- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 84 – Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Διευθύνσεων Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων

1. Ο Κλάδος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Επιτελείου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος διαρθρώνεται στις ακόλουθες πέντε Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Πυρόσβεσης.
β. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών.
γ. Διεύθυνση Δασοπυρόσβεσης.
δ. Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών προς Τρίτους.
ε. Διεύθυνση Οργάνωσης και Ασφάλειας.
2. Η Διεύθυνση Πυρόσβεσης διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Τμήμα Επιχειρήσεων και Πυροπροστασίας Ειδικών Εγκαταστάσεων.
β. Τμήμα Πυροπροστασίας Αεροδρομίων, Ελικοδρομίων και Λιμένων.
γ. Τμήμα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
δ. Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) και Πολιτικής Άμυνας.
ε. Τμήμα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
Α. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
3. Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παροχή οδηγιών για εκπόνηση ή αναμόρφωση, των σχεδίων επέμβασης, προγραμμάτων και ασκήσεων που αφορούν σε περιπτώσεις πυρκαγιών, βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων, σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, φυσικών και λοιπών καταστροφών.
β. Την έκδοση οδηγιών, λήψη μέτρων και οργάνωση μεθόδων προστασίας και εκπαίδευσης του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των ανωτέρω συμβάντων, καθώς και τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση τους.
γ. Τον έλεγχο και τη μελέτη καταλληλότητας και χρηστικότητας των υπαρχόντων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Τη μελέτη και την εκπόνηση σχεδίων επέμβασης και την έκδοση σχετικών οδηγιών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και λοιπών καταστροφών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους Φορείς.
ε. Τη μέριμνα για την έκδοση κατάλληλων συγγραμμάτων και σύνταξη μελετών που αφορούν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και λοιπών καταστροφών, σε συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου και συναρμόδιους Φορείς.
στ. Την έκδοση οδηγιών για την παρακολούθηση της καλής κατανομής και λειτουργίας του δικτύου πυροσβεστικών υδροστομίων και την υποβολή προτάσεων στους αρμόδιους Φορείς.
ζ. Τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν επιχειρήσεις με εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και την ανάπτυξη και έκδοση επιχειρησιακών προτύπων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων αυτών.
Β. ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΩΝΤο Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τη σύνταξη, έκδοση και έλεγχο εφαρμογής των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Πυροσβεστικών Σταθμών Στρατιωτικών και Πολιτικών Αεροδρομίων, Ελικοδρομίων και Λιμένων.
β. Τη μέριμνα για την κατάρτιση και βελτίωση των σχεδίων επέμβασης (κατάσβεσης – διάσωσης) των ανωτέρω Πυροσβεστικών Σταθμών.
γ. Τη φροντίδα για τον κατάλληλο και επαρκώς εξειδικευμένο εξοπλισμό των Υπηρεσιών αυτών και του προσωπικού τους.
δ. Την εισήγηση προς την ηγεσία Πυροσβεστικού Σώματος για τη σύνταξη, παρακολούθηση και έλεγχο των ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών και της διαδικασίας αξιολόγησής του, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση Φορείς.
ε. Την εισήγηση για τη διοργάνωση, αποστολή και εκτέλεση εκπαιδεύσεων του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών σε Σχολεία και Κέντρα Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, και την εκπόνηση και έκδοση των σχετικών εγχειριδίων και βοηθημάτων.
στ. Την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και βιβλιογραφίας που σχετίζονται με θέματα πυροπροστασίας, πυρόσβεσης και διάσωσης στους χώρους των στρατιωτικών και πολιτικών αεροδρομίων, ελικοδρομίων και λιμένων και την αναγκαία, κατά περίπτωση, αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας.
ζ. Τη μελέτη και την υπόδειξη σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς των κανόνων και μέτρων ασφαλείας για την αποθήκευση και διακίνηση στους χώρους των αεροδρομίων, ελικοδρομίων και λιμένων, εύφλεκτων, εκρηκτικών, χημικών, τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών.
η. Την εισήγηση για τον προγραμματισμό και υλοποίηση εκπαιδεύσεων σε θέματα πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των αεροδρομίων, εγκαταστάσεων ελικοδρομίων και λιμενικών εγκαταστάσεων της Χώρας.
Γ. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή των σχεδίων που εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
β. Την έκδοση οδηγιών, που αφορούν σε μέτρα και μεθόδους προστασίας του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος από τα ανωτέρω συμβάντα πολιτικής προστασίας, καθώς και στη στρατηγική αντιμετώπισής τους.
γ. Την έκδοση οδηγιών για την εκπόνηση προγραμμάτων και ασκήσεων βάσει των σχεδίων επέμβασης για την εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού στα ανωτέρω συμβάντα πολιτικής προστασίας.
δ. Τη μελέτη καταλληλότητας των υφισταμένων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού σε συμβάντα πολιτικής προστασίας.
ε. Τη μελέτη και την εκπόνηση σχεδίων επέμβασης και την έκδοση σχετικών οδηγιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.
στ. Τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση κατάλληλων συγγραμμάτων και τη σύνταξη μελετών που αφορούν στην αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών σε συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου.
ζ. Το χειρισμό θεμάτων που αφορούν σε πυροσβεστικές επιχειρήσεις με εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης, καθώς και την ανάπτυξη και έκδοση, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Εναερίων και Πλωτών Μέσων, επιχειρησιακών προτύπων για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων αυτών.
η. Τη ρύθμιση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο θωράκισης της πολιτικής προστασίας της χώρας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, καθώς και λοιπές απειλές σε ειρηνική περίοδο.
Δ. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Π.Σ.Ε.Α.) ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την κατάρτιση, έγκριση, κοινοποίηση και υλοποίηση των σχεδίων Πολιτικής Άμυνας του Επιτελείου.
β. Τη ρύθμιση, παρακολούθηση και μελέτη θεμάτων σχεδιασμού και οργάνωσης των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε πολεμική περίοδο.
γ. Τον υπολογισμό και την εξασφάλιση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υποστήριξης, των αναγκαίων πιστώσεων για την υποστήριξη εφαρμογής των σχεδίων.
δ. Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα Πολιτικής Άμυνας και την εξασφάλιση του σχετικού αρχείου και των σχεδίων, σύμφωνα με όσα καθορίζονται από τον ισχύοντα κανονισμό διαβαθμισμένου υλικού και την εξουσιοδότηση χειρισμού των οργάνων των Υπηρεσιών.
ε. Την εκπαίδευση και ενημέρωση του άμαχου πληθυσμού σχετικά με θέματα Πολιτικής Άμυνας.
στ. Τη ρύθμιση θεμάτων αναστολής κατάταξης εφέδρων για την στελέχωση των Υπηρεσιών του Σώματος, καθώς και των σχετικών επιτάξεων υλικών και μέσων για τον εξοπλισμό τους.
ζ. Τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης της Πολιτικής Άμυνας των Δημοσίων και Ιδιωτικών Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τη μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού τους.
η. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα σχετιζόμενα με την Πολιτική Άμυνα και την εκπαίδευση στα πυροσβεστικά καθήκοντα του προσωπικού που προέρχεται από πολιτική επιστράτευση.
θ. Τη μελέτη των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων πολεμικής περιόδου.
ι. Την οργάνωση ασκήσεων Πολιτικής Άμυνας και τη συμμετοχή του Επιτελείου σε σχετικές εθνικές ασκήσεις.
ια. Τη συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Άμυνας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ιβ. Τη σύνταξη και υποβολή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης της από το νόμο προβλεπόμενης ετήσιας έκθεσης προόδου Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης/Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος.
ιγ. Τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος στην πολιτική προστασία της Χώρας από καταστάσεις εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές σε πολεμική περίοδο.
ιδ. Την εισήγηση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για θέματα Πολιτικής Άμυνας.
Ε. ΤΜΗΜΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝΤο Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την εποπτεία και παρακολούθηση της λειτουργίας και πλοϊμότητας των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Την εποπτεία και παρακολούθηση προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
γ. Την τήρηση και επεξεργασία αρχείου ασφαλείας προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη σύνταξη διαταγών, εγκυκλίων και οδηγιών προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, για την ενημέρωση και λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.
δ. Τη συνεργασία και αλληλογραφία με Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, συναφούς αντικειμένου για θέματα επιχειρησιακής αξιοποίησης και ασφάλειας πτήσεων των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος.
ε. Την ανάπτυξη κανονισμών και προτύπων για την επιχειρησιακή αξιοποίηση και ασφάλεια πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συμμετοχή ή μη και άλλων εναερίων μέσων.
στ. Την εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας και ετοιμότητας των μέσων και του προσωπικού.
ζ. Τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των πτητικών δεδομένων, ώστε να αξιολογείται η πτητική ικανότητα των χειριστών.
η. Τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν σε συμβάντα ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών προς το προσωπικό.
θ. Τη σύνταξη εισηγήσεων για την πτητική και τεχνική εκπαίδευση του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του.
ι. Την έρευνα και μελέτη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την προώθηση σχετικών προτάσεων στην Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.
ια. Την παρακολούθηση των εξελίξεων της τεχνολογίας αναφορικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με τη χρήση τους.
ιβ. Την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
ιγ. Την τήρηση Μητρώου Εκπαίδευσης Χειριστών και Τεχνικών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Πυροσβεστικού Σώματος και τη σύνταξη εισηγήσεων για την εξέλιξη, την αξιοποίηση, τους διαθέσιμους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και κάθε άλλη μεταβολή στην πτητική, ή τεχνική τους, ικανότητα.
ιδ. Την εισήγηση προς την Ηγεσία για την προμήθεια πτητικών μέσων και συναφούς υλικοτεχνικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξασφάλιση της ολιγοτυπίας των συγκεκριμένων πτητικών μέσων.
ιε. Την οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων Επιτελείου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος(Α.Π.Σ.)και άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος για θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

3. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Το Τμήμα Επιχειρήσεων και Εκπαιδεύσεων.
β. Το Τμήμα Υλικού και Ειδικού Εξοπλισμού.
Α. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων διαταγών και οδηγιών για το σχεδιασμό αντιμετώπισης συμβάντων αρμοδιότητας του.
β. Την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών δράσεων των Ε.Μ.Α.Κ. και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στον Προϊστάμενο του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων για τη βελτιστοποίηση αυτών.
γ. Τη συνεργασία με εμπλεκόμενους Φορείς για την οργάνωση εκπαιδεύσεων του προσωπικού των Ε.Μ.Α.Κ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
δ. Την έκδοση εγκυκλίων διαταγών που αφορούν σε προγράμματα εκπαίδευσης.
ε. Τη σύσταση επιτροπών για την αξιολόγηση, επεξεργασία και παραγωγή συγγραμμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
στ. Την αξιολόγηση των προτάσεων Φορέων της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής, για τη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο σε ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο των συμβάντων αρμοδιότητάς του.
Β. ΤΜΗΜΑ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τον προσδιορισμό και την εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου για τον εφοδιασμό των Ε.Μ.Α.Κ. με τα απαραίτητα μέσα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων και των διασωστικών σκύλων, για την αντιμετώπιση συμβάντων αρμοδιότητάς τους.
β. Την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας υλικών και μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συμβάντων αρμοδιότητας Ε.Μ.Α.Κ. και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή τους.
γ. Τη μέριμνα για την αναγνώριση, κωδικοποίηση, μηχανογράφηση και παρακολούθηση του πάσης φύσεως υλικού Ε.Μ.Α.Κ.
δ. Την παρακολούθηση των εξελίξεων στις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων χωρών, όσον αφορά σε θέματα υλικών και μέσων και την εισήγηση για τον εφοδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος με αυτά.
ε. Τη μέριμνα για τη διασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την οργάνωση και την αποτελεσματική λειτουργία των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.).
4. Η Διεύθυνση Δασοπυρόσβεσης διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Το Τμήμα Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης και Εναέριας Επιτήρησης.
β. Το Τμήμα Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Δασικών και Αγροτικών Πυρκαγιών.
γ. Το Τμήμα Διευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας Δασοπυρόσβεσης.
Α. ΤΜΗΜΑ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τη συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς, για την οργάνωση της εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών εκτάσεων και της αεροπυρόσβεσης.
β. Την εισήγηση προς την Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μίσθωση εναερίων μέσων επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης, καθώς και κατανομή αυτών σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας.
γ. Την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, διαταγών και οδηγιών για την εφαρμογή του προγράμματος εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης.
δ. Την αξιολόγηση εναέριων μέσων και της αποτελεσματικότητάς τους στις επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης, που οργανώνονται για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στην Ηγεσία.
ε. Την εκπόνηση μελετών για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εναέριων μέσων για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης και την εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής απόδοσής τους.
στ. Τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών, την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολεμικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την έκδοση επιχειρησιακών διαταγών, εγκυκλίων ή Ειδοποιήσεων προς Αεροπόρους (ΝΟΤΑΜ) σε σχέση με τους κανόνες ασφάλειας πτήσεων, τη διαχείριση του εναέριου χώρου πάνω από δασικές πυρκαγιές, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις εναέριου συντονισμού εναέριων μέσων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, καθώς και των κανόνων εμπλοκής μισθωμένων ή αλλοδαπών εναέριων μέσων σε δασικές πυρκαγιές.
Β. ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων διαταγών και οδηγιών για το σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
β. Την εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου για τον εφοδιασμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα και υλικά για την αντιμετώπιση δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
γ. Το σχεδιασμό της προστασίας των δασικών και αγροτικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, καθώς και την έκδοση οδηγιών για τον τρόπο σύνταξης και ελέγχου των επιχειρησιακών σχεδίων των περιφερειακών Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Την εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις για την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ε. Την εισήγηση για την πραγματοποίηση συσκέψεων με εμπλεκόμενες στη δασοπυρόσβεση Φορείς, Υπηρεσίες και οργανισμούς στο πλαίσιο του αντιπυρικού σχεδιασμού και τη συνεργασία με αυτούς για θέματα δασοπυρόσβεσης.
στ. Τη διεξαγωγή της αλληλογραφίας, την έκδοση Εγκυκλίων Διαταγών και διευκρινίσεων και τη ρύθμιση των θεμάτων σχετικά με τη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων σε εμπρηστές δασών.
ζ. Την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτροπή εκδήλωσης και τον περιορισμό των συνεπειών τους.
η. Την αποτίμηση του πυροσβεστικού έργου για την παρελθούσα περίοδο και την υποβολή προτάσεων για την επερχόμενη.
θ. Την εισήγηση σύστασης επιτροπών για την αξιολόγηση συγγραμμάτων για θέματα αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
ι. Την αξιολόγηση των προτάσεων διαφόρων Φορέων της ημεδαπής για τη συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο, σε ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
ια. Την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας υλικών μέσων (εκτός των εναέριων) και μεθόδων αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
Γ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τη συνεργασία με Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
β. Τη συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που σχετίζονται με τη στατιστική και την εξέλιξη της έρευνας στο αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
γ. Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, για την εκπροσώπηση του Πυροσβεστικού Σώματος σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις, καθώς και τη συμμετοχή του σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στο αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.

5. Η Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών προς Τρίτους διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Το Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων.
β. Το Τμήμα Αεροδρομίων και Υδατοδρομίων.
γ. Το Τμήμα Εγκαταστάσεων και Δικτύων.
δ. Το Τμήμα Λιμένων.
Α. ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝΤο Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους αυτοκινητοδρόμους και τη διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με τα συμβαλλόμενα μέρη και τους συναρμόδιους Φορείς.
β. Τη μελέτη ανακυπτόντων προβλημάτων στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών και την υποβολή στην Ηγεσία προτάσεων επίλυσής τους.
γ. Την εισήγηση για την τροποποίηση όρων των υφιστάμενων συμβάσεων και τη συνδρομή σε διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.
δ. Τη σύνταξη και επεξεργασία μνημονίων ενεργειών μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και των συμβαλλομένων μερών.
ε. Την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
στ. Κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται των συμβάσεων παραχώρησης.

Β. ΤΜΗΜΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στα αεροδρόμια και υδατοδρόμια και τη διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με τα συμβαλλόμενα μέρη και τους συναρμόδιους Φορείς.
β. Τη μελέτη ανακυπτόντων προβλημάτων στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και την υποβολή στην Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προτάσεων επίλυσής τους.
γ. Την εισήγηση για την τροποποίηση όρων των υφιστάμενων συμβάσεων και τη συνδρομή σε διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.
δ. Τη σύνταξη και επεξεργασία μνημονίων ενεργειών μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των συμβαλλομένων μερών.
ε. Την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
στ. Κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται των συμβάσεων παραχώρησης.
Γ. ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε ειδικές εγκαταστάσεις και δίκτυα και τη διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με τα συμβαλλόμενα μέρη και τους συναρμόδιους Φορείς.
β. Τη μελέτη ανακυπτόντων προβλημάτων στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και την υποβολή στην Ηγεσία προτάσεων επίλυσής τους.
γ. Την εισήγηση για την τροποποίηση όρων των υφιστάμενων συμβάσεων και τη συνδρομή σε διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.
δ. Τη σύνταξη και επεξεργασία μνημονίων ενεργειών μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των συμβαλλομένων μερών.
ε. Την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
στ. Κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται των συμβάσεων παραχώρησης.
Δ. ΤΜΗΜΑ ΛΙΜΕΝΩΝ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε λιμένες και τη διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με τα συμβαλλόμενα μέρη και τους συναρμόδιους Φορείς.
β. Τη μελέτη ανακυπτόντων προβλημάτων στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών και την υποβολή στην Ηγεσία προτάσεων επίλυσής τους.
γ. Την εισήγηση για την τροποποίηση όρων των υφιστάμενων συμβάσεων και τη συνδρομή σε διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.
δ. Τη σύνταξη και επεξεργασία μνημονίων ενεργειών μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των συμβαλλομένων μερών.
ε. Την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
στ. Κάθε άλλο σχετικό θέμα που άπτεται της σύμβασης παραχώρησης.

6. Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Ασφάλειας διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Το Τμήμα Οργάνωσης.
β. Το Τμήμα Οργάνωσης Εθελοντισμού.
γ. Το Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας.
δ. Το Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας.
Α. ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Τη μελέτη για τη λειτουργικότητα των οργανωτικών δομών και διαδικασιών Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Λειτουργίας (Σ.Ε.Π.Α.Λ.), των Τομεακών Στρατηγικών και Επιχειρησιακών Σχεδίων και των Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης, την υποβολή προτάσεων για τυχόν αναγκαίες μεταβολές, την έγκριση τους και την επακόλουθη έκδοση των σχετικών αποφάσεων, παρακολουθώντας και υποστηρίζοντας την υλοποίηση τους.
β. Τη μελέτη καθορισμού των βέλτιστων μεθόδων και διαδικασιών λειτουργίας και εκτέλεσης του πυροσβεστικού έργου και των υπηρεσιακών δομών, των τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και της κατάρτισης, ετήσια, προγράμματος δράσης, με τριμηνιαία παράδοση εκθέσεων αποτελεσμάτων μελετών και προτάσεις βελτίωσης τους.
γ. Την επεξεργασία και μελέτη της χωροταξικής κατανομής των επαγγελματικών και εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, του προσωπικού και των μέσων τους.
δ. Τη μελέτη και εισήγηση σε θέματα διακίνησης και τυποποίησης της αλληλογραφίας, οργάνωσης αρχείων και σύνταξης θεματολογίου, απλούστευσης διαδικασιών της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος, της σχέσης του πολίτη με αυτές και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
ε. Τη μελέτη, παρακολούθηση και εφαρμογή συστήματος μέτρησης των βασικών ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του Πυροσβεστικού Σώματος και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων οργανωτικών δομών και διαδικασιών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις.
στ. Τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με το σύστημα εκτέλεσης υπηρεσίας, το χρόνο εργασίας και τα καθήκοντα του προσωπικού Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Τον καθορισμό του τύπου των στολών, των διακριτικών και της εξάρτυσης του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.
η. Την έκδοση διαταγών για την εκκαθάριση του αρχείου των Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος.
Β. ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την προώθηση, διάδοση και υποστήριξη του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, σε συνεργασία και με συναρμόδιες Υπηρεσίες.
β. Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, για την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό ή κατάργηση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων και την έκδοση διαταγών και οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία τους.
γ. Τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος και τη μέριμνα για την ενημέρωση της έκδοσης αποφάσεων για την απόκτηση, αναστολή και απώλεια της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη.
δ. Την επίβλεψη για την εφαρμογή της ισχύουσας για τους Εθελοντές Πυροσβέστες και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες νομοθεσίας και τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών αυτών σχετικά με την αποστολή τους.
ε. Τη ρύθμιση θεμάτων βασικής εκπαίδευσης και πυροσβεστικής εξάρτυσης των Εθελοντών Πυροσβεστών και πιστοποίησής τους από την Πυροσβεστική Ακαδημία σε συνεργασία με το Τμήμα Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης.
στ. Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τους οικείους Ο.Τ.Α., για τη στέγαση και τον εξοπλισμό των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα αναγκαία μέσα και υλικά.
ζ. Την εξασφάλιση κάθε άλλης αναγκαίας υποστήριξης προς τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη εκτέλεση της αποστολής τους.
η. Την εισήγηση για τη χωροταξική κατανομή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Γ. ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων σχετικά με την Ασφάλεια και Υγεία Εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τη διαρκή ενημέρωση για νέες εξελίξεις και την άμεση συμβολή στην υλοποίησή τους.
β. Την παρακολούθηση και λήψη μέτρων σε περίπτωση ατυχημάτων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας και την υγειονομική διαχείριση τους.
γ. Την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από πάσης φύσεως ατυχήματα σχετιζόμενα με το πυροσβεστικό έργο και τη σύνταξη μελετών, εισηγήσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του παρεχόμενου πλαισίου υγείας και ασφάλειας.
δ. Την έκδοση των αναγκαίων διαταγών και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των προβλεπόμενων μέτρων για την προαγωγή υγείας και της ασφάλειας των υπαλλήλων στο χώρο εργασίας.
ε. Τη μελέτη των συνθηκών και την εκτίμηση του κινδύνου στο χώρο εργασίας, την υποβολή προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωση και εξασφάλιση υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.
στ. Τη συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
ζ. Την κατάρτιση, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού και τη διαρκή ενημέρωσή του σε θέματα υγείας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται θέματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος.
Δ. ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Το Τμήμα στελεχώνεται από υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ – ΑΤΕΙ της ημεδαπής, ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ, ειδικότητας ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού και κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας , το οποίο υποστηρίζεται γραμματειακά, προΐσταται ο ανώτερος εκ των Αξιωματικών και σε περίπτωση έλλειψης Αξιωματικού, ο αρχαιότερος από τους υπηρετούντες σε αυτό, κάτοχος ενός εκ των ανωτέρω πτυχίων. Οι υπηρετούντες στο Τμήμα ορίζονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα σε υπηρεσία και τίθενται σε επιφυλακή, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Η λειτουργία του Τμήματος διέπεται από τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων, τις αρχές προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, ενώ παραβάσεις των ανωτέρω γεννούν ποινική, αστική και πειθαρχική ευθύνη.
Το Τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για:
α. Την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και στις οικογένειές τους που βιώνουν συναισθηματική κρίση, ή έντονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
β. Τη συνδρομή σε αρμόδιες Αρχές και Δημόσιες Υπηρεσίες στην επί τόπου παροχή κοινωνικής και βραχείας ψυχολογικής υποστήριξης και κάθε σχετικής δυνατής βοήθειας στα πληγέντα άτομα ή στους συγγενείς των θυμάτων από περιστατικά που επεμβαίνει το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του.
γ. Την πρόληψη και αντιμετώπιση δυσλειτουργικών εκδηλώσεων της συμπεριφοράς των πυροσβεστικών υπαλλήλων στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μέσω συμβουλευτικής και υποστήριξης με διαδικασία συνέντευξης και συνεδριών.
δ. Τη συμμετοχή ψυχολόγων του στις Επιτροπές Ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, στο πλαίσιο της διενέργειας των προκαταρκτικών εξετάσεων των υποψηφίων για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ε. Την υποστήριξη ψυχολογικής προσαρμογής των κατατασσόμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεντεύξεων και με την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε αυτούς επί ανακυπτόντων, ψυχολογικής φύσεως, προβλημάτων, με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους στο υπηρεσιακό περιβάλλον.
στ. Την πρόληψη και αντιμετώπιση του εργασιακού, επιχειρησιακού και μετατραυματικού στρες.
ζ. Τη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων ψυχοτεχνικών δοκιμασιών.
η. Τη συνεργασία με τους ιατρούς της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα ειδικότητάς τους (στήριξη οικογένειας – συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ασθενών – διασυνδετική ψυχολογία) για τη διακρίβωση των αιτιών δυσπροσαρμοστικών εκδηλώσεων, προσδιορίζοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
θ. Την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους και στις οικογένειες τους, σε περίπτωση τραυματισμού ή σοβαρής ασθένειας, καθώς και στους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους υπαλλήλους, κατόπιν σοβαρού ή θανάσιμου τραυματισμού έτερου υπαλλήλου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.
ι. Την έρευνα σε θέματα ψυχοκοινωνικής φύσεως, με στόχο τον εντοπισμό των ιδιαίτερων προβλημάτων που εμφανίζονται στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, καθώς και την υποβολή προτάσεων για την πρόληψη, βελτίωση, αντιμετώπιση, μείωση έως και εξάλειψή τους.
ια. Τη διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων και λοιπών εκπαιδευτικών – ενημερωτικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και τον χειρισμό θεμάτων ψυχικής υγείας.
ιβ. Τη συνεχή παρακολούθηση και μελέτη των διεθνών εξελίξεων και της βιβλιογραφίας που σχετίζονται με θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας μέσω και της κατάρτισης των υπηρετούντων στο Τμήμα.
ιγ. Την επικοινωνία και συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και εκπαιδεύσεων, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη από κοινού δράση κριθεί απαραίτητη.
ιδ. Τη συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής για την από κοινού διενέργεια ερευνών και την εκπόνηση μελετών σε συναφή των αρμοδιοτήτων του αντικείμενα.
ιε. Τη συνεργασία με λοιπές συναφείς δομές και Φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής
που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες (ενδεικτικά Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικές Υπηρεσίες).ιστ. Τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.
ιζ. Τη συμμετοχή των υπηρετούντων στο Τμήμα ως διδάσκοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και σε άλλες εκπαιδευτικές – ενημερωτικές δράσεις.
ιη. Τη συγκέντρωση, ερμηνεία και εφαρμογή επιστημονικών δεδομένων, ώστε να διερευνηθούν οι ψυχικές λειτουργίες και η συμπεριφορά του πυροσβεστικού υπαλλήλου, καθώς και η επιρροή των διαφόρων κοινωνικών θεσμών και ομάδων επ’ αυτού.
ιθ. Την τήρηση αρχείου και την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων.