- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 72 – Μνημόνια Συνεργασίας Γ.Γ.Π.Π. με μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

1. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνάπτει Μνημόνια Συνεργασίας με μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων οι δράσεις συνάδουν με τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η νομική τους μορφή ή οι σκοπούμενες δράσεις τους δεν εντάσσονται στις οριζόμενες δράσεις της παρ. 2 του άρθρου 57.
2. Για τη σύναψη των ως άνω Μνημονίων απαιτείται η υποβολή πρότασης από τους εκπρόσωπους των ως άνω Φορέων προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την προσφορά εθελοντικού έργου εντασσόμενου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπό την προϋπόθεση της μη συμπερίληψης στο καταστατικό τους πρόβλεψης περί επιδίωξης ή ενάσκησης εμπορικού σκοπού δραστηριοτήτων.
3. Στα Μνημόνια Συνεργασίας αποτυπώνεται υποχρεωτικά το αντικείμενο της σκοπούμενης συνεργασίας, οι μερικότεροι όροι προσφοράς των εθελοντικών υπηρεσιών, η χρονική περίοδος ισχύος της συνεργασίας, οι όροι λήξης της και τυχόν άλλα συναφή θέματα, ενώ δύναται να καθίστανται απαιτητά από τη Γ.Γ.Π.Π. έγγραφα (ή άλλα) στοιχεία που τυχόν κριθούν αναγκαία.
4. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η οργάνωση δύναται, να χρησιμοποιεί και να φέρει το επίσημο σήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
5. Οι δράσεις, δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και λοιπές ενέργειες των αντισυμβαλλόμενων οργανώσεων διέπονται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των μερικότερων δράσεων Πολιτικής Προστασίας στις οποίες εντάσσονται.
6. Οι εθελοντές και τα μέλη των αντισυμβαλλόμενων οργανώσεων καλύπτονται ασφαλιστικά και έναντι αστικής ευθύνης από ίδιους ασφαλιστικούς Φορείς.