- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 92 – Αρμοδιότητες και λειτουργία Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙ.Π.Υ.Ν.)

1. Οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) υπάγονται στην οικεία Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση, έχουν στην αρμοδιότητά τους τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού και εδρεύουν στην πρωτεύουσά του.
2. Στις ΔΙ.ΠΥ.Ν. προΐσταται Αξιωματικός Γενικών Καθηκόντων, ο οποίος είναι διάφορος των Διοικητών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του οικείου Νομού και όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο αρχαιότερος Αξιωματικός Γενικών Καθηκόντων που υπηρετεί στο νομό, που στην περίπτωση αυτή έχει όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του Διοικητή.
3. Στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και στη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, ως Διοικητής τοποθετείται Αρχιπύραρχος.
4. Οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) διαρθρώνονται στα ακόλουθα Τμήματα και Γραφεία και έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Διοικητικό, στο οποίο υπάγονται:
αα. Το Γραφείο Γραμματείας.
ββ. Το Γραφείο Προσωπικού.
β. Τμήμα Πυρασφάλειας, στο οποίο υπάγονται:
αα. Το Γραφείο Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας.
ββ. Το Γραφείο Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων.
γγ. Το Γραφείο Π.Σ.Ε.Α.
γ. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης στο οποίο υπάγονται:
αα. Το Γραφείο Κίνησης
ββ. Το Γραφείο Προμηθειών – Δαπανών.
γγ. Το Γραφείο Υγειονομικού.
δδ. Το Γραφείο Διαχείρισης Υλικού.

Α. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, τη διακίνηση των εγγράφων και την ενημέρωση του πρωτοκόλλου και του αρχείου της οικείας ΔΙ.Π.Υ.Ν.
β. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για θέματα του υπηρετούντος προσωπικού, την ενημέρωση των ατομικών τους εγγράφων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την έκδοση διαταγών που αφορούν στη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Β. ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για:
αα. Την επιβολή προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων για την αποτροπή ή καταπολέμηση των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν για ανθρώπους και υλικά σε βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς χώρους, αίθουσες συγκέντρωσης κοινού, καθώς και σε κάθε κτίριο ή δομική κατασκευή, που από τη φύση των υλικών κατασκευής τους, τη διαρρύθμιση των χώρων του, τον προορισμό χρήσης του και γενικά τη σχέση του με τον ανθρώπινο παράγοντα και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, κρίνεται αναγκαίο να προστατευθεί.
ββ. Την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των παραπάνω μέτρων και τη μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων στη χρήση των μόνιμων και φορητών μέσων πυρασφαλείας.
γγ. Την πραγματοποίηση ενημερωτικών διαλέξεων στους μαθητές και στους πολίτες σε θέματα πυροπροστασίας.
δβ. Τη διάθεση προσωπικού και οχημάτων μηχανημάτων για προληπτική πυροπροστασία.
Β. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για:
αα. Την εκπόνηση σχεδίων επέμβασης για την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων.
ββ. Τη μέριμνα για τη σύνθεση των εξόδων πυρκαγιάς και διάσωσης και την επάνδρωσή τους ανάλογα με την αριθμητική δύναμη των ανδρών της Υπηρεσίας.
γγ. Τη σύνταξη προγραμμάτων εκπαίδευσης προσωπικού και την παρακολούθηση εφαρμογής τους.
δδ. Τη συνεχή ενημέρωση του προσωπικού για τις νέες τεχνολογίες πυροσβεστικού ενδιαφέροντος και τη μέριμνα για τη βελτίωση της επαγγελματικής του κατάρτισης.
γ. ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Σ.Ε.Α.
Το Γραφείο είναι αρμόδιο για την κατάρτιση σχεδίων πολιτικής κινητοποίησης και πολιτικής άμυνας της ΔΙ.Π.Υ.Ν. και των Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας της, για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα Π.Σ.Ε.Α. και τον έλεγχο της οργάνωσης της πολιτικής άμυνας των Υπηρεσιών της.
Γ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, για την καλή κατάσταση των οχημάτων και λοιπών μηχανημάτων της ΔΙ.Π.Υ.Ν. και για τη συνεχή εκπαίδευση των οδηγών.
β. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για:
αα. Τη ρύθμιση θεμάτων προμήθειας ειδών και παροχής υπηρεσιών της ΔΙ.ΠΥ.Ν., σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
ββ. Την εποπτεία – μέριμνα για τον εφοδιασμό της ΔΙ.ΠΥ.Ν. με όλα τα απαραίτητα μέσα, μηχανήματα και υλικά.
γγ. Το χειρισμό θεμάτων χρηματικού και εν γένει διαχείρισης δαπανών που αφορούν στη ΔΙ.ΠΥ.Ν. σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
δδ. Τη μέριμνα για την υποβολή τεκμηριωμένων αιτημάτων στην αρμόδια Διεύθυνση για την πραγματοποίηση δαπανών και την ανάληψη – ανάκληση υποχρεώσεων σε βάρος πιστώσεων, οι οποίες τίθενται στη διάθεση του κατ’ εντολή του κύριου διατάκτη με επιτροπικό ένταλμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί διατακτών διατάξεις.
γ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για τη νοσολογική κίνηση των υπαλλήλων.
δ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για τη διαχείριση και διακίνηση του υλικού της Υπηρεσίας.

5. Σε κάθε ένα από τα ανωτέρω Γραφεία προΐσταται Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, με δυνατότητα να προΐσταται ο ίδιος Αξιωματικός παράλληλα σε περισσότερα του ενός γραφεία. Ο έλεγχος, η καθοδήγηση και η εποπτεία αυτών ασκείται από τον Διοικητή ΔΙ.ΠΥ.Ν.
6. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή θεομηνίας ή άλλου σοβαρού συμβάντος ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν., κατόπιν ενημέρωσης του Διοικητή της οικείας ΠΕ.ΠΥ.Δ., μεταβαίνει και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του πυροσβεστικού έργου και το συντονισμό των πυροσβεστικών και λοιπών, τακτικών, επιχειρησιακών και υποστηρικτών δυνάμεων πολιτικής προστασίας. Το Διοικητή ΔΙ.ΠΥ.Ν. όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο αρχαιότερος Αξιωματικός Γενικών Καθηκόντων που υπηρετεί στο νομό, έχοντας όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Διοικητή.