- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 91 – Αρμοδιότητες και λειτουργία Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.)

1. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) είναι αποκεντρωμένες Υπηρεσίες συγκεκριμένης τοπικής αρμοδιότητας, διοικητικής και επιχειρησιακής αυτοτέλειας, διοικούνται από τον κατά τόπους Περιφερειακό Διοικητή που φέρει το βαθμό του Αρχιπυράρχου Γενικών Καθηκόντων, εποπτεύονται και ελέγχονται από κατά τόπο αρμόδιο Συντονιστή Επιχειρήσεων και διαρθρώνονται εσωτερικά ως εξής:
α. Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.).
β. Γραφείο Νομικών Υποθέσεων.
γ. Γραφείο Υποστήριξης Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
δ. Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας.
ε. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.
στ. Γραφείο Επικοινωνίας.
ζ. Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Κ.Α.Ε.Ε.).

Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΕ.Κ.Ε.).
Το ΠΕ.Κ.Ε., του οποίου προΐσταται Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ως αποστολή το συντονισμό και την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης στο πλαίσιο αντιμετώπισης συμβάντων στην περιοχή ευθύνης της και είναι αρμόδιο για:
α. Την κινητοποίηση των υπαγόμενων, στην οικεία Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Υπηρεσιών, πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού.
β. Τη διαβίβαση στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) των αιτημάτων για κινητοποίηση των εθνικών και μισθωμένων εναερίων μέσων, πλην των αεροσκαφών τύπου PZL, τα οποία κινητοποιούνται κατόπιν εντολής του αρμόδιου Περιφερειακού Διοικητή διαμέσου αυτού.
γ. Την υποβολή, μέσω του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., των αιτημάτων ενίσχυσης δυνάμεων από άλλες Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις και Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών επί συμβάντων τοπικής αρμοδιότητας του.
δ. Την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος εναέριας επιτήρησης από τις αερολέσχες της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
ε. Την άμεση ενημέρωση του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., τηλεφωνικά, μέσω των εφαρμογών «Διαχείρισης Πυρκαγιών» ή και με αποστολή ειδικού δελτίου, για την εκδήλωση και την πορεία των συμβάντων.
στ. Την καθημερινή σύνταξη ειδικού δελτίου συμβάντων εικοσιτετράωρου των υπαγόμενων Υπηρεσιών και Κλιμακίων της περιοχής ευθύνης του και την καθημερινή ενημέρωση του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων.
ζ. Τη συνεργασία με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και με όλους τους συναρμόδιους Φορείς για την αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων.
η. Την ενημέρωση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ή κατά περίπτωση και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων σε επίπεδο Περιφέρειας, για την εκδήλωση και εξέλιξη των συμβάντων.
θ. Την ενημέρωση των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την εξέλιξη των συμβάντων, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από το Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
Β. ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
α. Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για:
αα. Την παροχή νομικής υποστήριξης και γνωμοδότησης στις Υπηρεσίες που υπάγονται στην οικεία ΠΕ.ΠΥ.Δ., κατόπιν υποβολής σχετικού ερωτήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
ββ. Την παροχή νομικών συμβουλών προς το Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ., τους Διοικητές των Υπηρεσιών και τους Προϊσταμένους των Γραφείων για υπηρεσιακά θέματα και ζητήματα νομικής φύσης που ανακύπτουν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και την καθοδήγηση των Υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας αποκλειστικά σε περιπτώσεις δυσχερών ερμηνευτικών ζητημάτων ή νομικού κενού.
γγ. Την υποβολή εγγράφων προς την Ηγεσία Πυροσβεστικού Σώματος περί συστηματικών ζητημάτων και δυσλειτουργιών που ανακύπτουν κατά την εκπλήρωση της αποστολής των Περιφερειακών Υπηρεσιών καθώς και τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με την επίλυσή τους.
β. Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων στελεχώνεται, με εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης προς τον Αρχηγό, από υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο Νομικών Επιστημών της ημεδαπής ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, σχετικού με το αντικείμενο της θέσης, καθώς και η προϋπηρεσία σε αυτή ή όμοια θέση, αποτελούν πρόσθετα προσόντα, που λαμβάνονται υπόψη κατά τη στελέχωση του Γραφείου.
γ. Στις ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, που λειτουργούν τα 2ο, 3ο και 4ο Τμήματα της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης των περιπτώσεων η’, γ’ και δ’ της παραγράφου 7 του άρθρου 8, η σύσταση και λειτουργία των Γραφείων Νομικών Υποθέσεων υποκαθίσταται από τα ως άνω Τμήματα της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης, αντίστοιχα.
Γ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τον έλεγχο, τη συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ενσύρματου και ασύρματου δικτύου, των συστημάτων, των δικτύων και γενικά όλου του μηχανογραφικού, διαδικτυακού και επικοινωνιακού εξοπλισμού των Υπηρεσιών της οικείας ΠΕ.ΠΥ.Δ.
β. Τον προσδιορισμό των αναγκών των Υπηρεσιών σε επικοινωνιακό ή πληροφοριακό εξοπλισμό και λογισμικό και την προώθησή τους στην αρμόδια Διεύθυνση του Επιτελείου Α.Π.Σ.
γ. Τη μέριμνα για την ενημέρωση, επιμόρφωση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού των Υπηρεσιών σε θέματα πληροφορικής λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων.
δ. Την καθοδήγηση των Υπηρεσιών στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας του εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών αρχείων και των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν.
ε. Την έκδοση σχετικών διαταγών, υπηρεσιακών σημειωμάτων και λοιπών εγγράφων σε επίπεδο ΠΕ.ΠΥ.Δ.
στ. Την υποστήριξη των Υπηρεσιών σε θέματα αρμοδιότητάς του.
Δ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την υποστήριξη του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης στον επιχειρησιακό συντονισμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων που υπάγονται στην περιοχή ευθύνης του και όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο.
β. Την εντολή προς τις υπαγόμενες στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Υπηρεσίες κατάρτισης των τοπικών σχεδίων επέμβασης επικίνδυνων χώρων, τον έλεγχο και εισήγηση στον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης έγκρισης τους.
γ. Την εκπόνηση και σύνταξη των σχεδίων επέμβασης από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία και με άλλες αρχές, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών συμβάντων.
δ. Την υποβολή στον Περιφερειακό Διοικητή προτάσεων σχετικά με την ανακατανομή των πυροσβεστικών οχημάτων που βρίσκονται εντός του πλαισίου της χωροταξικής αρμοδιότητας της οικείας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
ε. Την υποστήριξη του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης κατά το συντονισμό της δράσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας του και του έργου αυτών σε θέματα πολιτικής άμυνας.
στ. Την εισήγηση στο Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης σχετικά με τον ορισμό του τομέα ευθύνης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ζ. Την εισήγηση, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δράσεων του προσωπικού, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας.
η. Την υποστήριξη του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης στην παρακολούθηση και στον έλεγχο εφαρμογής ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, τα οποία υλοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς και και στη διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης για τους οποίους χορηγούνται αλλά και ενημέρωσης του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
θ. Τον προγραμματισμό ασκήσεων για την εκπαίδευση του προσωπικού των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της.
ι. Το συντονισμό και την επίβλεψη, μέσω των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), των δράσεων των εθελοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.
ια. Το συντονισμό και την επίβλεψη της επικοινωνίας και της συνεργασίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τους στρατιωτικούς σχηματισμούς της περιοχής αρμοδιότητάς της για τη συνδρομή σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης συμβάντων, που άπτονται της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και την σχετική εισήγηση στο Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση των καταστάσεων όλων των τύπων των πυροσβεστικών οχημάτων, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού των Υπηρεσιών γεωγραφικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης και τη μέριμνα για την συντήρησή τους και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.
β. Την εισήγηση στο Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης της ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της, με πυροσβεστικό εξοπλισμό άλλων Υπηρεσιών, σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
γ. Τη γραµµατειακή εξυπηρέτηση του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης και την ενημέρωσή του για την υλοποίηση των εντολών του.
δ. Την κοινοποίηση διαταγών και λοιπών εγγράφων στο προσωπικό που υπηρετεί στα Γραφεία και στο Κλιμάκιο.
ε. Την επίβλεψη της καθαριότητας των Γραφείων και λοιπών χώρων της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
στ. Την τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και σχετικού αρχείου αναφορικά με την υπηρεσία που εκτελεί το προσωπικό, τη διεύθυνση κατοικίας του, τα τηλέφωνά του και όποια άλλα στοιχεία κρίνονται απαραίτητα.
ζ. Τη διεξαγωγή όλης της προβλεπόμενης αλληλογραφίας.
η. Την τήρηση του αρχείου της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, µε βάση τον Κανονισμό Αλληλογραφίας, το θεματολόγιο και την τοποθέτηση των πρωτοτύπων εγγράφων κατά χρονολογική σειρά στους φακέλους.
θ. Την περιοδική και την, σύμφωνα µε τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές, εκκαθάριση του αρχείου της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
ι. Τη μέριμνα για την καλή κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης και για την εκπαίδευση και καταλληλότητα των οδηγών.
ια. Τη συγκέντρωση και τον έλεγχο σε πρώτο επίπεδο των δικαιολογητικών των οδοιπορικών και λοιπών αποζημιώσεων του προσωπικού που υπηρετεί στις Υπηρεσίες γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΠΕ.ΠΥ.Δ., υποβάλλοντάς τα στην αρμόδια Διεύθυνση Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ.
ΣΤ. ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ (Κ.Α.Ε.Ε.).
α. Το Κλιμάκιο αυτό είναι αρμόδιο για:
αα. Τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών που αφορούν στην πρόληψη εμπρησμών και στην καταστολή κάθε ενέργειας από οποιονδήποτε και αν προέρχεται και η οποία στοχεύει στην, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, πρόκληση εμπρησμών.
ββ. Τη διερεύνηση, αντιμετώπιση και χειρισμό σοβαρών περιστατικών εμπρησμού.
γγ. Την ανακάλυψη και σύλληψη δραστών εμπρησμού.
δδ. Τη συνεργασία με τις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Υπηρεσίες του γεωγραφικού χώρου δικαιοδοσίας της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης και τη συνδρομή των ως άνω Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο ανακριτικό τους έργο.
β. Τα Κ.Α.Ε.Ε. των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων δύναται να στελεχώνονται και από πυροσβεστικό προσωπικό των ανακριτικών γραφείων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ζ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το Γραφείο αυτό είναι αρμόδιο για την προαγωγή των σχέσεων της Υπηρεσίας με το κοινό και τις άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, την προβολή του πυροσβεστικού έργου και τη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.