- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 80 – Επιτελείο, Κλάδοι και Διευθύνσεις Πυροσβεστικού Σώματος

1. Το Επιτελείο Πυροσβεστικού Σώματος χειρίζεται τα θέματα προσλήψεων, προσδιορισμού των αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού κατά ειδικότητα ή τομέα δραστηριότητας, ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων, πειθαρχίας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, οργάνωσης, λειτουργίας και καθορισμού των αρμοδιοτήτων των οργάνων και των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάρτισης, ερμηνείας και παρακολούθησης της νομοθεσίας, εξυπηρέτησης δημοσίων σχέσεων, προϋπολογισμού, αποδοχών και γενικά οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τα θέματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, πληροφορικής και στέγασης των Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Κλάδων και προγραμματίζει, κατευθύνει, εποπτεύει και ελέγχει το έργο των Υπηρεσιών στα θέματα αυτά.
2. Στο Επιτελείο υπάγονται ο Κλάδος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και ο Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης, οι οποίοι κατευθύνονται, συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Επιτελάρχη. Οι Κλάδοι μεταξύ τους είναι ισότιμοι, διαρθρώνονται σε Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις σε Τμήματα και Γραφεία.
Ο Κλάδος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Πυρόσβεσης.
β. Διεύθυνση Δασοπυρόσβεσης.
γ. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών.
δ. Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών προς Τρίτους.
ε. Διεύθυνση Οργάνωσης και Ασφάλειας.
Ο Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης διαρθρώνεται στις εξής Διευθύνσεις:
α. Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
β. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.
γ. Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων.
δ. Διεύθυνση Υποστήριξης.
ε. Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών.
στ. Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης.
ζ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
3. Με απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζονται τα λοιπά θέματα της εσωτερικής διάρθρωσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικεύονται, τροποποιούνται και κατανέμονται οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων του Αρχηγείου και των οργάνων που υπηρετούν σε αυτό, συστήνονται Γραφεία και ρυθμίζονται συναφή οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.