- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 76 – Πυροσβεστικό Σώμα και πυροσβεστικό προσωπικό

1. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας, διέπεται από ειδικούς νόμους και κανονισμούς και για την εκτέλεση της αποστολής του εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό.
2. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
α. Πυροσβεστικό προσωπικό, το οποίο συνίσταται σε:
αα. Γενικών Καθηκόντων και
ββ. Ειδικών Καθηκόντων.
Ειδικών Καθηκόντων είναι:
βα. Οι Διοικητικοί, οι οποίοι διακρίνονται σε Νομικούς, Οικονομικούς και Μηχανικούς.
ββ. Οι Τεχνικοί.
βγ. Οι Πλοηγοί-Κυβερνήτες.
βδ. Οι Πλοηγοί-Μηχανικοί.
βε. Οι Υγειονομικοί.
βστ. Το προσωπικό Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
βζ. Οι χειριστές Εναερίων Μέσων.
βη. Οι Μηχανικοί- Τεχνικοί Εναερίων Μέσων.
β. Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
γ. Πολιτικό προσωπικό, το οποίο είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και διακρίνεται σε:
αα. Μόνιμο και
ββ. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
3. Το πυροσβεστικό προσωπικό είναι ένστολο, αποτελείται από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, έχει ίδια ιεραρχία και κανόνες πειθαρχίας, και είναι εφοδιασμένο με ειδικό δελτίο ταυτότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Διέπεται από ειδικούς νόμους και κανονισμούς και μόνο για όποια θέματα δεν ρυθμίζονται από αυτούς, εφαρμόζεται η νομοθεσία που ισχύει για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.
4. Το πυροσβεστικό προσωπικό εκτελεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 2265/1994 (Α΄ 209). Κατά την άσκηση των προανακριτικών του καθηκόντων το πυροσβεστικό προσωπικό είναι εφοδιασμένο με κατάλληλα μέσα και οπλισμό, για τη χρήση των οποίων υπόκειται σε ειδική εκπαίδευση.
5. Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, το πυροσβεστικό προσωπικό και οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Για το σκοπό αυτό, οι Υπηρεσίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όλες τις ημέρες του έτους, ενώ, το πυροσβεστικό προσωπικό και οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θεωρούνται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η επέμβασή τους.
6. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται:
α. Ο κανονισμός στολών του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, των Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και των Εθελοντών του Π.Σ., ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού δελτίου ταυτότητας του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) και των Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, τα εφόδια, τα μέσα και ο εξοπλισμός, που φέρουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
β. Ο τρόπος και τα όργανα επιθεώρησης του οπλισμού, η φύλαξη και συντήρησή του, τα μέτρα ασφάλειας για την πρόληψη ατυχημάτων, οι Υπηρεσίες που διαθέτουν οπλισμό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
γ. Ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος εργασίας του προσωπικού του και τα σχετικά με αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση της υπηρεσίας.
7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται το προσωπικό της παραγράφου 4 που μπορεί να φέρει οπλισμό, το είδος του οπλισμού, οι υποχρεώσεις του προσωπικού που οπλοφορεί, η εκπαίδευσή του από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι χώροι προσωρινής κράτησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.