Άρθρο 9 Κριτήρια πρόσληψης Ειδικών Φρουρών

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ – 161), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του δευτέρου άρθρου του ν.3547/2007 (Α΄ – 67), αντικαθίσταται ως εξής :

«Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης, η κατοχή άδειας ικανότητας οδηγού μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου, η κατοχή πτυχίου δημοσίου Ι.Ε.Κ., ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας» και η υπαγωγή στις διατάξεις των εδαφίων α΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.1481/1084 (Α΄- 152), όπως εκάστοτε ισχύουν».

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:59 | Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α

    Ο συνδικαλιστικός νόμος που ισχύει σήμερα για τα σώματα ασφαλείας είναι αναχρονιστικός και δεν καλύπτει τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις της εποχής μας . Από την ημερομηνία που ψηφίστηκε ο νόμος έως σήμερα έχουν μεταβληθεί όχι μόνο οι συνθήκες εργασίας αλλά και η σύνθεση του προσωπικού της ΕΛ. ΑΣ. Οι Ειδικοί Φρουροί εισήχθησαν στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας για πρώτη φορά το 1999 και έως σήμερα έχουν προσφέρει πολλά στην προσπάθεια όλων για μείωση της εγκληματικότητας και αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο πλέον ότι πρόκειται για έναν επιτυχημένο μέτρο με παρελθόν αλλά και σπουδαίο μέλλον. Ωστόσο ο συνδικαλιστικός νόμος που δημιουργήθηκε το 1982 ενώ ρύθμιζε σε ικανοποιητικό βαθμό συνδικαλιστικά θέματα των αστυφυλάκων αλλά και των αξιωματικών δεν θα μπορούσε να έχει καμιά πρόβλεψη για τους Ειδικούς
    Φρουρούς αφού αυτοί δεν υπήρχαν ως προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο εκείνη.

    Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει μια πιο δημοκρατική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλου του προσωπικού και να δοθεί η δυνατότητα στους Ειδικούς Φρουρούς, αλλά και στους Αστυφύλακες που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς και τους Συνοριακούς Φυλακές να εκπροσωπηθούν και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α προτείνει στα πλαίσια του σχεδίου νόμου που παρουσιάζετε και περιέχει σημαντικές αλλαγές σε διάφορα σοβαρά θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ενσωματώσετε ως διάταξη την παρακάτω τροποποίηση του Συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 :

    1. Στο άρθρο 30α τουν.1264/1982 όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.2265/1994 προστίθεται παράγραφος 14 ως εξής :

    « Οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί που εντάχθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.3686/2008 (Α΄-158) επιτρέπεται να μετέχουν είτε στις πρωτοβάθμιες ενώσεις συνοριακών φυλάκων ή ειδικών φρουρών, αντιστοίχως, είτε στις οικείες ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών επιτρέπεται να είναι μέλη της αντίστοιχης ομοσπονδίας των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συνοριακών φυλάκων ή ειδικών φρουρών που θα συστηθούν για το σκοπό αυτό.

    Το Δ.Σ
    Του Σωματείου Ειδικών Φρουρών

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 13:43 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΛΙΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ

    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΑΣ ΠΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥς ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ) ΟΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ(ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ-ΣΥΝΟΡ. ΦΥΛΑΚΩΝ-ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ-κλπ.).ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ (ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:16 | βασιλης πρεκας

    Καλός υπάρχουν τα ορια ηλικίας και γνώσεων,να έχει το δικαίωμα απο 18ετων αν δεν εχει υπηρετήση η να παει και να κανη 9μηνες η να παραμεινη δίχως απολαβες για ενα έτος.Καθώς να περνάη απο ψυχίατρους βασικό και κατά την περίοδο της εισαγωγης του ως κριτήριο αλλά η αστυνομία ναχη ειδικό παράρτημα ψυχίατρους για έλεγχο και υποστήριξη που κατά χρονικά διαστήματα να εξετάζοντε άπαντες οπως οι στρατιωτικοί εχουν το ετήσιο τσεκαπ και αθλητικά.Καλιτερη και πιο ουσιαστική εκπαίδευση και καλό χειρισμό των όπλων τους και των καθήκοντων τους πρέπει να κάνουν σεμινάρια και να εξειδικεύοντε ανάλογα με τις αλλαγές των μορφών παρανομίας και των εξελίξεων τους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:08 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΟΣ

    Το Πτυχίο δημόσιου ΙΕΚ ώς «Στέλεχος σωμάτων ασφαλείας» δεν είναι πιο ισχυρό από ένα πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής. Από τη στιγμή που τόσες νέες υπηρεσίες στελεχώνονται (ώς αναφέρονται στα προηγούμενα άρθρα) με αποσπάσεις από τα σώματα ασφαλείας μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα κριτήρια;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:47 | Γηραλέας Γεώργιος

    Αξιότιμοι κυριοι,
    Στο πλαίσιο μιας καλύτερης κ’ σωστότερης αξιολόγησης ατόμων που προτίθενται να ενταχθούν στο σώμα, θα έπρεπε να λείπουν τα πολλά διαζευκτικά «η».
    Απλά ποιός διαθέτει 3 η 4 απο αυτά που η διάταξις ορίζει.

    Κάτι άλλο ακόμη, γιατί οι ειδικοί φρουροί, με λιγότερη εκπαίδευση και γνώσεις να ειναι εξωμοιώμενοι με τους αστυνομικούς?

    Ευχαριστώ
    Γηραλέας Γεώργιος

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:00 | ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Δεν καταλαβαινω την σημασια του βαθμου του απολυτηριου, αλλα και το οριο ηλικιας. Δεν λεω να ειναι πανω απο 40, αλλα μεχρι 35 ετων θεορω οτι ειναι λογοκο

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 07:39 | Γιωργος Γςωργιαδης

    ΝΑ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ «ΞΕΠΕΡΝΑΤΕ» ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…ΜΠΡΑΒΟ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ……ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ….ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ…..ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ…

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 23:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΓΑΝΟΣ

    ΚΑΚΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ!!!Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!!ΘΕΛΕΙ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:46 | konstantinos

    thn stigmi poy stis megaliteres anaptisomenes xores ston kosmo to orio hlikias gia tin eisagogh sthn astynomia einai kapoy sta 45 eton edo akomi to exete eos ki 27 eton. den mporo na katalavo ton logo kai moy fenete ki ratsistiko.oloi prepei na exoyn dikaioma isagogis sto dimosio kai akomi kai sta somata asfalias arki na einai ygeihs.