μηχανικοί , κατά περίπτωση. Επισήμως πλέον ασκούν τα εν λόγω καθήκοντα με βάση το ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009.
    Αναμένουμε την αύξηση των οργανικών θέσεων των Πλοηγών Κυβερνητών και Μηχανικών, ώστε να απορροφηθούν ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι που έχουν τα συγκεκριμένα προσόντα για αυτό τον κλάδο.
    Ο αριθμός των Κυβερνητών και των Μηχανικών είναι μικρός γι αυτό και οφείλει το Υπουργείο από τη μεριά του να υποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 18:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν υπάλληλοι όπου έχουν διοριστεί βάση στην ειδικότητα Πλοηγοί Κυβερνήτες-Μηχανικοί Γενικών Υπηρεσιών!!Ορισμένοι Υπάλληλοι κατέχουν δίπλωμα Υποπλοιάρχου,Β΄Μηχανικού με προϋπηρεσία.Είναι Δίκαιο-Σωστό να υπηρετούν ως Αρμενιστές??Πόσο υποβάθμιση ακόμα!!!

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 10:26 | ΓΙΏΡΓΟΣ Σ

    Καλημέρα σας ήθελα να κάνω κι εγώ μια παρατήρηση.η τελευταία προκυρηξη που μπήκαμε στο πυροσβεστικο σωμα με διάφορες ειδικότητες εμείς οι πλοηγοί μηχανικοί-πλοιαρχοι μπήκαμε με κριτήριο ενός έτους θαλάσσιας προϋπηρεσίας και είμαστε εγκλωβισμένοι στο να μην μπορούμε να πάρουμε την ειδικότητα και να είμαστε γενικών καθηκόντων. Θεωρώ ότι εμείς που ειμαστε είδη σε αυτή την κατηγορία να εξαιρεθούμε από τα κριτήρια των τριών χρόνων θαλάσσιας προϋπηρεσίας.δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο αρκετοί συνάδελφοι μας έχουν καλύψει.

  • 7 Ιανουαρίου 2020, 00:56 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφώνος με το άρθρο -Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων- θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι αρκετοί υπάλληλοι δεν πληρούν την τριετή προϋπηρεσία καθώς αν την διέθεταν δεν θα είχαν εισαχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα λόγο ηλικιακού αποκλεισμού.
    Εφόσον είναι κάτοχοι διπλώματος της Α.Ε.Ν (Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού) με βαθμό (Αξιωματικού) όπου ήταν και προσόν εισαγωγής στο Πυροσβεστικό Σώμα,το οποίο άδικα έχει υποβαθμίσει τους εν λόγω υπαλλήλους στον βαθμό του Πυροσβέστη Γενικών Καθηκόντων, που από την άλλοι πλευρά συνάδελφοι στο Λιμενικό Σώμα βρίσκονται στην θέση και στον βαθμό του Αξιωματικού με τα ίδια ακριβώς κριτήρια εισαγγής που απαιτούσε και η Πυροσβεστική.
    Πουθενά σε άλλες ειδικότητες δεν ζητείται η ανάλογη προϋπηρεσία (Εναέρια Μέσα, Τεχνικούς, Υγειονομικούς, Μηχανικούς, Νομικούς κ.α). Εφόσον ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθιστά ικανούς Αξιωματικούς Κυβερνήτες και Μηχανικούς για μεγαλύτερα πλοία από αυτά των Πυροσβεστικών Πλοιαρίων, το ίδιο οφείλει να πράξει και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή την αναγνώριση των συγκεκριμένων Υπαλλήλων σε Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων (Πλοηγοί Κυβερνήτες και Πλοηγοί Μηχανικοί).
    Προτείνεται η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να αφαιρεθεί η τριετία και να αναγνωριστεί το Δίπλωμα πλοιάρχων και Μηχανικών σε όσους το έχουν, έτσι ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις οι οποίες υπάρχουν από το 2006.
    όπως άλλωστε ίσχυε και προγενέστερα, Αρ. Φύλλου 82 26 Μαίου 1994 άρθρο 1 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ (Ρύθμιση θεμάτων Πλοηγών – Κυβερνητών παρ.2) αναφέρει τα προσόντα των Πλοηγών Κυβερνητών που απαλλάσσει μόνον όσους υποψηφίους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα από τη θαλάσσια προϋπηρεσία.
    Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των Κυβερνητών και των Μηχανικών, που κακώς δόθηκαν στο παρελθόν στου Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων. όπως παραχωρήθηκαν τότε, έτσι και πάλι θα πρέπει να επιστρέψουν στους Κυβερνήτες και στους Μηχανικούς ώστε να ενδυναμωθεί και πάλι ο κλάδος με προσωπικό.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 20:59 | Αντωνης

    Κατά την άποψη μου σαν πολίτης αυτής της χώρας, όσον αφορά το Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων, 1. Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, τα κριτήρια σωστά είναι 3 έτη θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του πτυχίου, αλλά μήπως να ζήταγε και κάποιο πτυχίο αγγλικών ανώτερο του Lower μιας και τα Manual των Μηχανών είναι στα Αγγλικά; Και κατά δεύτερον να ήταν αποκλειστικά η Υπηρεσία σε Πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ιδιότητα Κυβερνήτη – Μηχανικού (απόδειξη από το Ναυτικό Φυλλάδιο και μόνο). Άλλωστε αν υπάρχουν άτομα με λιγότερο από 3 έτη, μπορούν να καλύψουν τις θέσεις Βοηθών Μηχανικών στα λιμάνια όπου υπάρχουν Πυροσβεστικά πλοία. Αλλά όχι να μειωθούν τα προαπαιτούμενα έτη και να ορίσουμε Αξιωματικό, άνθρωπο με 1 χρόνο προϋπηρεσία . Κάποιοι έχουν πολλά περισσότερα από 3 χρόνια στο επάγγελμα του Ναυτικού. Γιατί να είναι ισάξιοι με αυτούς που έκαναν ένα εξάμηνο μπάρκο και μετά δούλευαν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το επάγγελμα του Ναυτικού. Όσα χρόνια και να έχει στο Πυροσβεστικό Σώμα ένας Υπάλληλος, δε σημαίνει ότι μπορεί να κυβερνήσει ένα πλοίο ή να εργαστεί στο μηχανοστάσιο σαν Κυβερνήτης Πλοίου – Ά Μηχανικός. Ας κάνει την αρχή το Πυροσβεστικό Σώμα και να πάρει τους καλύτερους από εδώ και πέρα, όπως τους καλύτερους παίρνει και από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 17:30 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ

    Καλησπέρα σας
    Σύμφωνα με το άρθρο προς μετάταξη Ειδικών Καθηκόντων Πλοηγών/Μηχανικών θα ήθελα να σας αναφέρω ότι αρκετοί συνάδελφοι δεν πληρούν την τριετή προϋπηρεσία καθώς δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στο Σώμα λόγω ηλικίας.
    Σας αναφέρω ότι όλοι είμαστε κάτοχοι διπλώματος της Α.Ε.Ν (Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού) με βαθμό (Αξιωματικού) όπου ήταν και προσόν εισαγωγής μας στο Πυροσβεστικό Σώμα,το οποίο άδικα μας έχει υποβαθμίσει στον βαθμό του Πυροσβέστη Γενικών Καθηκόντων, ενώ αντίθετα συνάδελφοι στο Λιμενικό Σώμα βρίσκονται στην θέση και στον βαθμό του Αξιωματικού.
    Θα ήθελα να αναφέρω ότι πουθενά σε άλλες ειδικότητες δεν ζητείται η ανάλογη προϋπηρεσία ( εναέρια μέσα, τεχνικό κ.α). Επίσης σας αναφέρω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μας καθιστά ικανούς Αξιωματικούς Κυβερνήτες και Μηχανικούς για μεγαλύτερα πλοιάρια από αυτά των Πυροσβεστικών Πλοιαρίων.
    Θα θέλαμε λοιπόν να σας προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου να αφαιρεθεί η τριετία και να αναγνωριστεί το δίπλωμα (προσόν εισαγωγής μας) έτσι ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις οι οποίες υπάρχουν από το 2006. Επίσης σας προτείνουμε ότι όσοι συνάδελφοι έχουν το δίπλωμα στον βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου, Υποπλοιάρχου, Πλοιάρχου και οι Μηχανικοί Α,Β,Γ να μεταταγούν στον αντίστοιχο βαθμό Σώματος έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις και να μην υπάρχει καμία αδικία προς τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Θα ήταν σωστό να μετρήσουν και τα χρόνια υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου στο Πυροσβεστικό Σώμα.
    Είναι επιτακτική ανάγκη και η επαναλειτουργία του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού της Καβάλας που με βάση την 7) Κ.Υ.Α. Πυροσβεστικού Σταθμού Καβάλας ΑΔΑ: Ω3ΜΙ4653ΠΩ-ΖΔΚ (Α.Π.: 3113.10-6/60387/2017) που υπογράφηκε την 22/8/2017 και έχει ισχύ για 3 έτη, (ο προαναφερόμενος χώρος θα χρησιμοποιηθεί άνευ ανταλλάγματος και μόνο για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής
    Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς) παρέχει στο Πυροσβεστικό Σώμα τις εν λόγω εγκαταστάσεις δωρεάν όπου θα πρέπει έως την 22/8/2020 να έχει εγκατασταθεί και λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργεί.
    Τέλος θα θέλαμε να αυξήσετε τις οργανικές θέσεις των Ειδικών Καθηκόντων Πλοηγών/Μηχανικών διότι οι ανάγκες του Σώματος είναι μεγάλες.
    Με εκτίμηση
    Σεφεριάδης Ηρακλής

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 13:22 | Αλατάς Μπάμπης

    Από την παρ.1
    περ.Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

    Ο τρόπος διατύπωσης υποδεικνύει ότι από επαγγελματικές σχολές του υπουργείου,που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές,η 1η περίπτωση δηλαδή,ΔΕΝ απαιτείται η θαλάσσια προϋπηρεσία,ενώ στην 2η από τις ακαδημίες εμπ ναυτικού,οι οποίες είναι ανώτερες σχολές,απαιτείται,μιας και ο συντάκτης,χρησιμοποιεί «ή» διαζευκτικό και όχι «και». Εδώ πρόκειται προφανώς για λάθος της διατύπωσης.
    Από την άλλη πλευρά,τα 3 χρόνια θαλάσσιας προϋπηρεσίας,για αυτούς που γνωρίζουν τα του εμπ.ναυτικού,αλλά και τα της πυρόσβεσης,δεν έχουν καμία απολύτως αξία σαν κριτήριο για την επιλογή των καταλληλότερων.
    Αντ’αυτού,προτείνω να ζητείται ως προσόν,να έχει ο υποψήφιος, τουλάχιστον 3ετή προϋπηρεσία ως πυροσβέστης γεν.υπηρεσιών.
    Με τον τρόπο αυτό,μπαίνουν σε αυτές τις θέσεις,συνάδελφοι,που έχουν αναπτύξει πυροσβεστικές ικανότητες,γνωρίζουν το αντικείμενο της πυρόσβεσης και έχουν εμπειρία από κατάσβεση πυρκαγιών.Το πυροσβεστικό σώμα και το δημόσιο,είναι διπλά κερδισμένοι,καθώς ΔΕΝ χρειάζεται να προβαίνουν σε νέες προσλήψεις,αφού θα γίνεται με εσωτερικές μετατάξεις, και θα έχουν προσωπικό εξειδικευμένο από την πρώτη στιγμή.
    Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που συνηγορούν,υπέρ αυτού που λέω,αλλά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ανάπτυξης σε ένα κείμενο διαβούλευσης.
    Ευχαριστώ

    Μπάμπης Α.

  • 6 Ιανουαρίου 2020, 12:07 | Διαμαντης

    Στις Ειδικές Υπηρεσίες δεν περιγράφεται σε κανένα άρθρο και κανένα εδάφιο την διαχείριση του προσωπικού εκείνου το οποίο δε θα μπορεί να εκτέλεση τα καθήκοντα π.χ για λόγους υγείας .Α)παραμένει στην υπηρεσια Ειδικών Καθηκόντων και ποια καθήκοντα εκτελεί ; Β)Μπορεί να επιστρέψει στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων ;διότι το πρόβλημα υγείας θα το επιτρέπει ενώ για τα ειδικά καθήκοντα όχι .Γ)Ο υπάλληλος που θα έχει μεταταχθεί με βάση τα απαραίτητα πτυχία του στην Ειδική υπηρεσια και δεν μπορεί για Ειδικούς λόγους να τα εκτελεί θα μπορεί να επιστρέψει στον Νόμο συμφερόντων του που είναι διαφορετική από την παρούσα πόλη ,δηλαδή Εγω εκτελώ καθηκοντα στην Αττική αλλά ο Νόμος συμφερόντων μου άλλος ,εάν σταματήσω να εκτελώ τα ειδικά καθηκοντα θα επιστρέψω στο νόμο συμφερόντων μου ως Γενικών Καθηκόντων.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 22:40 | Επιπυραγός (10652) Νικόλαος Ηλιόπουλος

    Προτείνεται οι πτυχιούχοι των τμημάτων φυσικής και χημείας να ενταχθούν στην κατηγορία των Διοικητικών μαζί με τους μηχανικούς. Οι πτυχιούχοι των εν λόγω τμημάτων επιτελούν καθήκοντα ιδιαίτερης φύσης, όπως στην υποστήριξη αποφάσεων ΡΒΧΠ (Ράδιο-Βιοχημικού και Πυρηνικού) περιστατικού, τα οποία κρίνονται ως απαραίτητα στη διεξαγωγή και υποστήριξη του πυροσβεστικού έργου, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 22:03 | Επιπυραγός (10652) Νικόλαος Ηλιόπουλος

    Προτείνεται οι μετεωρολόγοι – κλιματολόγοι (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σε Μετεωρολογία, Φυσική Ατμόσφαιρας ή Φυσική Περιβάλλοντος) να ενταχθούν στην κατηγορία των Διοικητικών σε ξεχωριστή ομάδα. Οι εν λόγω επιστήμονες επιτελούν καθήκοντα ιδιαίτερης φύσης, όπως η συνεχής παρακολούθηση του καιρού μέσω ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων από μετεωρολογικούς σταθμούς (Ε.Μ.Υ., Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ιδιωτικούς κλπ), η χρήση προγνωστικών μοντέλων, η συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και η αξιολόγηση των μετεωρολογικών μοντέλων για την εγκυρότερη πρόγνωση και την καλύτερη επιχειρησιακή της αξιοποίηση. Στοιχεία τα οποία κρίνονται ως απαραίτητα στη διεξαγωγή και υποστήριξη του πυροσβεστικού έργου, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 21:45 | Μπάμπης Α.

    Από την παρ.1
    περ.Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

    Ο τρόπος διατύπωσης υποδεικνύει ότι από επαγγελματικές σχολές του υπουργείου,που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές,η 1η περίπτωση δηλαδή,ΔΕΝ απαιτείται η θαλάσσια προϋπηρεσία,ενώ στην 2η από τις ακαδημίες εμπ ναυτικού,οι οποίες είναι ανώτερες σχολές,απαιτείται,μιας και ο συντάκτης,χρησιμοποιεί «ή» διαζευκτικό και όχι «και». Εδώ πρόκειται προφανώς για λάθος της διατύπωσης.
    Από την άλλη πλευρά,τα 3 χρόνια θαλάσσιας προϋπηρεσίας,για αυτούς που γνωρίζουν τα του εμπ.ναυτικού,αλλά και τα της πυρόσβεσης,δεν έχουν καμία απολύτως αξία σαν κριτήριο για την επιλογή των καταλληλότερων.
    Αντ’αυτού,προτείνω να ζητείται ως προσόν,να έχει ο υποψήφιος, τουλάχιστον 3ετή προϋπηρεσία ως πυροσβέστης γεν.υπηρεσιών.
    Με τον τρόπο αυτό,μπαίνουν σε αυτές τις θέσεις,συνάδελφοι,που έχουν αναπτύξει πυροσβεστικές ικανότητες,γνωρίζουν το αντικείμενο της πυρόσβεσης και έχουν εμπειρία από κατάσβεση πυρκαγιών.Το πυροσβεστικό σώμα και το δημόσιο,είναι διπλά κερδισμένοι,καθώς ΔΕΝ χρειάζεται να προβαίνουν σε νέες προσλήψεις,αφού θα γίνεται με εσωτερικές μετατάξεις, και θα έχουν προσωπικό εξειδικευμένο από την πρώτη στιγμή.
    Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που συνηγορούν,υπέρ αυτού που λέω,αλλά δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ανάπτυξης σε ένα κείμενο διαβούλευσης.
    Ευχαριστώ

    Μπάμπης Α.

  • 5 Ιανουαρίου 2020, 13:10 | Παναγιώτης Γ.

    Για την Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών,δεν μπορεί να εξισωθούν οι τίτλοι σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ), με τους πτυχιούχους Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ), που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ήδη από τη σχολή τους (θεωρητική και πρακτική) ως Αξιωματικοί (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ) διότι τα πτυχία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελούν παγκόσμιο αποδεικτικό γνώσεων πιστοποίησης Αξιωματικών, από τον αρμόδιο φορέα της Ελλάδος (Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).
    Άρα δεν θα πρέπει να ζητηθεί θαλάσσια προϋπηρεσία στους πτυχιούχους Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η θαλάσσια προϋπηρεσία θα πρέπει να ζητηθεί στους κατόχους τίτλοι σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής (ΝΑΥΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ), που απλά έχουν ένα απολυτήριο Ναυτικού Λυκείου.
    Όπως και στο Πολεμικό Ναυτικό στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σχολή Αξιωματικών) που αποφοιτώντας έχει λάβει ήδη από τη σχολή την απαραίτητη εκπαίδευση για Κυβερνήτης ή Μηχανικός, με την αποφοίτηση είσαι ήδη έτοιμος να αναλάβεις καθήκοντα, δεν ζητούν επιπλέον θαλάσσια προϋπηρεσία.
    Αντίστοιχα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού του Πολεμικού Ναυτικού πάλι αποφοιτώντας αναλαμβάνεις αμέσως καθήκοντα.
    Και στις 2 περιπτώσεις η κάθε σχολή είτε Αξιωματικών είτε Υπαξιωματικών προετοιμάζει το προσωπικό της για την ανάληψη καθηκόντων μετά την αποφοίτησή τους. Όταν δηλαδή έχεις εκπαιδευτεί στη σχολή ως Δόκιμος Αξιωματικός (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού) με το που αποφοιτήσεις είσαι ήδη έτοιμος και πιστοποιημένος από τον κατάλληλο κρατικό φορέα ώστε να αναλάβεις αμέσως καθήκοντα. Αν πάλι έχεις εκπαιδευτεί στη σχολή ως Δόκιμος Υπαξιωματικός ή κατώτερο πλήρωμα (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και Ναυτικό Λύκειο) με το που αποφοιτήσεις είσαι ήδη έτοιμος και πιστοποιημένος από τον κατάλληλο κρατικό φορέα ώστε να αναλάβεις αμέσως καθήκοντα. Αλλά αν θέλεις να μεταπηδήσεις από τον κλάδο Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού ή απόφοιτων Ναυτικού Λυκείου, στο κλάδο των Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού ή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού αντίστοιχα, εννοείτε πως η προηγούμενη θαλάσσια προϋπηρεσία δεν λογίζεται υπόψιν γιατί μιλάμε για διαφορετικά καθήκοντα (λαμβάνεται υπόψιν μόνο ως συντάξιμη και ως χρόνια προϋπηρεσίας στον φορέα που υπηρετείς). Οπότε πολύ σωστά ζητείται εκ νέου.
    Συμπερασματικά και κλείνωντας, είναι αβάσιμο να ζητείται θαλάσσια προϋπηρεσία, σε ήδη πιστοποιημένους πτυχιούχους.
    π.χ. α) είναι σαν να παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης, αφού έχεις επιτύχει στις εξετάσεις και να σου ζητείται επιπλέον εμπειρία ώστε να μπορέσεις να κυκλοφορήσεις στους δρόμους (υποτίθεται έχεις λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και πέτυχες στις εξετάσεις. Την εμπειρία εννοείτε θα την αποκτήσεις με τον καιρό στο τιμόνι και με την τριβή στο αντικείμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση).
    β) είναι σαν να ζητείται από έναν απόφοιτο Ιατρικής (ως απόφοιτος είναι ήδη πιστοποιημένος) να έχει επιπλέον προϋπηρεσία για να είναι Γιατρός, δηλαδή για έναν κλάδο που έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την ανθρώπινη Ζωή, η οποία κρέμεται στα χέρια του.
    Αν λάβουμε υπόψιν τα παραπάνω , γιατί διαφάνεια συστήματος μιλάμε, αν δηλαδή το ίδιο το κράτος πιστοποιεί απόφοιτους και μετά αναιρεί την ίδια του την πιστοποίηση σε αυτούς, ζητώντας τους και επιπλέον θαλάσσια προϋπηρεσία σε ήδη κατάλληλους, πιστοποιημένους Αξιωματικούς.

    Ο κλάδος των πλοηγών έχει τεράστιες ανάγκες και θα πρέπει να απορροφήσει όλους όσους ήδη υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα (αν και ο αριθμός είναι μικρός, θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα που έχει υποστεί ο κλάδος των πλοηγών) και που έχουν ως προσόν κατάταξης το πτυχίο τους (Πλοηγοί Κυβερνήτες και Μηχανικοί).
    Το Υπουργείο πλέον δείχνει μια πορεία ώστε να αναβαθμίσει τον Κλάδο των πλοηγών και να ενισχυθούν οι ΛΙΜΕΝΙΚΟΊ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΊ και τα ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑΡΙΑ με προσωπικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση όταν το ίδιο το Υπουργείο υποβαθμίζει το προσωπικό του και τον κλάδο του.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 22:14 | Χαράλαμπος

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι ισότιμοι οι τίτλοι των επαγγελματικών σχολών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) σε σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, οφείλεται να εξετάσουμε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ως εξής: «Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, στους οποίους περιλαμβάνονται (ι) κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού, και (ιι) κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τουλάχιστον ετήσια θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 20:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σχετικώς με τον κλάδο των Πλοηγών (Κυβερνητών και Μηχανικών), αναφορικά με τα ακόλουθα:– Αρ. Φύλλου 224 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 12 Σεπτεμβρίου 2005 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3387 Άρθρο 12 »Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» περιέχει το άρθρο 9, που στη παράγραφο 11 αναφέρει ότι απλά με μια αίτηση δύναται να μεταταχθούν οι υπάλληλοι που πληρούν τα προσόντα με βάση το άρθρο 1 παρ. 2 του π.δ. 109/1994 (ΦΕΚ 82 Α’) και το άρθρο 2 παρ. 2 του π.δ. 169/1994 (ΦΕΚ 106 Α’), στο κλάδο των Πλοηγών.– Αρ. Φύλλου 281, 17 Φεβρουαρίου 2009 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 »Κανονισμός λειτουργίας Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών» αναφέρει γενικώς τα καθήκοντα του κλάδου των Πλοηγών και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ΄΄Καθήκοντα Υπάρχου», όπου την 29-12-2017 στο ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009), αναφέρει στο άρθρο 1 παρ.1 τα »Καθήκοντα Υπάρχου όπου τα αναθέτει, χωρίς να μετατάξει στο κλάδο των Πλοηγών το εν λόγω προσωπικό, δηλαδή αναθέτει στο προσωπικό που έχει προσληφθεί ως ειδική κατηγορία κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα (κάτοχοι πτυχίων και προσόν κατάταξης ως Πλοηγός Κυβερνήτης) όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες των Αξιωματικών του κλάδου των Πλοηγών Κυβερνητών, χωρίς τα δικαιώματα και τις απολαβές αυτών. Το εν λόγω προσωπικό έχει αντίστοιχα προσληφθεί με ακριβώς τα ίδια κριτήρια με τους προγενέστερους Αξιωματικούς του κλάδου των Πλοηγών.Αναφορικά με την »τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού», στους ήδη υπηρετούντες δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τους εξής λόγους:1) διότι οι τίτλοι σπουδών που κατέχουν από το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελούν παγκοσμίως αποδεκτό αποδεικτικό γνώσεων και επαρκούς εκπαίδευσης Αξιωματικών επί Πλοίων (Κυβερνητών ή Μηχανικών). Δεν δύναται το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να πιστοποιεί αναγνωρισμένους πτυχιούχους Αξιωματικούς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην αναγνωρίζει τον τίτλο αυτό, αν αν μη τι άλλο είναι αντιφατικό.2) διότι με βάση το Άρθρο 44 – Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ
    Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998 “Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:
    “2.Τα Α’,Β’,Γ’ τάξης διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. Η διάταξη ισχύει για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, για την αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α΄, Β’, Γ’ τάξης με τα πτυχία των A.Τ.Ε.Ι., των αποφοίτων Α.Ε.Ν. που εισήλθαν σε αυτές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.).”
    Από το προαναφερθέν προκύπτει ότι ειδικά για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής τα πτυχία καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι.3) διότι στο παρόν άρθρο που έγκειται Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων »Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων» δεν αναφέρει σε κανένα άλλο κλάδο ελάχιστη προϋπηρεσία (Νομικών, Οικονομικών, Μηχανικών, Τεχνικών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, Υγειονομικών), οπότε αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη απαξίωση των εν λόγω πτυχιούχων, συγκριτικά με τους υπόλοιπους και ιδιαιτέρως με τον κλάδο Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, στον οποίο δεν αναφέρεται προαπαιτούμενη προϋπηρεσία.4) διότι το εν λόγω προσωπικό υπηρετεί ήδη τα εν λόγω χρόνια σε Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και επισήμως πλέον ασκεί τα εν λόγω καθήκοντα με βάση το ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009.Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και αναφορικά με τα πτυχία, δεν θα πρέπει να ληφθεί μόνον υπόψιν ο τίτλος σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και το δίπλωμα Γ’ Πλοιάρχων και Γ’ Μηχανικών (αντίστοιχα), καθ’ ότι δια την απόκτησή του προϋποθέτει περαιτέρω εξειδίκευση γνώσεων στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν (Κέντο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού), αφού προετοιμάζει τους αποφοιτήσας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού σε έτοιμους Αξιωματικούς του Κλάδου Κυβερνητών και Μηχανικών. Διότι άλλο οι πτυχιούχοι που απλά κατέχουν τον τίτλο σπουδών-πτυχίο σχολής και άλλο οι πτυχιούχοι-διπλωματούχοι που είναι κάτοχοι πτυχίου αλλά και διπλώματος Αξιωματικού.5) διότι και προγενέστερα, Αρ. Φύλλου 82, 26 Μαίου 1994 άρθρο 1 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ (Ρύθμιση θεμάτων Πλοηγών – Κυβερνητών παρ.2) αναφέρει τα προσόντα των Πλοηγών Κυβερνητών που απαλλάσσει από τη θαλάσσια προϋπηρεσία, μόνον όσους υποψηφίους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.6) διότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Κυβερνήτης ή ο Μηχανικός ενός σκάφους, να είναι κατώτερος από το πλήρωμα του.Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους (αφού άλλωστε τους έχουν ανατεθεί και επισήμως τα καθήκοντα από την 29-12-2017 στο ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009) αλλά και για του περί δικαίου αισθήματος, οφείλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να τους αναγνωρίζεται ως θαλάσσια προϋπηρεσία τα χρόνια που υπηρετούν στους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς σε όλα τα στελέχη που εμπίπτουν στις διατάξεις της (Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με τα εν λόγω προσόντα) και να τους μετατάξει στο κλάδο των Πλοηγών Κυβερνητών και Μηχανικών ως Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων.Ο κλάδος των Πλοηγών έχει ανάγκη προσλήψεων-μετατάξεων, καθ’ ότι από το 2006 ουδέποτε επανδρώθηκε.
    Η μετάταξη των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη και που έχουν προσληφθεί με τα εν λόγω προσόντα (Πλοηγοί Κυβερνήτες και Πλοηγοί Μηχανικοί), αποτελεί μονόδρομο, ώστε να αποφευχθεί νέα πρόσληψη και να δημιουργηθεί νέα δημόσια δαπάνη, επί του Κρατικού προϋπολογισμού.
    Είναι επιτακτική ανάγκη και η επαναλειτουργία του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού της Καβάλας που με βάση την 7) Κ.Υ.Α. Πυροσβεστικού Σταθμού Καβάλας ΑΔΑ: Ω3ΜΙ4653ΠΩ-ΖΔΚ (Α.Π.: 3113.10-6/60387/2017) που υπογράφηκε την 22/8/2017 και έχει ισχύ για 3 έτη, (ο προαναφερόμενος χώρος θα χρησιμοποιηθεί άνευ ανταλλάγματος και μόνο για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής
    Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς) παρέχει στο Πυροσβεστικό Σώμα τις εν λόγω εγκαταστάσεις δωρεάν όπου θα πρέπει έως την 22/8/2020 να έχει εγκατασταθεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 19:43 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σχετικώς με τον κλάδο των Πλοηγών (Κυβερνητών και Μηχανικών), αναφορικά με τα ακόλουθα:

    – Αρ. Φύλλου 224 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 12 Σεπτεμβρίου 2005 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3387 Άρθρο 12 »Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» περιέχει το άρθρο 9, που στη παράγραφο 11 αναφέρει ότι απλά με μια αίτηση δύναται να μεταταχθούν οι υπάλληλοι που πληρούν τα προσόντα με βάση το άρθρο 1 παρ. 2 του π.δ. 109/1994 (ΦΕΚ 82 Α’) και το άρθρο 2 παρ. 2 του π.δ. 169/1994 (ΦΕΚ 106 Α’), στο κλάδο των Πλοηγών.

    – Αρ. Φύλλου 281, 17 Φεβρουαρίου 2009 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 »Κανονισμός λειτουργίας Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών» αναφέρει γενικώς τα καθήκοντα του κλάδου των Πλοηγών και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ΄΄Καθήκοντα Υπάρχου», όπου την 29-12-2017 στο ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009), αναφέρει στο άρθρο 1 παρ.1 τα »Καθήκοντα Υπάρχου όπου τα αναθέτει, χωρίς να μετατάξει στο κλάδο των Πλοηγών το εν λόγω προσωπικό, δηλαδή αναθέτει στο προσωπικό που έχει προσληφθεί ως ειδική κατηγορία κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα (κάτοχοι πτυχίων και προσόν κατάταξης ως Πλοηγός Κυβερνήτης) όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες των Αξιωματικών του κλάδου των Πλοηγών Κυβερνητών, χωρίς τα δικαιώματα και τις απολαβές αυτών. Το εν λόγω προσωπικό έχει αντίστοιχα προσληφθεί με ακριβώς τα ίδια κριτήρια με τους προγενέστερους Αξιωματικούς του κλάδου των Πλοηγών.

    Αναφορικά με την »τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού», στους ήδη υπηρετούντες δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τους εξής λόγους:

    1) διότι οι τίτλοι σπουδών που κατέχουν από το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελούν παγκοσμίως αποδεκτό αποδεικτικό γνώσεων και επαρκούς εκπαίδευσης Αξιωματικών επί Πλοίων (Κυβερνητών ή Μηχανικών). Δεν δύναται το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να πιστοποιεί αναγνωρισμένους πτυχιούχους Αξιωματικούς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην αναγνωρίζει τον τίτλο αυτό, αν αν μη τι άλλο είναι αντιφατικό.

    2) διότι με βάση το Άρθρο 44 – Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ
    Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998 “Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:
    “2.Τα Α’,Β’,Γ’ τάξης διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. Η διάταξη ισχύει για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, για την αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α΄, Β’, Γ’ τάξης με τα πτυχία των A.Τ.Ε.Ι., των αποφοίτων Α.Ε.Ν. που εισήλθαν σε αυτές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.).”
    Από το προαναφερθέν προκύπτει ότι ειδικά για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής τα πτυχία καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι.

    3) διότι στο παρόν άρθρο που έγκειται Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων »Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων» δεν αναφέρει σε κανένα άλλο κλάδο ελάχιστη προϋπηρεσία (Νομικών, Οικονομικών, Μηχανικών, Τεχνικών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, Υγειονομικών), οπότε αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη απαξίωση των εν λόγω πτυχιούχων, συγκριτικά με τους υπόλοιπους και ιδιαιτέρως με τον κλάδο Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, στον οποίο δεν αναφέρεται προαπαιτούμενη προϋπηρεσία.

    4) διότι το εν λόγω προσωπικό υπηρετεί ήδη τα εν λόγω χρόνια σε Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και επισήμως πλέον ασκεί τα εν λόγω καθήκοντα με βάση το ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009.

    Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και αναφορικά με τα πτυχία, δεν θα πρέπει να ληφθεί μόνον υπόψιν ο τίτλος σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και το δίπλωμα Γ’ Πλοιάρχων και Γ’ Μηχανικών (αντίστοιχα), καθ’ ότι δια την απόκτησή του προϋποθέτει περαιτέρω εξειδίκευση γνώσεων στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν (Κέντο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού), αφού προετοιμάζει τους αποφοιτήσας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού σε έτοιμους Αξιωματικούς του Κλάδου Κυβερνητών και Μηχανικών. Διότι άλλο οι πτυχιούχοι που απλά κατέχουν τον τίτλο σπουδών-πτυχίο σχολής και άλλο οι πτυχιούχοι-διπλωματούχοι που είναι κάτοχοι πτυχίου αλλά και διπλώματος Αξιωματικού.

    5) διότι και προγενέστερα, Αρ. Φύλλου 82 26 Μαίου 1994 άρθρο 1 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ (Ρύθμιση θεμάτων Πλοηγών – Κυβερνητών παρ.2) αναφέρει τα προσόντα των Πλοηγών Κυβερνητών που απαλλάσσει μόνον όσους υποψηφίους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα από τη θαλάσσια προϋπηρεσία.

    6) διότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Κυβερνήτης ή ο Μηχανικός ενός σκάφους, να είναι κατώτερος από το πλήρωμα του.

    Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους (αφού άλλωστε τους έχουν ανατεθεί και επισήμως τα καθήκοντα από την 29-12-2017 στο ΦΕΚ 4748, τεύχος Β’, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 57457 οικ. Φ.109.1/20-12-2017, τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5804 οικ. Φ. 109.1 02-02-2009) αλλά και για του περί δικαίου αισθήματος, οφείλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να τους αναγνωρίζεται ως θαλάσσια προϋπηρεσία τα χρόνια που υπηρετούν στους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς σε όλα τα στελέχη που εμπίπτουν στις διατάξεις της (Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με τα εν λόγω προσόντα) και να τους μετατάξει στο κλάδο των Πλοηγών Κυβερνητών και Μηχανικών ως Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων.

    Ο κλάδος των Πλοηγών έχει ανάγκη προσλήψεων-μετατάξεων, καθ’ ότι από το 2006 ουδέποτε επανδρώθηκε.
    Η μετάταξη των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη και που έχουν προσληφθεί με τα εν λόγω προσόντα (Πλοηγοί Κυβερνήτες και Πλοηγοί Μηχανικοί), αποτελεί μονόδρομο, ώστε να αποφευχθεί νέα πρόσληψη και να δημιουργηθεί νέα δημόσια δαπάνη, επί του Κρατικού προϋπολογισμού.
    Είναι επιτακτική ανάγκη και η επαναλειτουργία του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού της Καβάλας που με βάση την 7) Κ.Υ.Α. Πυροσβεστικού Σταθμού Καβάλας ΑΔΑ: Ω3ΜΙ4653ΠΩ-ΖΔΚ (Α.Π.: 3113.10-6/60387/2017) που υπογράφηκε την 22/8/2017 και έχει ισχύ για 3 έτη, (ο προαναφερόμενος χώρος θα χρησιμοποιηθεί άνευ ανταλλάγματος και μόνο για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής
    Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς) παρέχει στο Πυροσβεστικό Σώμα τις εν λόγω εγκαταστάσεις δωρεάν όπου θα πρέπει έως την 22/8/2020 να έχει εγκατασταθεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 19:23 | Μανούσος Γακηλάζος

    Για ποιο λόγο στην κατηγορία των πλοηγών (άρθρο 101 1.Γ.)να μην εμπεριέχονται και απόφοιτοι σχολών Αξ/κων και Υπαξ/κων του Πολεμικού Ναυτικού με αντίστοιχη θαλάσσια προϋπηρεσία;

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 19:46 | Γεώργιος

    Να γίνει προσθήκη στην παρ.3 εδάφιο γ όπως παρακάτω:

    Η πλήρωση των κενών θέσεων των χειριστών εναερίων μέσων θα πραγματοποιείτε από απόφοιτους της σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που φέρουν το βαθμό του Ανθυποπυραγού και οι οποίοι θα αποστέλνονται για εκπαίδευση προς απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου ελικοπτέρου.
    Τα προσόντα και ο τρόπος επιλογής θα καθορίζονται με Π.Δ.που θα εκδοθεί για το σκοπό αυτό.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 18:00 | Γεώργιος

    Προτείνω τροποποίηση του άρθρου ως εξής:

    Ε. Κατηγορία Χειριστών εναερίων μέσων ,Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων και μελών πληρώματος , στους οποίους, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα πτητικά μέσα που διαθέτει και συντηρεί η Υπηρεσία, περιλαμβάνονται κάτοχοι κατάλληλου πτυχίου σε ισχύ επαγγελματία χειριστή ,κάτοχοι πτυχίου προσωπικού συντηρήσεως αεροπορικού υλικού, που εκδόθηκε ή αναγνωρίσθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς επίσης και οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται ως μέλη πληρώματος και έχουν λάβει εκπαίδευση στη χρήση του βαρούλκου διάσωσης και στη χρήση του κάδου πυρόσβεσης.

    Η παραπάνω προσθήκη είναι απαραίτητη προκειμένου να διορθωθεί η αδικία και να χαρακτηριστούν τα μέλη πληρώματος ως προσωπικό ειδικών καθηκόντων.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 17:18 | Μάρκος Γκουβάς

    Από όλες τις ειδικότητες πτυχιούχων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προτεραιότητα ένταξης στην κατηγορία των «Διοικητικών Αξιωματικών» θα έπρεπε να είχε δοθεί στους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σε Μετεωρολογία, Φυσική Ατμόσφαιρας ή Φυσική Περιβάλλοντος, επειδή η επιτυχής πρόγνωση των καιρικών συνθηκών από οποιονδήποτε μετεωρολόγο προϋποθέτει πολύωρη, συστηματική και απρόσκοπτη παρακολούθηση των παρατηρήσεων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ και του ΕΑΑ σε αντιπαραβολή με τις ανά 3ωρο προγνώσεις των διαφόρων μοντέλων καιρού.

    Χωρίς την εν λόγω διαδικασία, που εφαρμόζεται σε κάθε μετεωρολογική υπηρεσία του κόσμου, είναι αδύνατος εντοπισμός των σφαλμάτων ή ατελειών των προγνωστικών μοντέλων καιρού και της αιτίας αυτών από τον γνώστη της μετεωρολογικής επιστήμης, με σκοπό τη διόρθωση και βελτίωση των προγνώσεών τους. Και εάν τούτο ισχύει για πόλεις, αεροδρόμια κλπ, που σε συστηματική βάση διεξάγεται πρόγνωση των καιρικών τους συνθηκών από τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ, πόσο μάλλον αυτό είναι αναγκαίο για περιοχές της χώρας μας, ορεινές ως επί το πλείστον, που για μια μόνο φορά σε ένα διάστημα δεκαετιών θα απαιτηθεί λεπτομερής πρόγνωση του καιρού τους από τους μετεωρολόγους αξιωματικούς του ΠΣ (πχ για μια δασική πυρκαγιά), διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και μισή ώρα.

  • 4 Ιανουαρίου 2020, 02:46 | Μινα

    Να συμπεριληφθει το Τμημα Διεθνων και Ευρωπαικων Σπουδων του Πανεπιστημιου Πειραια με οικονομικη κατευθυνση στους Αξιωματικους ειδικων καθηκοντων -οικονομολογους.Ας μπει μια ευρυτερη εννοια για τα πτυχια αυτα που θα συμπεριλαμβανει ολες τις σχολες αυτες, ωστε να μην αποκλειστει καποια εκ παραληψεως και για μεγαλυτερη δικαιοσυνη.Τελος, ας γινεται με μια απλη αιτηση του πυροσβεστικου υπαλληλου η μεταταξη του σε κατηγορια Αξιωματικου ειδικων καθηκοντων με βαση το πτυχιο του, ωστε να εξελισσεται και να παραγει επιτελους ο καθενας στην ειδικοτητα του.Αυτο θα βοηθησει στην ευρυθμη λειτουργια του Σωματος και ο υπαλληλος να χρησιμοποιει το πτυχιο επιτελους για το οποιο σπουδασε, με καταργηση της παλιας οργανικης του θεσης και δημιουργια νεας.Η αιτηση να γινεται χωρις πολυπλοκες διαδικασιες απο το υπαρχον πυροσβεστικο προσωπικο, ωστε ο καθε υπαλληλος να μπορει να εξελισσεται και ας του δοθουν κινητρα για μεταπτυχιακα και διδακτορικα, ωστε να μπορει το Σωμα να εχει καταρτισμενο προσωπικο και ο καθενας να λειτουργει βαση της ειδικοτητας του πλεον.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 17:15 | Γολεμάτης Σπυρίδων

    Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου 101 παράγραφος 1.Γ είτε ενεργεί σκοπίμως είτε δε μπορεί να αντιληφθεί τη διακριτή διαφορά μεταξύ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (..κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου…) και της αντίστοιχής τριτοβάθμιας (…ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής…). Ως γνωστό όταν αναφερόμαστε σε δύο υποψήφιους προερχόμενους από διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες δεν μπορούμε να τους συν-αξιολογήσουμε σε μια διαδικασία επιλογής – πρόσληψης προσωπικού των οικείων κλάδων.
    Παρακαλούμε δείξτε τη δέουσα προσοχή και ενημερωθείτε συμβουλευόμενοι τα αντίστοιχα τμήματα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και όχι τις αντίστοιχες δομές του σώματος οι οποίες για πολλοστή φορά αποδεικνύουν την ελλειμματική τους επάρκεια σε θέματα επικαιροποιημένης ενημέρωσης.
    Επίσης δεν βλέπουμε πουθενά πρόβλεψη για την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν τα αντίστοιχα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα ώστε να μεταταχθούν στους κλάδους των Πλοηγών. Τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενες παραλήψεις επί σειράς δεκαετιών, εκτός του ότι αποτελεί αλόγιστη δαπάνη για το Ελληνικό Κράτος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ύποπτα επιλήψιμη. Η αναζήτηση επαρκώς καταρτισμένων ανθρώπων για τη στελέχωση των διαφόρων κλάδων του Πυροσβεστικού Σώματος θα έπρεπε να ξεκινά πρώτα από το εν ενεργεία προσωπικό που Σώματος και έπειτα μέσω νέων προκηρύξεων πρόσληψης.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 17:11 | Βαγγέλης

    Οσο αφορά τα κριτήρια μετάταξης των αξιωματικών πλοιγων (κυβερνήτες κ μηχανικοί)δεν χρήζει λογικής η 3ετη θαλάσσια Υπηρεσία ,διότι όποιος κατέχει δίπλωμα 3ου μηχανικού και αντίστοιχα πλοιάρχου στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΌ εισαι αυτοματος αξιωματικός σε ολων των τύπων βαποριων….Τα κριτήρια πρέπει να ειναι τα διπλώματα και ανάλογος και ο βαθμός…Δεν ειναι δίκαιο καποιος με δίπλωμα του 2ου μηχανικού και αντίστοιχα πλοιάρχου να εχει ίδιο βαθμό..

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 13:09 | Γιάννης ΚΣ

    Συγκεκριμένα λοιπόν για τα κριτήρια μετάταξης αξιωματικών πλοηγών (κυβερνήτες και μηχανικοί).Είναι πραγματικά άδικο να απαιτούνται 3 χρόνια θαλάσσιας προυπηρεσίας απ’το υπάρχον πυροσβεστικό προσωπικό όταν μάλιστα στο λιμενικό σώμα με 6μηνη θαλάσσια προυπηρέσια γίνονται προσλήψεις αξιωματικών! Έτσι λοιπόν αδικούνται οι υπάρχοντες πυροσβέστες οι οποίοι περιμένουν απ’το 2006 όπου και έγινε η τελευταία προκύρηξη.Κατά τη γνώμη μου λοιπόν το πιο δίκαιο θα ήταν η μοριοδότηση να γίνει με βάση τη θαλάσσια προυπηρεσία του καθενώς ξεχωριστά και μόνο. Επίσης πρέπει να γίνει άμεσα και αύξηση των οργανικών θέσεων στους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους.

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 12:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Σύμφωνα με την άποψη μου θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του άρθρου αφαιρώντας το κριτήριο της απαραίτητης θαλάσσιας εμπειρίας 3 ετών για τους Πλοηγούς Πλοιάρχους Μηχανικούς για τους ήδη υπηρετούντες στο Σώμα, καθώς εγώ και οι υπόλοιποι όμοιοι συνάδερφοι μου έχουμε προσληφθεί με το πτυχίου του Εμπορικού Ναυτικού και πληρούμε όλα τα απαραίτητα προσόντα για την μετάταξη μας σε αξιωματικούς πλοηγούς. Ήδη από το 2017 αρκετοί από εμάς καλύπτουμε κενά πλοηγών κυβερνητών και μηχανικών και εκτελούμε τα αντίστοιχα καθήκοντα με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο της σχολής και τίποτα παραπάνω και έχοντας αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα την απαραίτητη εμπειρία και με το παραπάνω. Γιατί να παραμένουμε υποβαθμισμένοι εκτελώντας καθήκοντα πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων ενώ θα μπορούσαμε να συνδράμουμε τα μέγιστα στην λειτουργία και ασφάλεια των λιμενικών σταθμών ως Αξιωματικοί του Σώματος???
    Παρακαλώ να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 11:11 | Θεοφάνης

    1) Σύμφωνα με το 101παρ.3α οι ιδιώτες που προσλαμβάνονται ως ειδικών καθηκόντων εισάγονται με τον βαθμό του Αρχιπυροσβέστη ειδικών καθηκόντων ενώ αντίθετα σύμφωνα με το 3β οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που μετατάσσονται από γενικών σε ειδικών καθηκόντων μετατάσσονται με το βαθμό που κατέχουν.. πχ ένας υπαρχιπυροσβέστης με πτυχίο μηχανικού μετατάσσεται με αυτόν τον βαθμό ενώ αντίθετα την ίδια στιγμή μπορεί να προσληφθεί κάποιος ιδιώτης με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη ειδικών καθηκόντων.. Από τη διατύπωση ίσως διαφαίνεται μια υποβάθμιση του υπάρχοντος προσωπικού που κατέχει τα πτυχία αυτά σε σχέση με τους εξ ιδιωτών προερχόμενους..

    2)Οι κάτοχοι των πτυχίων που αναφέρονται θα πρέπει να έχουν ανακριτικά καθήκοντα λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων στην ειδικότητα τους η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς όπως πχ πολιτικοί μηχανικοί στην πυρασφάλεια, νομικοί στο ανακριτικό κλπ.. Ως ανακριτικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να μετατάσσονται στο βαθμό του Αρχιπυροσβέστη ειδικών καθηκόντων ή με προαγωγικές εξετάσεις στο βαθμό του Ανθυποπυραγού ειδικών καθηκόντων.

    3) Ποιες ειδικότητες έχουν ως εισαγωγικό βαθμό το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη ειδικών καθηκόντων (3β)?

    4) Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι και κάτοχοι των εν λόγω πτυχίων μετατάσσονται υποχρεωτικά ή εφόσον το επιθυμούν?

    5) Ποιες διοικητικές θέσεις καλύπτουν οι διοικητικοί σε ΠΕΠΥΔ και ΔΙΠΥΝ? Πχ πολιτικοί μηχανικοί στις πυρασφάλειες, οικονομολόγοι στα οικονομικά τμήματα, νομικοί στα νομικά και ανακριτικά κλπ?

    6) Υπάρχουν υπάλληλοι κάτοχοι των εν λόγω πτυχίων της ειδικότητας του διοικητικού οι οποίοι όπως κ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν κι εδώ την ανάλογη εξέλιξη..

  • 3 Ιανουαρίου 2020, 01:05 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ

    Στην κατηγορία των τεχνικών θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο τίτλος σπουδών » ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Τ.Ε «. Σε όλες τις λοιπές κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται πτυχία ΤΕΙ και ΑΕΙ, μόνο στους τεχνικούς δε συγκαταλέγονται. Όσοι είμαστε πτυχιούχοι ΤΕΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ από Γενικό Λύκειο δε θα μπορέσουμε να γινουμε ποτέ τεχνικοί έτσι. Σε προγενέστερες προκηρύξεις ο τίτλος σπουδών συμμετείχε και για διαγωνισμούς Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων. Είναι το μοναδικό πτυχίο που έχει άμμεση σχέση με το αντικείμενο του οχήματος εξ ολοκλήρου και δεν αναφέρεται καν.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 18:08 | ΧΑΡΗΣ

    Συγκεκριμένα για τους Πλοηγούς Μηχανικούς-Πλοιάρχους.Εφόσον υπάρχουν Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού με τριετή εμπειρία σε πλοία,γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα δεν τους αναγνωρίζει το πτυχίο όπου έχουν προσληφθεί με την ειδικότητα,αλλά τους χρησιμοποιεί ως Γενικών Υπηρεσιών? Όταν το Λιμενικό Σώμα με 6 μήνη θαλάσσια προϋπηρεσία προσλαμβάνονται ως Αξιωματικοί!!Παρακαλώ να κοιτάξετε την αδικία όπου μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί κανείς.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 18:03 | ΚΩΣΤΑΣ

    Συγκεκριμένα για τους Πλοηγούς Μηχανικούς-Πλοιάρχους.Εφόσον υπάρχουν Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού με τριετή εμπειρία σε πλοία,γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα δεν τους αναγνωρίζει το πτυχίο όπου έχουν προσληφθεί με την ειδικότητα,αλλά τους χρησιμοποιεί ως Γενικών Υπηρεσιών? Όταν το Λιμενικό Σώμα με 6 μήνη θαλάσσια προϋπηρεσία προσλαμβάνονται ως Αξιωματικοί!!Παρακαλώ να κοιτάξετε την αδικία όπου μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί κανείς.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 13:58 | Γιάννης Κ.

    θα ηθελα να αναφερθω στα κριτηρια της μεταταξης για τους αξιωματικους Πλοηγους Κυβερνητες και Μηχανικους.Ζητουνται 3 χρονια προυπηρεσια ωστε να μεταταχθει το κατωτερο πυροσβεστικο προσωπικο,κατι αδικο καθως στο παρελθον δεν ζητουνταν καθολου ως προαπαιτουμενο.Καλο θα ηταν να μοριοδοτειται η προυπηρεσια αφου θελετε να μπει καθως και τα ετη προυπηρεσιας στο πυροσβεστικο σωμα αλλα αν απαιτειται δεν προκειται να χρησιμοποιηθει προσωπικο απ την υπαρχουσα δυναμη και αναγκαστικα θα ζητειται απο ιδιωτες.Ετσι λοιπον οι μονοι αδικημενοι θα ναι οι πυροσβεστες που περιμενουν ακομη και 14 χρονια αφου η τελευταια προκηρυξη εγινε το 2006.Αν μεταταχθουν απο μεσα δεν επιβαρυνεται και ιδιαιτερα ο οικονομικος προυπολογισμος,ενω αν χρειαστει απο ιδιωτες θα υπαρχει και επιβαρυνση του κρατικου προυπολογισμου.Τελος η αναγκαια δυναμη στα πλωτα μεσα βασει κανονισμου δεν εχει καμια σχεση με την υπαρχουσα,συνεπως πρεπει να αυξηθουν και οι οργανικες θεσεις στους λιμενικους σταθμους ετσι ωστε να λειτουργουν απροσκοπτα,χωρις να χρειαζεται να καλεις επιφυλακη με το πρωτο συμβαν.

  • 2 Ιανουαρίου 2020, 12:40 | Βραμπάκης Σταύρος

    Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανήκει στην ίδια Σχολή με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και προσφέρει την Ειδίκευση «Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις» δίνοντας τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

    Επομένως το πτυχίο του θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στον αριθμό των πτυχίων που επιτρέπουν την εισαγωγή ή μετάταξη ως Πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων.

    Ακόμη, ίσως πιο γενικά, η λίστα των πτυχίων δεν θα έπρεπε να είναι περιοριστική για το λόγο ότι υπάρχουν πολλά Τμήματα Σχολών που δεν αναφέρονται αποκλείοντας τα εκ των πραγμάτων, ενώ θα μπορούσε από το νόμο να ζητείται απλά Βεβαίωση από την γραμματεία του Τμήματος ως προς το πτυχίο και την ειδίκευση.

    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2019, 12:27 | Αντώνης Τελόπουλος

    1. Το πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, για το οποίο τηρείται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων Α.Π.Σ. αντίστοιχη, ανά κατηγορία, επετηρίδα διακρίνεται ως εξής:
    Α. Κατηγορία Διοικητικών:
    α. Νομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. Νομικού Τμήματος της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
    β. Οικονομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Φοροτεχνικών Εφαρμογών, τραπεζικών εφαρμογών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη Λογιστική, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη χρηματοοικονομική, Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
    γ. Μηχανικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Αεροναυπηγών, Μηχανολόγων Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών, Πυρομηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

    Στην κατηγορία Διοικητικών θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το πτυχίο Πολιτικών επιστημών της σχολής ΝΟΠΕ διότι σε διαγωνισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβάνεται στα αποδεκτά πτυχία στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικών το συγκεκριμένο πτυχίο καθώς και σε διαγωνισμούς της ΕΕ. Εξάλλου είναι ένα κατεξοχήν πτυχίο δημόσιας διοίκησης. Ενώ συμπεριλαμβάνονται οι Μηχανικοί στην κατηγορία γ ως Διοικητικοί κατά μείζονα λόγο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί το πτυχίο Πολιτικών επιστημών της σχολής ΝΟΠΕ, διότι τα περιεχόμενα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος είναι καθαρά μαθήματα που πραγματεύονται διοικητικά θέματα.